Μόνο με κρέμες, χάπια-λυποδιαλύτες, ζώνες, φόρμες και ειδικές ασκήσεις αδυνάτισμα ΔΕΝ γίνεται. Καθοριστική για την απώλεια βάρους είναι η διατροφή και η παραγωγή έργου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μόνο με κρέμες, χάπια-λυποδιαλύτες, ζώνες, φόρμες και ειδικές ασκήσεις αδυνάτισμα ΔΕΝ γίνεται. Καθοριστική για την απώλεια βάρους είναι η διατροφή και η παραγωγή έργου

Στο σημερινό θα άρθρο αναφερθούμε στο μύθο που αναφέρετε ότι η απώλεια βάρους και ιδιαίτερα λίπους, επιταχύνεται από τον ιδρώτα, τις ειδικές κρέμες, την παθητική γυμναστική και τα ηλεκτρόδια. Δυστυχώς θαύματα δεν γίνονται, το τοπικό λίπος δεν παύει ποτέ να υπάρχει, είτε σε μικρό βαθμό είτε σε μεγάλο!
επιμέλεια Θάλεια Γούτου, κοσμετολόγος, medlabnews.gr

H απώλεια βάρους και ιδιαίτερα λίπους, επιταχύνεται από τον ιδρώτα, τις ειδικές κρέμες, την παθητική γυμναστική και τα ηλεκτρόδια.
Θα αναφερθούμε στο μύθο που αναφέρετε ότι η απώλεια βάρους και ιδιαίτερα λίπους, επιταχύνεται από τον ιδρώτα, τις ειδικές κρέμες, την παθητική γυμναστική και τα ηλεκτρόδια. Δυστυχώς θαύματα δεν γίνονται, το τοπικό λίπος δεν παύει ποτέ να υπάρχει, είτε σε μικρό βαθμό είτε σε μεγάλο! Όλη αυτή η παραπληροφόρηση και η παραφιλολογία σχετικά με το θέμα, έχει προέλθει από ολόκληρη βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει ειδικές κρέμες αδυνατίσματος, χάπια-λιποδιαλύτες, ζώνες αδυνατίσματος, ειδικές ολόσωμες φόρμες, ειδικά μηχανήματα, βότανα, μασάζ, «μαγικές» τροφές και φυσικά ειδικές ασκήσεις, που υπόσχονται την απώλεια τοπικού λίπους.
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα, γιατί είναι ένας απλώς μύθος η συγκεκριμένη άποψη, θα πρέπει να καταλάβουμε με απλά λόγια, το πώς ο οργανισμός μας χάνει κιλά και ιδιαίτερα λίπος. Αξίζει να διαβάσετε τη συνέχεια και να ενημερωθείτε, ακολουθώντας απλά επιστημονικά δεδομένα.

Μερικά επιστημονικά δεδομένα...
Δεδομένο 1: Κάθε άνθρωπος με βάση τον σωματότυπό του, το φύλο του και την δραστηριότητα την οποία ασκεί καθημερινά, έχει μια βασική ανάγκη από πρόσληψη ενέργειας.
Δεδομένο 2: Η ενέργεια έχει σαν μονάδα μέτρησης τις θερμίδες, τις οποίες προσλαμβάνουμε καθημερινά, από τις τροφές τις οποίες καταναλώνουμε.
Δεδομένο 3: Εάν καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση, ο οργανισμός τις αποθηκεύει με τη μορφή λίπους, ενώ εάν καταναλώσουμε λιγότερες, ο οργανισμός χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για να καλύψει τις ανάγκες ενέργειας.
Συμπέρασμα: Η συσσώρευση λίπους και περιττών κιλών, είναι αποτέλεσμα τις συστηματικής κατανάλωσης περίσσειας ενέργειας, την οποία ο οργανισμός μας αποθηκεύει με τη μορφή λίπους.


Ποιοι είναι λοιπόν οι τρόποι για να ''διώξουμε'' το περιττό λίπος και να χάσουμε κιλά ;
Με βάση τα δεδομένα τα οποία αναφέραμε, θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να καταναλώσουμε ενέργεια, η οποία είναι αποθηκευμένη ως λίπος στον οργανισμό μας.
Δεδομένο 4 (και τελευταίο): Ο μόνος τρόπος για να καταναλωθεί ενέργεια, που ισούται με θερμίδες και λίπος... είναι να υπάρξει ανάγκη κατανάλωσης θερμίδων... δηλαδή να παραχθεί από τον οργανισμό ''Εργο (w)''.
Λίπος = ενέργεια = θερμίδες --> καταναλώνονται μόνο με Έργο (w)
Με βάση λοιπόν τα επιστημονικά και μη αμφισβητούμενα δεδομένα μας, ο μόνος τρόπος για να καταναλώσουμε λίπος είναι:
1) Να παράγουμε επιπλέον Έργο (άσκηση, αθλοπαιδιές) σε σχέση με αυτό που ασκεί καθημερινά ο οργανισμός μας (Βασικό καθημερινό Έργο: περπάτημα, εργασία, βασικές λειτουργίες επιβίωσης του οργανισμού μας κ.α. ).
2) Να μειώσουμε τις προσλαμβάνουσες θερμίδες, έτσι ώστε να μην αρκούν για το βασικό καθημερινό Έργο (w) και να αναγκαστεί ο οργανισμός μας, να χρησιμοποιήσει την αποθηκευμένη ενέργεια.


Τι αναφέρει ο μύθος ;
Ο μύθος αναφέρει ότι: με μια φόρμα που μας ιδρώνει, με μια κρέμα που απλώς αλείφουμε, με το να καθόμαστε σε ένα κρεβάτι και να σηκώνονται τα άκρα μας από μόνα τους (παθητική γυμναστική) ή με το να συσπούνται οι μύες μας από μόνοι τους ηλεκτρικά, μπορούμε να χάσουμε λίπος.
Η ερώτηση σε όλα αυτούς τους (πανάκριβους) μύθους είναι: Έργο (w) για να καταναλωθεί ενέργεια, παράγεται;
Απάντηση: σε καμία περίπτωση.
Αναλυτικά...
Κρέμες: δεν υπάρχει συστατικό που να απελευθερώνει το λίπος. Εάν υπάρχει και όντως ελευθερώνει το λίπος, από τι στιγμή που δεν καταναλώνεται... που πάει ;
Φόρμες: Η τεχνιτή εφίδρωση δεν βοηθάει στην κατανάλωση λίπους, για τον απλό λόγο ότι δεν παράγεται επιπλέον Έργο (w) από το σώμα μας, εκτός από αυτό που ασκεί η καρδιά, για στείλει αίμα στην περιφέρεια για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Παθητική γυμναστική: Δεν καταναλώνεται έργο και οι μύες δεν συσπώνται ενεργητικά για να ασκήσουν Έργο (w)... είναι μια καλή μέθοδος αποκατάστασης τραυματισμών.
Ηλεκτρόδια: Χρησιμοποιούνται στη φυσιοθεραπεία ως βασική μέθοδος αποκατάστασης μυϊκής ατροφίας... τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει σε ένα υγιή οργανισμό ;;

Η Πραγματικότητα.
Ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για το πού θα αποθηκεύσει το σώμα μας περισσότερο λίπος και πού λιγότερο, είναι το γονίδιό μας! Φυσικά η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σωματικό μας βάρος αλλά δεν μπορεί να καθορίσει το πού θα αποθηκευτεί το λίπος. Όσων αφορά τις ειδικές ασκήσεις που μας υπόσχονται τοπικό αδυνάτισμα, είναι και αυτό ένας μεγάλος μύθος! Η χιλιοϋπομένες φράσεις « για να φύγει το λίπος της κοιλιάς πρέπει να κάνεις κοιλιακούς» και «τα ψωμάκια φεύγουν με άσκηση των απαγωγών» δεν ισχύουν! Όταν γυμνάζεις μια μυϊκή ομάδα δεν σημαίνει ότι μειώνεις τις λιπαποθήκες της συγκεκριμένης περιοχής, ούτε ότι αυξάνονται οι καύσεις σε εκείνο το σημείο. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το σώμα χρησιμοποιεί πρώτα τις μεγάλες του λιπαποθήκες, ό,που δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους και ύστερα τις μικρότερες. Η άνιση κατανομή λίπους, όμως, θα εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς συγκεκριμένα στην περιοχή των γλουτών και των μηρών παρουσιάζεται ανθεκτικότητα των λιποκυτάρων. Σύμφωνα με μια σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Journal of Applied Physiology», διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες χάνουν λίπος πρώτα από τα χέρια, μετά από τον κορμό και τέλος από τα πόδια, ενώ οι άντρες χάνουν πρώτα από τον κορμό, ύστερα από τα χέρια και τέλος από τα πόδια. Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τόνωση της μυϊκής μάζας, άρα και επιτάχυνση του μεταβολισμού μας και σύσφιξη του δέρματος, καθώς μετά την απώλεια βάρους προκύπτει η χαλάρωση, αλλά όχι για να «κάψουμε» λίπος επιλεκτικά, από ό,που θέλουμε εμείς! . 


Η Λύση
Διατροφή (μείωση θερμίδων) και άσκηση (παραγωγή Έργου), σεβόμενοι συνεχώς τον τρόπο που είναι φτιαγμένος να λειτουργεί από τη φύση ο οργανισμός μας. Κάνοντας αερόβια άσκηση (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο) σε μεγάλη διάρκεια αλλά σε μέτρια ένταση, μπορείτε να επιτύχετε την απώλεια λίπους αλλά από όλο το σώμα. Οι ασκήσεις με αντιστάσεις για όλες τις μυϊκές ομάδες, προτείνονται για την διατήρηση ή και την αύξηση της μυϊκής μάζας με σκοπό την αύξηση του βασικού μας μεταβολισμού, άρα και την μεγαλύτερη καύση λίπους.
Ο συνδυασμός, φυσικά, της σωστής άσκησης και διατροφής (αποφυγή κατανάλωσης απλών υδατανθράκων και κορεσμένων λιπών) επιφέρει την συνολική, επιθυμητή απώλεια λίπους! Το βασικότερο; Πολλή προσπάθεια, δυνατή θέληση και αρκετή υπομονή.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων