Τραγικές ελλείψεις στο μέτωπο της δασοπροστασίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τραγικές ελλείψεις στο μέτωπο της δασοπροστασίας

Οι τραγικές ελλείψεις στο μέτωπο της δασοπροστασίας, οι καθυστερήσεις στη συντήρηση των αεροσκαφών τύπου Canadair και το... σχέδιο αποσταθεροποίησης του Μαξίμου αποδεικνύουν τον απροετοίμαστο κρατικό μηχανισμό που, εντέλει, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει άμεσα τα πύρινα μέτωπα που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στην ελληνική γη.
Ο κυριακάτικος Τύπος καταγράφει τις αδυναμίες της πολιτείας αλλά και μαρτυρίες των αφανών πρωταγωνιστών που έδωσαν άνιση μάχη με τις φλόγες νυχθημερόν προκειμένου να αποσοβήσουν μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία.
"Σβήνω φωτιές με το Canadair που πετούσε ο πατέρας μου"
Στην "Καθημερινή της Κυριακής" πυροσβέστες και πιλότοι μιλούν για τις ώρες της άγριας μάχης με τη φωτιά, τη αγωνία να σωθούν περιουσίες, την αυτοθυσία συναδέλφων τους και τις μεγάλες ελλείψεις.
"Κάποιοι πετούν με το Canadair των πατεράδων τους", λένε χειριστές δίνοντας το μέτρο της παλαιότητας των αεροσκαφών, ενώ ειδικοί επιστήμονες αποτυπώνουν τη δραματική υποβάθμιση του οικολογικού αναγλύφου της χώρας με την καταστροφή περίπου 500.000 στρεμμάτων πρασίνου.
Η απουσία εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών και δασολογίου, οι συναρμοδιότητες, η ανοχή σε καταπατητές συνθέτουν μείγμα εκρηκτικό που αναζωπυρώνει η κουλτούρα της ατομικής ανευθυνότητας.
Δεν συντηρούνται τα Canadair
Για γύμνια του συστήματος αεροπυρόσβεσης κάνει λόγο το "Πρώτο Θέμα", σημειώνοντας πως ο στόλος των συνολικά 18 Canadair και των 18 διαθέσιμων μικρών PZL θα έπρεπε να θεωρείται πολύ καλός. Αρκεί βεβαίως τα ελληνικά Canadair να ήταν λειτουργικά...
Στο ερώτημα γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι επιχειρησιακά έτοιμα μόνο έξι Canadair, δηλαδή περίπου το 1/3 της τυπικής δύναμης, η απάντηση είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων: τα τελευταία δύο χρόνια ο προϋπολογισμός για την αεροπυρόσβεση μειώνεται και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία καθυστερεί να ολοκληρώσει τη συντήρηση των Canadair.
Προχωρώντας, η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει πως τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας, ο πρωθυπουργός και ο τότε ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοίνωσαν ότι δεν θα προσληφθούν ειδικοί σύμβουλοι στα υπουργεία και ότι τα αντίστοιχα κονδύλια θα διατεθούν σε άλλες κοινωνικές δαπάνες. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μόνο για υπερωρίες και πρόσθετες παροχές σε συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες στα υπουργεία και στο γραφείο του πρωθυπουργού το Δημόσιο θα δαπανήσει πάνω από 14 εκατ. ευρώ. Όσα απαιτούνται δηλαδή για την εγκατάσταση νέων κινητήρων που κάνουν πάλι αξιόμαχα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος...
"Το Μαξίμου κατασκεύασε εχθρούς για να καλύψει την ανεπάρκεια στο μέτωπο των πυρκαγιών"
Επαναφορά του κλίματος που επικρατούσε το 2007, όταν ξέσπασαν οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, επεδίωξε να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα πρόσφατα πύρινα μέτωπα, μιλώντας για "σχέδιο αποσταθεροποίησης" από οργανωμένους εμπρησμούς, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής".
Η θεωρία αυτή, όπως σημειώνει η κυριακάτικη εφημερίδα, αναπτύχθηκε σε μια προσπάθεια να διαφανεί ότι οι κρατικές υπηρεσίες είχαν να αντιμετωπίσουν υπέρτερες δυνάμεις, που στόχο έχουν την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω… των πυρκαγιών. Παρότι κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάποιες από τις φωτιές που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα στη χώρα πράγματι οφείλονται σε εμπρησμό (όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο), η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και από τη δραματική εμπειρία του 2007, όταν η Νέα Δημοκρατία με τον Κώστα Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές που προκηρύχθηκαν λίγο μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας.
Αρνητικές εντυπώσεις, όμως, προκάλεσε η "εξαφάνιση" του πρωθυπουργού τις ημέρες που η χώρα δοκιμαζόταν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαίτερα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν την Παρασκευή 4 Αυγούστου, στην κοινή σύσκεψη που είχε με υπουργούς και συνεργάτες του για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το φθινόπωρο.  Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά στις 16 Αυγούστου, δηλαδή 12 μέρες μετά την τελευταία δημόσια εμφάνισή του και αφού έσβησαν οι πυρκαγιές. Η απουσία του πρωθυπουργού επί 12 ημέρες προκαλεί πολλά ερωτήματα. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, παρά την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε, δεν έδωσε καμία απάντηση για το πού βρισκόταν ο πρωθυπουργός όλες αυτές τις μέρες. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα, ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος περιορίστηκε να απαντήσει (Real Fm) πως "ο κ. Τόσκας και ο κ. Τσίπρας βρίσκονταν σε συνεχή επαφή και ενημέρωση"

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων