.
.

17/2/11

ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ. ΠΙΝΑΚΑΣ με περιεκτικοτητα τροφών σε ασβέστιο


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr

Πηγές ασβεστίου

Τα
γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Υπάρχουν επίσης
μικρά ποσά σε άλλα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των ψωμιών, στα
δημητριακά, στα φρούτα και λαχανικά, στα ψάρια που μπορούμε να τα φάμε με τα κόκαλα τους (π.χ. κονσέρβα σολομό και σαρδέλες), τ
αχίνι, αμύγδαλα, σύκα και τρόφιμα που ενισχύονται με ασβέστιο. Αν το βρίσκετε δύσκολο να πάρετε αρκετό ασβέστιο από τα τρόφιμα ρωτήστε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας για τη λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου. 

Αν δεν δέχεται ο οργανισμός σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή δεν τα
απολαμβάνετε, υπάρχουν διαθέσιμα μερικά ασβέστιο-εμπλουτισμένα προϊόντα,
όπως ο ασβέστιο-εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά και γάλα
σόγιας. Όμως το ασβέστιο που προστίθεται στα ποτά σόγιας μπορεί να μην
απορροφάται τόσο καλά όπως από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, έτσι μπορεί να
χρειαστείτε μεγαλύτερες ποσότητες ποτών σόγιας.

Τα άτομα χρειάζονται διαφορετικά ποσοστά ασβεστίου σε διαφορετικές ηλικίες - ο
πίνακας τροφίμων δείχνει πώς να πάρετε ασβέστιο από τα τρόφιμα.

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη:
1.000-1.200 mg ασβεστίου, ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού






Είδος τροφίμου
Ποσότητα τροφίμου
Περιεκτικότητα σε ασβέστιο ( σε mg)
Γάλα:
πλήρες (3.5% λιπαρά)
ή ελαφρύ (1,5% λιπαρά)
Γάλα  - Άπαχο
Γάλα– Ενισχυμένο με ασβέστιο

1 ποτήρι (240 ml)
393
352
320
353
Γιαούρτι:
πλήρες (4% λιπαρά)
ή ελαφρύ (2% λιπαρά)
Γιαούρτι – Με γεύση
Παγωτό
Κρέμα

1 γιαούρτι (200γρ)
100γρ.
100γρ.


324
316
133
100

Τυριά:
Φέτα
Τσένταρ
Γραβιέρα
Έμμενταλ
Παρμεζάνα

1 μερίδα (40γρ)
130
327
400
330
460
Ψάρια:
Σαρδέλες
Αθερίνα (τηγανιτή)
Σολομός – κονσέρβα, κόκκινος

1 μερίδα  (100γρ)
1 μερίδα  (80γρ)
100γρ.

380
688
220
Φρούτα
Σύκα
Mήλα
Φράουλες
Πορτοκάλια 
Βερίκοκα - ξερά

4 σύκα 220γρ.
1 μέτριο (156γρ.)
1 φλυτζ. (145γρ.)
1 μέτριο (122γρ.)
50γρ. 

506
7
19
35
35

Όσπρια
Φασόλια, Ρεβύθια
Φασόλια σόγιας (βρασμένα)

135 mg
100 γρ.

72
76


Μακαρόνια με τυρί
Λαζάνια
Πίτσα με ντομάτα & τυρί
1 μερίδα, 220γρ
1 μερίδα, 420γρ
Ατομική 410γρ
374
420
873

Σουσάμι
Ταχίνι

1/4  του φλ
20g

351
65


Αμύγδαλα
Σπανάκι
Μπρόκολο

50γρ.
100γρ
60γρ

110
50
18


Κοτόπουλο – ψητό χωρίς πέτσα
Αρνίσια παϊδάκια (άπαχα)
Μπριζόλα Γλουτών (άπαχη)
100γρ.
100γρ
100γρ.

16
8
5




*Όλα τα τοφού δεν είναι φτιαγμένα με ασβέστιο – ελέγξετε τη διατροφική ένδειξη για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν περιέχει ασβέστιο, ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή.  






* Τρόφιμα όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φασόλια και οι φακές δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. 

Συμβουλή: Μπορείτε να προσθέσετε μία ‘ενίσχυση’ ασβεστίου στις σούπες, στα σμούθις, στα φαγητά με κάρυ και στις σάλτσες με το να προσθέσετε σκόνη άπαχου γάλακτος. 

Προσοχή!

Άτομα με θυρεοειδή ή πρόβλημα στο συκώτι θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους πριν τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου.
Το ασβέστιο μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνης.

Τι να προσέξετε !!

Υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί τροφών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται εάν είναι δυνατόν.
1)Οι εξής τροφές: καφές, σοκολάτα, τρόφιμα ολικής, άλεσης και το αλκοόλ δεν πρέπει να λαμβάνονται στο ίδιο γεύμα με τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου.
πχ παγωτό σοκολάτα, καφές με γάλα, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
οι συνδυασμοί αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία, απλά δεν αφήνουν το ασβέστιο να απορροφηθεί επαρκώς. Αν κάποιος δεν μπορεί να αποφύγει τους παραπάνω συνδυασμούς μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ασβεστίου στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
2)Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, γιατί εκτός από υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό.
3)Το ίδιο αποτέλεσμα, όσον αφορά στο ασβέστιο, επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών.
Αυτό παρατηρείται συνήθως στα άτομα που καταναλώνουν κρέας σε μεγάλες ποσότητες ή που ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες (κετογονικές).
4)Τέλος, καλό να είναι να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 0% λίπος.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα εν λόγω προϊόντα δεν περιέχουν βιταμίνη D (βρίσκεται στο λίπος που έχει αφαιρεθεί) , η οποία είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Αντί για τα προϊόντα 0% μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά πχ γάλα 1-2%, ώστε να προσέχουμε παράλληλα τη γραμμή μας (για τα παιδιά συστήνεται η κατανάλωση των γαλακτοκομικών με όλα τα λιπαρά). 

Posted by: Alex-Yiatzides
medlabnews.gr Updated at: Πέμπτη, Φεβρουαρίου 17, 2011
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ MEDLABNEWS.GR

Εφόσον σας είναι χρήσιμα όσα γράφουμε και θέλετε να συνεχίσουμε το έργο μας, ενισχύστε την προσπάθειά μας, με ό,τι μπορείτε. Φιλοδοξούμε να βγούμε και σε άλλες γλώσσες και να εμπλουτίσουμε την ενημέρωση σας και με νέα θέματα. Επίσης είναι απαραίτητα πλέον η τεχνική και η γραμματειακή υποστήριξη για τις απαντήσεις στις πάρα πολλές ερωτήσεις σας

ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΑΣ

Powered byEMF Contact Form