Έντομα με επώδυνα τσιμπήματα. Τσιμπούρια, μέλισσες, σφήκες, κουνούπια, μύγες, ψείρες, ψύλλοι, ψώρα, κοριοί, σκορπιοί, κατσαρίδες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έντομα με επώδυνα τσιμπήματα. Τσιμπούρια, μέλισσες, σφήκες, κουνούπια, μύγες, ψείρες, ψύλλοι, ψώρα, κοριοί, σκορπιοί, κατσαρίδες

Insect bites and stings Πολλά έντομα μας δημιουργούν προβλήματα και ενοχλητικά τσιμπήματα, όπως οι μέλισσες, οι ψείρες και οι αράχνες.


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ Πολλά έντομα μας δημιουργούν προβλήματα και ενοχλητικά τσιμπήματα, όπως οι μέλισσες, οι ψείρες και οι αράχνες. Λίγα όμως μπορούν να κρυφτούν κάτω από το δέρμα μας όπως τα τσιμπούρια. 

Εάν σαν αρέσουν οι βόλτες στην εξοχή πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς τα τσιμπούρια μπορούν να κολλήσουν πάνω σας καθώς περπατάτε ανάμεσα σε αγριόχορτα και φυτά. Τα τσιμπούρια δεν κουβαλάνε πάντα ασθένειες και τα περισσότερα τσιμπήματα δεν είναι σοβαρά. Ωστόσο μπορεί να μεταδώσουν μικροοργανισμούς, όπως το βακτήριο της Βορρελίωσης, με αρχικά συμπτώματα που ομοιάζουν σαν αυτά της γρίπης και μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα σε μετέπειτα στάδια.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

Όταν το τσιμπούρι κολλήσει στο δέρμα συνήθως κινείται προς ζεστά και υγρά σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, όπου τρέφονται με αίμα και μεταδίδουν τις τυχόν ασθένειες που μεταφέρουν. Το τσιμπούρι επίσης μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Είναι πολύ σημαντικό το τσιμπούρι να αφαιρεθεί σωστά. Για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα, κρατήστε καλυμμένα τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι όταν είστε στην εξοχή. Χρησιμοποιήστε κάποιο απωθητικό προϊόν για τσιμπούρια στο δέρμα ή στα ρούχα. Ελέγξτε καλά το σώμα σας για τσιμπούρια μετά από τη βόλτα σας στο δάσος και σε περιοχές με αγριόχορτα.

ΨΕΙΡΕΣ 

Όλοι έχουμε ενοχλητικές αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία με την εμφάνιση ψείρας να σημαίνει συναγερμό στο σπίτι και τη μητέρα μας να μας κυνηγάει με το χτένι και το ξύδι για να διώξει τις ενοχλητικές ψείρες. Εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλούν έντονη φαγούρα. Απολαμβάνουν να κρύβονται στον λαιμό, στο κεφάλι και πίσω από τα αυτιά. Εάν έχετε ψείρες, πιθανόν τις κολλήσατε από κάποιο καπέλο, κάποια βούρτσα ή από κάποιο άλλο αντικείμενο που μοιραστήκατε με κάποιον που είχε το παράσιτο. Η φαγούρα που προκαλούν είναι έντονη αλλά το ξύσιμο πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί και πτώση των μαλλιών σε κάποια σημεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ

 Τα σπιτικά γιατροσόφια περιλαμβάνουν το ξύδι και το οινόπνευμα καθώς και το χτένισμα με πυκνή χτένα (χτένι) για την απομάκρυνση των εντόμων αλλά και των αυγών τους (κόνιδες). Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες λοσιόν, κρέμες και σαμπουάν που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Είναι σημαντικό να πλυθούν καλά τα ρούχα, τα σκεπάσματα και οι χτένες ώστε να μην εξαπλωθούν. Ελέγξτε καλά όλα τα μέλη της οικογένειας για την παρουσία εντόμων ή αυγών.

ΨΥΛΛΟΙ

Οι ψύλλοι είναι μικρά, ευκίνητα έντομα χωρίς φτερά που τρέφονται με το αίμα του ξενιστή τους. Τα κατοικίδια είναι το αγαπημένο τους γεύμα αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να δειπνήσουν και πάνω σε ανθρώπους.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΨΥΛΛΟΥΣ

Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στα τσιμπήματα ψύλλων αλλά το ξύσιμο μπορεί να δημιουργήσει πληγή ή μόλυνση. Η καλύτερη λύση είναι να κρατάτε μακριά τους ψύλλους από τα κατοικίδια και το σπίτι σας. Ψεκάστε τα κατοικίδια σας με ειδικά spray και σκουπίζετε τα χαλιά καθημερινά. Ελέγξτε συχνά τα κατοικίδια για ψύλλους και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το κατάλληλο παρασιτοκτόνο.

ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΣΦΗΚΕΣ

Όταν μία μέλισσα τσιμπάει, χάνει το κεντρί της και πεθαίνει. Η σφήκα όπως μπορεί να επιφέρει πολλαπλά τσιμπήματα καθώς δεν αφήνει πίσω το κεντρί της. Τα τσιμπήματα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα.

ΤΣΙΜΠΉΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΦΗΚΕΣ & ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Εάν δεν είστε αλλεργικοί απλά αφαιρέστε το κεντρί, καθαρίστε την περιοχή και εφαρμόστε πάγο, πάρτε κάποιο αντιϊσταμινικό για τη φαγούρα και κάποιο παυσίπονο για τον πόνο αν χρειάζεται. Εάν έχετε σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, ξαπλώστε και αφαιρέστε με πολύ προσοχή το κεντρί ώστε να μην διαχυθεί το δηλητήριο στους ιστούς και ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Εάν γνωρίζετε την ευαισθησία σας για την εμφάνιση αλλεργικού σοκ, συμβουλευτείτε προληπτικά τον γιατρό σας και έχετε πάντα μαζί σας κάποια φάρμακα πρώτης βοήθειας (όπως αντιϊσταμινικά, κορτιζόνη, κάποιο εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό, ένεση αδρεναλίνης για σοβαρές περιπτώσεις).

ΨΩΡΑ

 Όταν τα παράσιτα της ψώρας μπουν κάτω από το δέρμα μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα. Τα ακάρεα αυτά μεταδίδονται από την επαφή με μολυσμένο άτομο ή από κοινές πετσέτες, σκεπάσματα και άλλα αντικείμενα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΩΡΑΣ

 Η έντονη φαγούρα και τα εξανθήματα εμφανίζονται αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Η φαγούρα είναι εξαιρετικά ενοχλητική και συνήθως χειροτερεύει τη νύχτα. Συνήθως εμφανίζονται εξανθήματα στα δάκτυλα, στους καρπούς, στους αγκώνες, στα γεννητικά όργανα και τους γλουτούς. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη αγωγή και να πλύνετε καλά με ζεστό νερό τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σκεπάσματα.

ΚΟΡΙΟΙ

Τα μικροσκοπικά αυτά έντομα κρύβονται στο κρεβάτι. Συνήθως βρίσκονται σε ξενοδοχεία, καταλύματα και συμπλέγματα διαμερισμάτων. Μπορούν να εισβάλλουν στο σπίτι σας κρυμμένα μέσα σε βαλίτσες, σε κατοικίδια και κούτες.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΟΡΙΩΝ

 Οι κοριοί αφήνουν κόκκινα τσιμπήματα με φαγούρα συνήθως στα χέρια και στους ώμους. Περισσότερο ενοχλητικά παρά κίνδυνος για την υγεία, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μόλυνση από το ξύσιμο. Εάν έχετε αλλεργική αντίδραση χρησιμοποιείστε κάποια αλοιφή με κορτικοστεροειδή, λάβετε κάποιο αντιϊσταμινικό και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΙ

 Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν υπάρχουν θανατηφόρα είδη σκορπιών. Ωστόσο το τσίμπημά τους μπορεί να αποβεί μοιραίο για αλλεργικά άτομα. Το τσίμπημα του σκορπιού είναι αρκετά επώδυνο και συνήθως συνοδεύεται από τοπικό οίδημα, φλεγμονή και αύξηση της υπεραιμίας στην περιοχή. Συνήθως βρίσκονται σε ξηρά κλίματα, κάτω από πέτρες, ανάμεσα σε ξύλα και σε τοίχους, ενώ προσοχή θέλουν οι παντόφλες και τα παπούτσια σε μέρη που ενδημούν σκορπιοί. Σε περίπτωση τσιμπήματος πρέπει να παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια καθώς το θύμα μπορεί να υποστεί σοκ.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ: Περισσότερο από ενοχλητικά!

 Τα κουνούπια δεν είναι απλά ενοχλητικά καθώς το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ενώ μεταδίδουν πολλές ασθένειες (όπως η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός κ.α.). Χρησιμοποιείστε απωθητικά για να προστατευτείτε και καλυφθείτε με ελαφριά ρούχα όταν βρίσκεστε έξω τα καλοκαιρινά βράδια.  Εγκαταστήστε σίτες στα παράθυρά σας και απομακρύνετε τα στάσιμα νερά από την αυλή σας.

ΜΥΓΕΣ: Βρώμικες και Τριχωτές!

 Οι μύγες είναι βρώμικα έντομα - μπορούν να κουβαλούν πάνω από 1 εκατομμύριο βακτήρια στο σώμα τους! Μπορούν να προκαλέσουν εντερικές μολύνσεις μολύνοντας το φαγητό. Για να τις αποφύγετε, κρατήστε το φαγητό και τα σκουπίδια σε κλειστά σκεύη και κάδους και εγκαταστήστε σίτες στα παράθυρά σας.

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

 Δεν είναι απλά άσχημες και αηδιαστικές, είναι και επικίνδυνες καθώς μπορεί να κουβαλούν ασθένειες όπως η σαλμονέλα. Όταν πεθαίνουν, τα πτώματά τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως άσθμα. Η εξολόθρευσή τους είναι δύσκολη. Βοηθά η χρήση ειδικών εντομοκτόνων, η καθαριότητα κυρίως στη κουζίνα και η επισκευή των ρωγμών και των τρυπών σε τοίχους και πατώματα.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων