Και τα ΔΥΟ βρίσκονται σε όλα τα σπίτια και σώζουν από τον κοροναϊό. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Και τα ΔΥΟ βρίσκονται σε όλα τα σπίτια και σώζουν από τον κοροναϊό.

Υπάρχουν διάφορες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν είτε στο να περάσει κάποιος την ασθένεια ήπια

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D, medlabnews.gr iatrikanea

Δύο χρόνια μετά από τα πρώτα κρούσματα και θανάτους από κοροναϊό η ανθρωπότητα παλεύει με τον κοροναϊό με το ένα κύμα μετά το άλλο. Σήμερα συζητάμε για το 6ο κύμα στο οποίο οδηγούμαστε καλοκαιριάτικα παρά τα εμβόλια και παρά τα φάρμακα που υπάρχουν πλέον σε αφθονία. 

Φαίνεται με τις νέες υποπαραλλαγές Ομικρον 4 και 5 θα νοσήσουν όλοι και δεν καλύπτονται οι εμβολιασμένοι αφού εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι νοσούν εξίσου. Επίσης φαίνεται ότι ούτε και η προηγούμενη νόσηση μας καλύπτει και μάλιστα αν αυτή είχε συμβεί πριν τον Φεβρουάριο του 2022.

Η νόσηση φαίνεται σε όλους κάνει υψηλό πυρετό αφού φτάνει σε πυρετό από 38ο Κελσίου έως 40. Επίσης προκαλεί βήχα, καταρροή και μεγάλη καταβολή δυνάμεων. Ορισμένα συμπτώματα διαρκούν για εβδομάδες.

Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας βρήκαμε ότι υπάρχουν διάφορες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν είτε στο να περάσει κάποιος την ασθένεια ήπια, είτε να μην χρειαστεί να διασωληνωθεί και να κινδυνέψει να πεθάνει από την βαρύτητα της νόσου. 

Μια από τις ουσίες που βρίσκεται σε όλα τα σπίτια είναι η ασπιρίνη. Η ασπιρίνη έχει αποδειχθεί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα ανάγκης για μηχανικό αερισμό (διασωλήνωση), εισαγωγή σε ΜΕΘ και μικρότερη θνησιμότητα εντός του νοσοκομείου, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Anesthesia & Analgesia.

Πολύ νωρίς από την έναρξη της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι η σοβαρή νόσος COVID-19 εκτός από την προσβολή του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να συνδυάζεται με μια υπερπηκτική κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή ή και θρόμβωση των μικρών αγγείων.

Οι ασθενείς της Covid-19 έχει διαπιστωθεί ότι κινδυνεύουν από θρομβώσεις, λόγω της επίδρασης του κοροναϊού στα αιμοπετάλια, θραύσματα κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθούν στη διακοπή τυχόν αιμορραγίας. Η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων λόγω λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό μπορεί να προκαλέσει πήξη του αίματος μέσα στα αγγεία.

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, όπως ονομάζεται επιστημονικά η ασπιρίνη, έχει αντιπηκτική δράση και ενδέχεται να προλαμβάνει τις επιπτώσεις της Covid-19 στα αγγεία. Η COVID-19 σχετίζεται με υπερπηκτικότητα και μικροθρομβώσεις στο αγγειακό δίκτυο των πνευμόνων. Αυτή η επιπλοκή είναι μια από τις συχνότερες και σοβαρότερες στην COVID-19 και σχετίζεται σαφώς με αυξημένη θνητότητα, διαταραχές στον αερισμό και απώτερες επιπλοκές.  Η ασπιρίνη έχει γνωστή αντι-αιμοπεταλιακή δράση  και πιθανώς μπορεί να μετριάσει των κίνδυνο αυτών των σοβαρών επιπλοκών, ακόμα και χορηγούμενη επιπλέον της ηπαρίνης.

Η ασπιρίνη είναι φθηνή, ευρέως διαθέσιμη και έχει ένα καλά περιγραφόμενο προφίλ ασφάλειας. Αυτά τα χαρακτηριστικά, υποστηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση του ρόλο της χαμηλής δόσης  ασπιρίνης ως δυνητικά συμπληρωματικής θεραπείας στην COVID-19. 

Πώς έγινε η έρευνα για την ασπιρίνη

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι είναι ανάγκη και άλλοι ερευνητές να διεξαγάγουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Η αναδρομική τους μελέτη ανέλυσε τα αρχεία 412 ενηλίκων με Covid-19 που εισήχθησαν σε ένα από τα πολλά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2020.

Από αυτούς, οι 98 έλαβαν ασπιρίνη την εβδομάδα πριν από την εισαγωγή ή κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά την εισαγωγή.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα γι’ αυτά τα άτομα με εκείνα για τα 314 άτομα που δεν έλαβαν ασπιρίνη.

Μεταξύ αυτών που ελάμβαναν ασπιρίνη, η μέση ημερήσια δόση ήταν 81 mg και η μέση διάρκεια της θεραπείας ήταν 6 ημέρες.

Στην ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλες μεταβλητές που επηρεάζουν τη σοβαρότητα της Covid-19, όπως η ηλικία, το φύλο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η φυλή, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Μετά τις προσαρμογές αυτές, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με:

 • 43% μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ
 • 44% μειωμένη ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής και
 • 47% μειωμένο κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο

Ο ρόλος της βιταμίνης D

Η θεραπεία με βιταμίνη D έχει φανεί ότι μπορεί να μειώνει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 λοίμωξης. Άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D είναι πολύ πιθανόν να πεθάνουν αν προσβληθούν από τον κοροναϊό. Τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει μια πειστική συσχέτιση σε χώρες όπου υπήρχαν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D και είχαν την μεγαλύτερη θνησιμότητα από τον κοροναϊό.
Αρχικά, η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D κρίθηκε αναγκαία, χωρίς ιδιαίτερη επιστημονική αντιπαράθεση, επειδή η υγειονομική κρίση ήταν ζοφερή και το σκεύασμα ακίνδυνο. Στη συνέχεια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να συζητούν κατά πόσον η επάρκεια της βιταμίνης στον οργανισμό μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από COVID-19. Κάποιοι θεώρησαν τη χορήγηση συμπληρωμάτων ικανοποιητική λύση, ενώ για άλλους σηματοδοτούσε απώλεια χρόνου. Δεκάδες γιατροί έγραψαν στην επιθεώρηση British Medical Journal ότι η αποκατάσταση της ανεπάρκειας βιταμίνης D σε ασθενείς με COVID-19 είναι «ασφαλής και απλή» και τα σκευάσματα έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν μια ικανοποιητική αντιμετώπιση της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αργότερα μεγάλος αριθμός ερευνών από όλο τον κόσμο έδειξε αδιαμφισβήτητα ότι η χορήγηση της βιταμίνης D απέτρεπε τη χειρότερη έκβαση της λοίμωξης.
Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D είναι πολύ πιθανόν να πεθάνουν αν προσβληθούν από τον κοροναϊό.

Ο δρ Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, δήλωσε απερίφραστα ότι η έλλειψη βιταμίνης D καθορίζει το πόσο ευάλωτος είναι κάποιος σε λοίμωξη από κοροναϊό, καταλήγοντας ότι «θα μπορούσα να συστήσω τη χορήγηση συμπληρωμάτων της, όπως άλλωστε λαμβάνω και εγώ».  
Η βιταμίνη D βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές. με κυριότερη το μουρουνέλαιο. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε σε ποιες άλλες τροφές την βρίσκουμε (εδώ)

Νέα έρευνα από το Trinity College και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εξέτασε την συσχέτιση μεταξύ βιταμίνης D και COVID-19. Δείτε αναλυτικά (εδώ)

Διαπιστώθηκε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) -βασική να παράγει ο οργανισμός βιταμίνη D-, στον τόπο κατοικίας ενός ατόμου τις εβδομάδες πριν από την μόλυνσή του με COVID-19, συνδέθηκε έντονα με προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Η Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Trinity College και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης είπε:

«Η μελέτη μας προσθέτει περαιτέρω στοιχεία ότι η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Η διεξαγωγή μιας σωστά σχεδιασμένης τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής για την COVID-19 και συμπληρώματα βιταμίνης D είναι κρίσιμη. Μέχρι τότε, δεδομένου ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ασφαλή και φθηνά, συνιστάται να λαμβάνετε συμπληρώματα και να προστατεύεστε από ανεπάρκεια βιταμίνης D, ιδιαίτερα τώρα που έρχεται ο χειμώνας.

Συμπέρασμα 
Και οι δύο ουσίες βρίσκονται εύκολα παντού και φαίνεται ο προφυλακτικός τους ρόλος στην βαριά νόσο Covid-19 είναι μεγάλη. Πάντα με την συμβουλή του γιατρού σας όπως πολλοί ειδικοί συστήνουν από όλο τον κόσμο καλό είναι να παίρνουμε προληπτικά και μάλιστα όταν έχετε την υποψία ότι έχετε κολλήσει κοροναϊό, κυρίως για την ασπιρίνη ενώ για την βιταμίνη D που προσφέρει πάρα πολλά καλά στον οργανισμό ας την έχουμε σε συνεχή καθημερινή χρήση.

Tέλος η ιβουπροφένη είναι βέβαιο από πολλές μελέτες πια ότι προσφέρει αν ληφθεί έγκαιρα στην εξέλιξη της νόσου. 

Βιβλιογραφικές αναφορές 
Optiford Project www.optiford.org
European Research
World Health Organization: Active Ageing: A Policy Framework Report of the Noncommunicable Disease Prevention and Health Promotion Department: Ageing and Life Course: www.who.int/hpr/ageing
Holick, M.F. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2004; 80 (suppl): 1678S-1688S.

Διαβάστε επίσης


  ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

  ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

  ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

  Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

  0

  Δεν υπάρχουν σχόλια

  blogger
  Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
  Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων