Νευροχειρουργός πριν την διασωλήνωση πήρε το μονοκλωνικό αντίσωμα Τοσιλιζουμάμπη και βελτιώθηκε η κατάσταση του. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νευροχειρουργός πριν την διασωλήνωση πήρε το μονοκλωνικό αντίσωμα Τοσιλιζουμάμπη και βελτιώθηκε η κατάσταση του.

ο νευροχειρούργος, Φώτης Τζωρτζίδης, κάνει λόγο για «μαγικό φάρμακο» του κοροναϊού που του έδωσε ο κ. Γώγος, με το οποίο ένιωσε «τόσο καλά»

medlabnews.gr iatrikanea

Μια σκληρή μάxη με τον κοροναϊό έδωσε  στο νοσοκομείο του Ρίου στις αρχές της πανδημίας, Μάρτιο του 2020, ως ασθενής ο γνωστός Πατρινός νευροχειρουργός και διευθυντής στην νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρίου, Φώτης Τζωρτζίδης. 

Ο καταξιωμένος νευροχειρουργός Φώτης Τζωρτζιδης ήταν ένα από τα κρούσματα του κοροναϊού που διαγνώστηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου. Περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις ημέρες της μάχης του με τον ιό, και πως βγήκε νικητής.

Ποιους ευχαριστεί και σε ποιους συνάδελφους του κάνει ιδιαίτερη αναφορά.

Για τους φίλους του είναι ο Λάμπης Γώγος. Για τους φοιτητές του ο λαμπρός δάσκαλος. Και για τους πολίτες, που εδώ και μήνες καλούνται να ζήσουν με τον «πονοκέφαλο» του κοροναϊού, είναι ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Πατρών.

Συνεχώς αναφέρει πως πρέπει να τηρούμε αλλά και να πάρουμε μέτρα για να ανακοπεί η διασπορά του κοροναϊού, τονίζοντας κατά καιρούς ότι δεν υπάρχει “μαγικό φάρμακο” για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο στο παρακάτω βίντεο από τις 8. Μαΐου 2020, ο νευροχειρούργος, Φώτης Τζωρτζίδης, κάνει λόγο για «μαγικό φάρμακο» του κοροναϊού που του έδωσε ο κ. Γώγος, με το οποίο ένιωσε «τόσο καλά», ενώ έδινε μάχη με τον κοροναϊό.

«Έχω κρατήσει ένα φάρμακο για σένα», φέρεται να του είπε ο κ. Γώγος, όπως ρητά αναφέρει ο ίδιος.

«Υπογράφεις και παίρνεις αυτό το φάρμακο. Μετά από μια ώρα ήταν σαν να μην είχα τίποτα», συμπλήρωσε ο νευροχειρούργος, ο οποίος παραλίγο να μπει και στην εντατική, καθώς η κατάστασή του χειροτέρευε.

Αν και στο συγκεκριμένο βίντεο δεν αναφέρθηκε η ονομασία του φαρμάκου που χορηγήθηκε στον κ. Τζωρτζίδη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γνώμη» και την Τέτα Γιαννάρου για τη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ως ασθενής με κορωνοϊό, είχε αναφέρει τα εξής:

Όταν διαπιστώθηκε η πνευμονία, ο Δ/ντής της παθολογικής Κλινικής– Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας Λάμπης Γώγος (τον λέω μαέστρο), ο Δ/ντης του τμήματος Λοιμωξιολογίας καθηγητής Μάρκος Mαραγκός, οι λοιμωξιολόγοι, επ. καθηγ. Δημήτρης Βελισσάρης και η Κοραλία Ακινόσογλου, όλοι τους ήταν κυριολεκτικά στο προσκέφαλό μου. Αυτό που ήξερα, το άγχος, η αγάπη τους, η συναδελφικότητα όλα πάνω μου. Τότε φοβήθηκα. Όμως όπως αποδείχθηκε οι γιατροί ήταν ένα βήμα πριν. Σ΄ αυτόν τον άτιμο ιό πρέπει να προβλέπεις, να εξατομικεύεις την θεραπεία. Δεν υπάρχει μπούσουλας. Ο Λάμπης μου είπε: «Θα σου δώσω Τοσιλιζουμάμπη». Δεν ξέρω πώς, μετά από 2 ώρες από την πρώτη χορήγηση, έπεσε ο πυρετός. Ένοιωσα καλύτερα και είπα, είμαι καλά, θα φύγω. Όμως υποτροπίασα, οι εξετάσεις μου δεν ήταν καλές. Με πήγαν στη μονάδα SARS. (…) Στη συνέχεια μου έβαλαν αναπνευστήρα για να οξυγονώνομαι επαρκέστερα. Καλυτέρευα συνεχώς. Σε τέσσερις μέρες ένοιωθα καλά. Με κράτησαν παραπάνω για να είναι σίγουροι. Όταν όλες οι εξετάσεις μου ήταν απολύτως εντάξει μου έδωσαν εξιτήριο (…).

Επομένως, κατόπιν συμβουλής του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Γώγου, Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου όπου και ο ίδιος ο κ. Τζωρτζίδης εργάζεται, και στο οποίο νοσηλευόταν, χορηγήθηκε το φαρμακευτικό προϊόν τοσιλιζουμάμπηενώ ο κ. Τζωρτζίδης βρισκόταν σε στάδιο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Η τοσιλιζουμάμπη (tocilizumab, σκεύασμα Actemra), όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ:

Είναι ανασυνδυασμένο ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που δρα ως ανταγωνιστής των υποδοχέων ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Χρησιμοποιείται στη θεραπεία σοβαρών μορφών ρευματοειδούς αρθρίτιδας, νόσου Still, κροταφικής αρτηρίτιδας. Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκινών, το οποίο μπορεί να εκλύεται από βακτηριακές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις. (…) Τα αυξημένα επίπεδα IL-6 έχουν συσχετιστεί με αυξημένη θνητότητα σε πνευμονία κοινότητας.

Το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν είχε ενταχθεί ήδη από το Μάρτιο του 2020 στις προτεινόμενες φαρμακευτικές προσεγγίσεις για ασθενείς με σοβαρή εξέλιξη της νόσου COVID-19.

Στην τελευταία επικαιροποίηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, τον Μάρτιο του 2021, αναφέρονται τα εξής:

Tα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα κλινικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του Tocilizumab έναντι της λοίμωξης COVID-19 ήταν αντικρουόμενα (1. Salvarani C, doi:10.1001/jamainternmed.2020.6615, 2. Hermine O, doi:10.1001/jamainternmed.2020.6820, 3. COVACTA trial, 4. EMPACTA Study, 5. Stone J, doi:10.1056/NEJMoa2028836). Δύο πρόσφατες μελέτες όμως, η Recovery (medRxiv preprint doi:10.1101/2021.02.11.21249258) και η REMAP-CAP (medRxiv preprint doi:10.1101/2021.01.07.21249390), έδειξαν ότι η χορήγηση Tocilizumab ελαττώνει τη θνητότητα και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Σημειωτέον, το 82% των ασθενών και στις δύο ομάδες σύγκρισης ελάμβανε κορτικοστεροειδή. Οι ασθενείς που έλαβαν Tocilizumab και κορτικοστεροειδή είχαν το βέλτιστο όφελος. Βάσει των μελετών αυτών, το Tocilizumab δύναται να χορηγηθεί στις κάτωθι περιπτώσεις ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19:

– Νοσηλευόμενοι ασθενείς με SΟ2 <92% σε ατμοσφαιρικό αέρα που απαιτείται χορήγηση Ο2 (με συνήθη ροή, με υψηλή ροή, με επεμβατικό ή μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό) και με

– CRP ≥75 mg/L

– Προτιμάται η συγχορήγηση με κορτικοστεροειδή

Συνολικά, από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα προκύπτει ότι, ενδεχομένως, σε ορισμένες ομάδες ασθενών με βαριά νόσο και σε συνδυασμό με άλλους θεραπευτικούς παράγοντες, η χρήση του εν λόγω σκευάσματος έχει κάποιο όφελος στη μείωση της θνητότητας. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποιο «θαυματουργό» φάρμακο ούτε αποκρύπτεται από τις αρμόδιες αρχές. Επιπρόσθετα, η σύγκριση ενός αποδεδειγμένα αποτελεσματικού τρόπου πρόληψης μιας νόσου, όπως τα εμβόλια για την COVID-19, με μια φαρμακευτική αγωγή η οποία χορηγείται κατόπιν νόσησης και σε περιπτώσεις σοβαρής εξέλιξης της COVID-19, δεν είναι σε καμία περίπτωση δόκιμη.

Ο κ. Τζωρτζίδης, με τον οποίο επικοινώνησε το τοπικό περιοδικό thebest.gr, με αφορμή την επανακυκλοφορία της συνέντευξής του, δήλωσε ότι:

Eίναι αδιανόητο να μιλάμε για γιατρούς που δίνουν το φάρμακο σε έναν ασθενή και όχι σε άλλον […] αν αυτό συνέβαινε θα είχε παρέμβει ο Eισαγγελέας.

Στο ίδιο μέσο ενημέρωσης, ο κ. Γώγος σχολίασε την αναπαραγωγή του παλαιότερου βίντεο ως εξής:

Ο κ. Τζωρτζίδης έπαιρνε ένα σύνολο αντιϊκών φαρμάκων που υπήρχαν την εποχή εκείνη. Επειδή επιδεινώθηκε η κλινική του εικόνα του προτάθηκε και συμφώνησε να πάρει ανοσοτροποποιητικό φάρμακο, το Tocilizumab (τοσιλιζουμάβη).

Δίνεται ενδοφλέβια σε ασθενείς με έντονη φλεγμονή και βαριά αναπνευστική νόσο. Δινόταν από την αρχή της πανδημίας αλλά με πρώιμη έγκριση χορήγησης. Πλέον δίνεται ευρέως και σύμφωνα με οδηγίες που υπάρχουν από διεθνείς εταιρείες αλλά και από την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων.

Την εποχή εκείνη δινόταν ενώ δεν είχε δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών, ήταν σε πρώιμο στάδιο. Από εκεί και πέρα επιβεβαιώθηκε η σημαντική δράση του φαρμάκου σε μερικές ομάδες ασθενών οι οποίες παρουσίαζαν έντονο φλεγμονώδες σύνδρομο με αναπνευστική επιβάρυνση. Δόθηκε και δίνεται σε ευρεία κλίμακα  σε ασθενείς που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτή τη στιγμή δίνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και στην Πάτρα, και στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Όταν το έλαβε ο κ. Τζωρτζίδης είχε δοκιμαστεί στο εξωτερικό και στη χώρα μας είχε πάρει πρόωρη έγκριση χορήγησης. Τώρα πια  δίνεται σε αρκετούς, και εκατοντάδες, σε όλες τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ασθενείς που επιβαρύνονται, δεν είναι ένα φάρμακο ρουτίνας.

Όλο αυτό είναι μία φούσκα γιατί είναι σα να υπάρχει ένα φάρμακο που δεν δίνεται, ενώ δίνεται. Οι ασθενείς στη ΜΕΘ του Ρίου, το παίρνουν όλοι».

Σημειώνεται, τέλος, ότι το υπό συζήτηση φάρμακο δεν σχετίζεται με τα φαρμακευτικά προϊόντα bamlanivimab (μπαμλανιβιμάμπη) και etesevimab (ετεσεβιμάμπη) της εταιρίας Eli Lilly, για τη COVID-19 στο πλαίσιο μονοθεραπείας ή σε συνδυασμό με το etesevimab για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου, ούτε με το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab (VIR-7831 και GSK4182136), που αναπτύχθηκε από την GlaxoSmithKline και την Vir Biotechnology, Inc. Για τα προαναφερθέντα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εκδώσει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, όχι οριστική έγκριση, βάσει των προκαταρκτικών δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Σε αυτού του είδους τα αντισώματα έχει αναφερθεί πρόσφατα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, τον οποίον επικαλούνται αναρτήσεις σχετικές με το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Τζωρτζίδη.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΒΙΝΤΕΟ:


Αρα ο ασθενής με βαρια Covid-19, νευροχειρουργός Φώτης Τζωρτζίδης, έλαβε, το φάρμακο Tocilizumab το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με σοβαρή εξέλιξη της νόσου COVID-19. Το Tocilizumab δίνεται σε σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, αλλά με πρώιμη έγκριση χορήγησης, ενώ πλέον χορηγείται ευρέως σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση δύο φαρμάκων για την αρθρίτιδα σε ασθενείς με Covid-19


Σοβαρή εξέλιξη: Στις 6 Ιουνίου 2021 ο ΠΟΥ επειγόντως ενέκρινε το φάρμακο Actemra σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για θεραπεία Covid-19.

Διαβάστε επίσης

Ήταν λίγο πριν τη διασωλήνωση. Του έδωσε Τοσιλιζουμάμπη μονοκλωνικό αντίσωμα και σε δύο ώρες έπεσε ο πυρετός

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

2

2 σχόλια

Ανδρεας Δημητριου είπε...

Δεν μας ειπε το φαρμακο

Catherine Bach είπε...

Οντως δεν μας ειπε το μαγικο φαρμακο κι ο φιλος δημοσιογραφος δεν ρωτησε... ΓΙΑΤΙ?? Για καποιους υπαρχει φαρμακο ενω για το λαο τιποτα.Στην Ουγγαρία δινουν τα Μονοκλωνικα αντισωματα,το φαρμακο του κοροναιου, Δωρεάν!

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων