728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

29/1/16

Είναι ο καρκίνος επάρατη νόσος; Η απομυθοποίηση

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2016
της Dr Καλλιόπης Αθανασιάδη, M.D, medlabnews.gr

Καρκίνος, και μόνο η λέξη προκαλεί φόβο.  Και σήμερα ακόμη το 2016, οι συγγενείς αναρωτιούνται αν η νόσος είναι μεταδοτική, οι δε δημοσιογράφοι συνεχίζουν να μην χρησιμοποιούν τη λέξη «καρκίνος» και να αναφέρονται σε αυτόν ως «επάρατη νόσο».

Τί σημαίνει «επάρατος»; Ξεκινώντας από την ετυμολογία η λέξη «επάρατος» προέρχεται από το «ἐπί + ἀρῶμαι (< ἀρά : η προσευχή, η κατάρα), σημαίνει δηλ.  αναθεματισμένος, επικατάρατος, καταραμένος.
Δυστυχώς στην χώρα μας βρισκόμαστε πολύ πίσω από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, στην Γερμανία ή στην Σουηδία. Εκεί οι άνθρωποι μιλάνε ανοιχτά για τον καρκίνο στις παρέες τους. Εδώ, πάρα πολλές φορές, ο καρκινοπαθής αντιμετωπίζεται ως «χαμένη υπόθεση» ακόμα και από ιατρούς. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουάριου και για να βοηθήσω στην απομυθοποίηση του, θα ήθελα να παραθέσω ορισμένα στοιχεία:
  • Ο καρκίνος μπορεί να κυριαρχεί περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου από ό,τι σε παλιότερες εποχές, αλλά υπάρχει από τότε που υπάρχουν άνθρωποι. Περιγράφθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από αιγύπτιους και αρχαίους έλληνες γιατρούς, ενώ ερευνητές έχουν ανακαλύψει ενδείξεις καρκίνου σε σκελετό ηλικίας 3.000 χρόνων.
  • Οι άνθρωποι ζουν σήμερα περισσότερο για να αναπτύξουν καρκίνο, έχουμε δε τη δυνατότητα να διαγνώσουμε τους καρκίνους με μεγαλύτερη ακρίβεια, χάρη στις προόδους που έχουν γίνει στην ακτινολογική απεικόνιση και την παθολογία.
  • Ο καρκίνος αποτελεί σήμερα την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη είναι η δεύτερη αιτία μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο 75% των περιπτώσεων πλήττονται άτομα άνω των 55 ετών. 
  • Περίπου 10 εκατομμύρια νέοι ασθενείς με καρκίνο το χρόνο, ενώ προβλέπεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 15 εκατομμύρια το 2020. Η εξήγηση βασίζεται στην αύξηση του χρόνου ζωής μας κατά 10 χρόνια την τελευταία πεντηκονταετία, αλλά και στον τρόπο ζωής, το στρές, τη  διατροφή καθώς και σε άλλους παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα. 
  • Παρά την αύξηση της συχνότητάς του, ο καρκίνος αντιμετωπίζεται σήμερα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η πενταετής επιβίωση των ασθενών αγγίζει το 70%, ενώ το 1975 ήταν στο 50%, όπως τονίζει ο ογκολόγος Πάρις Κοσμίδης. 
  • Υπολογίζεται ότι πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σήμερα ανάμεσά μας, κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν προσβληθεί από κάποια μορφή καρκίνου. 

Οι εξελίξεις της επιστήμης, η πρόοδος της ανοσολογίας και της μοριακής βιολογίας, με την πληθώρα πιο αποτελεσματικών και στοχευμένων φαρμάκων, καθώς και η  έγκαιρη διάγνωση της νόσου συμβάλλουν στη θεραπεία της. 
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες συγκεντρώθηκαν πολλά στοιχεία, που μαρτυρούν ότι το στρες έχει πολλές δηλητηριώδεις επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και ότι ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου. Μάλιστα έχει αναπτυχθεί ένας νέος τομέας, ο οποίος ονομάστηκε Ψυχονευροανοσολογία που στόχο έχει τη μελέτη και κατανόηση των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ του στρες, των ψυχολογικών μηχανισμών, του ανοσοποιητικού συστήματος, του καρκίνου και άλλων νόσων.
Χάρη στην πρόοδο των ερευνών, η επιβίωση από τον καρκίνο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 10%, μόνο την τελευταία δεκαετία. Στην πραγματικότητα, οι μισοί ασθενείς επιβιώνουν πλέον για τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Επομένως, ο καρκίνος είναι μια ασθένεια όπως πολλές άλλες, που γνωρίζουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε.  Φτάνουν πια τα επίθετα και οι άστοχοι αυτοί χαρακτηρισμοί. Δώστε την ευκαιρία στους συνανθρώπους μας να μιλάνε  χωρίς φόβο, χωρίς προκατάληψη για τον καρκίνο. 
Μην αφαιρείτε την ελπίδα!
Μη φοβάστε τη λέξη!. 

Διαβάστε επίσης

Παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και βρίσκονται στο φαγητό μας. Οι αφλατοξίνες και η καρνινογόνος δράση

Τροφές με αντικαρκινική δράση και τροφές με καρκινογόνους παράγοντες.

Συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν καρκίνο και δεν πρέπει να τα αγνοείτε

Ο χυμός από λεμόνι όπλο κατά του καρκίνου. Σε τι άλλο ωφελεί η λεμονάδα;

H ανοσο-ογκολογία φέρνει νέα δεδομένα 
στη μάχη κατά του καρκίνου

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Είναι ο καρκίνος επάρατη νόσος; Η απομυθοποίηση Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.