Καλύτερο Νερό – Καλύτερες Δουλειές. Το νερό είναι μέρος της καθημερινής μας εργασίας (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καλύτερο Νερό – Καλύτερες Δουλειές. Το νερό είναι μέρος της καθημερινής μας εργασίας (video)

Στη φετινή παγκόσμια ημέρα του νερού ο ΟΗΕ προβάλει ως κύριο θέμα το «Καλύτερο Νερό – Καλύτερες Δουλειές (Better Water, Better Jobs)" και ο λόγος είναι γιατί περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι, απασχολούνται σε τομείς που σχετίζονται με το νερό, αλλά και γιατί πολλές ακόμη θέσεις εργασίας εξαρτώνται έμμεσα από το νερό.
επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Το νερό είναι το βασικό δομικό στοιχείο της ζωής. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητo για να ξεδιψάσετε ή να προστατεύσει την υγεία. Tο νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρώπινης ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απάντησε με τον ορισμό της 22ας Μαρτίου 1993 ως η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Νερού. 

Η παγκόσμια ημέρα του νερού είναι μια ακόμη προσπάθεια να αναδειχτoύν προβλήματα σχετικά με τον φυσικό αυτόν πόρο, τον απαραίτητο για την ανθρώπινη ύπαρξη, την προστασία του και τη διαχείρισή του σε τοπικό, εθνικό, διακρατικό και παγκόσμιο επίπεδο και σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής.

Στη φετινή παγκόσμια ημέρα του νερού ο ΟΗΕ προβάλει ως κύριο θέμα το «Καλύτερο Νερό – Καλύτερες Δουλειές (Better Water, Better Jobs)" και ο λόγος είναι γιατί περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι, απασχολούνται σε τομείς που σχετίζονται με το νερό, αλλά και γιατί πολλές ακόμη θέσεις εργασίας εξαρτώνται έμμεσα από το νερό. Και όμως παρά τη σύνδεση μεταξύ νερού και θέσεων εργασίας, σε εκατομμύρια ανθρώπων, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από το νερό, συχνά δεν αναγνωρίζονται και δεν προστατεύονται τα βασικά εργασιακά δικαιώματα.



Official Trailer: World Water Day 2016


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το νερό, επικεντρώνεται στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το νερό στη δημιουργία και την υποστήριξη των ποιοτικών θέσεων εργασίας.


Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, o Guy Ryder, γενικός διευθυντής και πρόεδρος του ΟΗΕ- για το Νερό, αναδεικνύει την κατάσταση των περίπου 1,5 δισεκατομμύριων άνθρωπων που εργάζονται με το νερό, πολλοί από τους οποίους δεν αναγνωρίζονται για τη δουλειά που κάνουν, ή δεν προστατεύονται από βασικά εργασιακά δικαιώματα.





Η ειδικότερη αυτή θεματολογία της φετινής παγκόσμιας ημέρας του νερού και η ανάγκη για την κατοχύρωση του νερού ως κοινού (δημόσιου και κοινωνικού) αγαθού, αλλά και για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στους τομείς τους σχετιζόμενους με το νερό (και όχι μόνον), επαναφέρει και πάλι στο προσκήνιο την απαίτηση των πολιτών και των ευρωπαϊκών κινημάτων του νερού, να ολοκληρωθούν, επιτέλους, οι προτάσεις του ψηφίσματος της 8ης/9/2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετικές διατάξεις που θα:

  • αναγνωρίζουν την καθολική πρόσβαση και το ανθρώπινο δικαίωμα στο πόσιμο και στην αποχέτευση και θα τα κατοχυρώνουν στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ,
  • αναγνωρίζουν ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινό αγαθό και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και πρέπει να παρέχονται σε προσιτές τιμές και να σέβονται το δικαίωμα του λαού σε ελάχιστη ποιότητα νερού,
  • ζητούν από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την εφαρμογή ενός δίκαιου, ίσου, διαφανούς και επαρκούς τιμολογίου που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ανεξάρτητα από τους πόρους των πολιτών.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων