Έχετε βαρυστομαχιά δυσφορία, δυσπεψία, από το πολύ φαγητό; Τι μπορεί να κάνετε; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έχετε βαρυστομαχιά δυσφορία, δυσπεψία, από το πολύ φαγητό; Τι μπορεί να κάνετε;

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητών, είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της δυσπεψίας #indigestion, βαρυστομαχιάς


Τα πολλά και βαριά φαγητά και γλυκά, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και φαγητών με πολλά λιπαρά, τα νυχτερινά βαριά γεύματα, δεν αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο για το στομάχι και την υγεία μας.
Αυτή η υπερβολική κατανάλωση φαγητών, είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της δυσπεψίας, δηλαδή της κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη. Τα συνήθη συμπτώματά της είναι: βάρος στο στομάχι, φούσκωμα, πόνος στο στομάχι, ναυτία, άσχημη γεύση, ξινίλες, ρεψίματα, κάποιες φορές διάρροια, πονοκέφαλος, πόνο στα κάτω άκρα (από τα γόνατα και κάτω), τοξιναιμία, αδυναμία, ατονία, καούρες.


Αντιμετώπιση της δυσπεψίας

Aν λοιπόν αυτήν την περίοδο το παρακάνατε με το φαγητό και τα πολλά γλυκά, γνωρίστε μερικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε την δυσπεψία:

Αν αρχίσετε και νιώθετε βαρύ το στομάχι σας και έχετε κάποιο από τα δυσάρεστα συμπτώματα που προαναφέραμε, αποφύγετε –αντίθετα με ό,τι κάνουν οι περισσότεροι- τα ανθρακούχα ποτά, καθώς δίνουν την αίσθηση προσωρινά ότι ανακουφίζουν, αλλά στην πραγματικότητα προκαλούν φούσκωμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική έκκριση του στομάχου. Τα αεριούχα ποτά δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τη διαδικασία της πέψης ενώ βοηθούν και στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Επίσης δεν κάνει καλό το τσιγάρο αμέσως μετά το φαγητό. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να βοηθά στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και να επιτρέπει την όποια παλινδρόμηση, να γίνεται ευκολότερα.

Αν συνηθίζετε να πίνετε μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό κάθε φορά που έχετε συμπτώματα δυσπεψίας, πρέπει να γνωρίζετε ότι με τη χρόνια χρήση μπορεί να πάθετε γαστρίτιδα.

Πιείτε νερό, ζεστό νερό με λεμόνι ή ένα ζεστό ρόφημα.

Η μέντα έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθάει στην καλή χώνεψη. Στο τελευταίο μπορείτε να προσθέσετε άγριο γεράνι (για τη μείωση των όξινων εκκρίσεων) ή δεντρομολόχα (για να απαλλαγείτε άμεσα από το στομαχόπονο). Τα αφεψήματα του χαμόμηλου και του φασκόμηλου λειτουργούν επίσης ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
Η κανέλα επίσης θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
Στην περίπτωση που υποφέρετε από πόνους, πολύ αποτελεσματική είναι η κομπρέσα από λιωμένο δεντρολίβανο που θα βράσετε και θα τοποθετήσετε χλιαρό στην πονεμένη περιοχή.

Το κυκλικό μασάζ στην κοιλιά (γύρω από τον αφαλό) με ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό λάδι στο οποίο θα έχετε ρίξει μέσα μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων από πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μύρο, μέντα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ ή θυμάρι, βοηθάει πολύ στην ανακούφιση των δυσπεπτικών συμπτωμάτων.

Περπατήστε. Μόλις φάτε βγείτε λίγο και περπατήστε κάνει καλό και διευκολύνει απίστευτα το στομάχι μας να χωνέψει.

Προσπαθείστε να μην πέσετε για ύπνο αμέσως μόλις φάτε. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας και μην ξαπλώσετε. Η πέψη διευκολύνεται από μια πιο όρθια στάση.

Εάν κάνετε εμετό, δεν θα πρέπει να σας πιάσει πανικός, γιατί το στομάχι «ανακουφίζεται» και η δυσπεψία περνάει πιο γρήγορα.

Εάν τα συμπτώματα δεν περάσουν σε 10-12 ώρες ή εκδηλωθεί και ταχυκαρδία, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό. 

Τις περισσότερες φορές η δυσπεψία δεν προκαλείτε από σοβαρή νόσο. Παρόλα αυτά ακόμα και ένα έμφραγμα καρδιάς μπορεί να ξεκινήσει με συμπτώματα δυσπεψίας Συχνά όμως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος στο λαιμό στον ώμο η στην πλάτη, έντονη εφίδρωση και άγχος η αίσθημα επικείμενου θανάτου

Χρειάζεται άμεσα ιατρική εξέταση όταν
:

  • Τα συνήθη συμπτώματα της δυσπεψίας αλλάζουν η επιδεινώνονται
  • Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες
  • Ο κοιλιακός πόνος διαρκεί περισσότερο από 6 ώρες
  • Υπάρχει ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Κάνετε εμετό που επιμένει
  • Αποβάλλετε αίμα με εμετό η αφόδευση
  • Αποβάλλετε μαύρα κόπρανα
  • Εάν κιτρινίσετε στα μάτια η στο δέρμα
  • Δυσπεψία που δεν σχετίζεται με το φαγητό
Και για την άλλη μέρα......

Την επόμενη ημέρα δεν θα πρέπει να κάνετε το λάθος να παραλείψετε να φάτε γεύμα ή βραδινό, γιατί θα διαταραχτεί η ισορροπία του μεταβολισμού των σακχάρων και αυτό θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής στο μεθεπόμενο γεύμα. 
Φάτε κάτι ελαφρύ και σε μικρότερες ποσότητες, περιορίστε τους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες) και προτιμήστε το λευκό κρέας, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά.



Χρήσιμες Συμβουλές Πρόληψης της βαρυστομαχιάς

Καλύτερη λύση για να αποφύγετε την βαρυστομαχιά, είναι φυσικά η πρόληψη.
  • Θα διευκολύνετε την πέψη σας αν καθιερώσετε μικρά και συχνά γεύματα. Πολλά και ελαφρά γεύματα με χρονική απόσταση μεταξύ τους, 4 ωρών είναι μια καλή συνήθεια που βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας
  • Αποφύγετε το κάπνισμα ειδικά πριν το φαγητό
  • Αν υποφέρετε από τυμπανισμό, μετά από κάθε γεύμα να μασάτε ωμό μάραθο ή μαϊντανό.
  • Αποφεύγετε τις πλούσιες σε λίπος τροφές, όπως το αρνί, το χοιρινό, τα σαλάμια κτλ. Όχι βαριές σάλτσες, τηγανητά, πολλά γλυκά, καφές, αλκοόλ, τσάι, έτοιμες τροφές (fast food, κονσέρβες, κλπ)
  • Να μην τρώτε εν κινήσει ή διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση 
  • Να τρώτε σε ήσυχο περιβάλλον με ήρεμη διάθεση
  • Αποφεύγετε το ζεστό ψωμί και τα ζεστά ή παγωμένα ροφήματα επειδή η «θερμική ανισορροπία» δυσχεραίνει τη χώνεψη, και μη συνδυάζετε ποτά με γλυκίσματα ή αναψυκτικά.
  • Μάθετε να τρώτε αργά. Το αργό μάσημα βοηθά ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η διαδικασία της πέψης. Αν τρώτε γρήγορα, ο οργανισμός καθυστερεί να δώσει την εντολή πως «χόρτασε» κι έτσι θα τρώτε περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε. Επίσης, τρώγοντας γρήγορα καταπίνετε μεγάλες ποσότητες αέρα που δημιουργούν φούσκωμα μετά το γεύμα.
  • Μην ασκείστε με γεμάτο στομάχι
  • Αν αντιμετωπίζετε χρόνια στομαχικά προβλήματα, να προσέξτε το συνδυασμό διαφορετικών λιπαρών φαγητών με το αλκοόλ που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα σας.


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων