Οι 21 Μύθοι για την τριχόπτωση. 10 tips για γερά μαλλιά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι 21 Μύθοι για την τριχόπτωση. 10 tips για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πρόβλημα που την προκαλεί.
τριχόπτωση

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος - αισθητικός,  medlabnews.gr iatrikanea


Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πρόβλημα που την προκαλεί. Μπορεί να έρθει ξαφνικά ή σταδιακά και να επηρεάσει μόνο το δέρμα της κεφαλής ή και ολόκληρο το σώμα. Η απώλεια μέχρι 100 τριχών ημερησίως είναι φυσιολογική, όταν όμως η τριχόπτωση πάρει μεγαλύτερη έκταση, μπορεί να είναι παθολογική και είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα αντιμετωπίσει τα αίτιά της και θα σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.


Είτε είναι παροδική είτε μόνιμη, η τριχόπτωση αποτελεί έναν εφιάλτη για όλους - άνδρες και γυναίκες - καθώς προσθέτει χρόνια στην πραγματική μας ηλικία και καταρρακώνει την αυτοπεποίθηση μας. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι θεραπείας, ακόμα και όταν τα αίτια δεν είναι απολύτως αναστρέψιμα, που αποκαθιστούν στο 100% την αρχική εμφάνιση των μαλλιών. Επιπλέον, μπορούμε να προλάβουμε την τριχόπτωση ή να περιορίσουμε σημαντικά την εκδήλωσή της με τη βοήθεια 10 απλών, καθημερινών συμβουλών.

Το καλοκαίρι το κεφάλι μας βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία UVA/UVB, στο χλώριο της πισίνας, στο αλάτι της θάλασσας, στην άμμο και τη σκόνη, παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Το φθινόπωρο παρατηρείται να πέφτουν τα μαλλιά σαν τα φύλλα  των δένδρων.

Οι αιτίες της τριχόπτωσης περιγράφονται σε παλαιότερο άρθρο μας Αιτίες τριχόπτωσης. Τροφές που βοηθούν στην υγεία των μαλλιών

Δεν πρέπει να συγχέουμε την παροδική αλωπεκία με τις άλλες μορφές, όπως την ανδρογενετική αλωπεκία και την γυροειδή αλωπεκία.

Μύθοι για την τριχόπτωση

Μύθος 1 - Με το να λουζόμαστε με κρύο νερό ελαττώνεται και η τριχόπτωση! Ξεβγάζοντας το κεφάλι μας με κρύο νερό ασφαλώς και βοηθάει στην κυκλοφορία αίματος αλλά δεν βοηθάει στην ελάττωση της αλωπεκίασης.

Μύθος 2- Η συχνή εκσπερμάτωση προκαλεί τριχόπτωση! Ούτε αυτό ισχύει αλλά και ούτε ο μύθος ότι όσο περισσότερο σεξ κάνεις τόσο λιγότερα μαλλιά θα χάσεις!

Μύθος 3- Χάνοντας καθημερινά μαλλιά σημαίνει ότι φαλακρώνεις! Τα μαλλιά ανανεώνονται καθημερινά. Είναι φυσικό να χάνεις 100 τρίχες την ημέρα. Τα μαλλιά αυτά συνήθως ξαναφυτρώνουν.

Μύθος 4- Είναι ασυνήθιστο να χάνεις μαλλιά από τα 30 σου. Όσο μεγαλώνεις τα θυλάκια του τριχωτού της κεφαλής εξασθενίζουν. Είναι φυσικό με τα χρόνια τα μαλλιά να γίνονται πιο αδύναμα και να αραιώνουν.

Μύθος 5- Τα καλλυντικά και προϊόντα μαλλιών προκαλούν τριχόπτωση. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο φυσικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε όσο ζελέ ή λακ στα μαλλιά σας θέλετε.

Μύθος 6- Με το να στέκεστε συχνά ανάποδα με το κεφάλι προς τα κάτω ελαττώνεται η τριχόπτωση! Με  τον τρόπο αυτό αυξάνεται όντως η ροή αίματος στο κεφάλι, δεν σημαίνει όμως και ότι αναζωογονείται το κεφάλι και τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν. Η κυκλοφορία του αίματος δεν επηρεάζει την τριχόπτωση.

Μύθος 7- Τα καπέλα και το κράνος δημιουργούν τριχόπτωση και αλωπεκίαση. Εάν το καπέλο δεν είναι πολύ σφιχτό και δεν πιέζει ασφυκτικά διαρκώς το κεφάλι σας δεν επηρεάζει στο να χάνετε μαλλιά.

Μύθος 8- Το πολύ χτένισμα και το μασάζ στο κεφάλι μειώνει την τριχόπτωση. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος δεν αυξάνει και δεν οδηγεί στο να φυτρώνουν και μαλλιά. Αντιθέτως το πολύ έντονο χτένισμα μπορεί να σας τραυματίσει  και αυτό να οδηγήσει στην απώλεια μαλλιών.

Μύθος 9- Τα διάφορα στυλ μαλλιών δεν προκαλούν τριχόπτωση. Υπάρχουν κομμώσεις που καταπονούν τα μαλλιά, όπως σφιχτές κοτσίδες και αλογοουρές και μπικουτί.

Μύθος 10- Το συχνό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά. Παρότι φαίνονται πιο δυνατά τα μαλλιά επειδή είναι πιο κοντά δεν σημαίνει και ότι το κούρεμα βοηθάει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Μύθος 11- Το στέγνωμα με το πιστολάκι δεν προκαλεί απώλεια μαλλιών. Το πιστολάκι βασικά μπορεί να βλάψει καίγοντας ή ξεραίνοντας τα μαλλιά σας με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν. Αλλά τα μαλλιά αυτά θα ξαναμεγαλώσουν. Η απώλεια δεν είναι μόνιμη.

Μύθος 12- Οι περούκες και προσθήκες ποστίς χειροτερεύουν την τριχόπτωση. Τα μαλλιά δεν χρειάζονται να αναπνεύσουν. Μόνο οι ρίζες στις τρίχες είναι ζωντανές και οξυγονώνονται από το αίμα στο κρανίο. Τα περουκοειδή μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στα μαλλιά μόνο όταν είναι πολύ σφιχτά στο κεφάλι.

Μύθος 13- Το πολύ λούσιμο προκαλεί και τριχόπτωση. Αυτό δεν ισχύει. Το σαμπουάν αφαιρεί μόνο τρίχες που έχουν ήδη πέσει.

Μύθος 14- Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο προκαλεί και απώλεια μαλλιών! Η απώλεια μαλλιών προκαλείται στις ρίζες στους θύλακες και τα μαλλιά λειτουργούν ως ασπίδα για τις ρίζες από υπερβολικές εκθέσεις στον ήλιο.

Μύθος 15- Η βαφή των μαλλιών προκαλεί αλωπεκίαση. Παρότι περιέχουν χημικά οι βαφές που μπορούν να είναι βλαβερές για τα μαλλιά σας αυτό δεν σημαίνει και ότι προκαλούν αλωπεκίαση.

Μύθος 16- Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Η ισορροπημένη δίαιτα είναι απαραίτητη για την υγεία σας. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αποδείξεις μερικές τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην τριχοφυΐα ή να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.

Μύθος 17- Το άγχος δημιουργεί και τριχόπτωση. Απότομα σοκ μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή παύση τριχοφυΐας αλλά το στρες δεν προκαλεί μόνιμη αλωπεκίαση.

Μύθος 18- Ορμονικά προβλήματα προκαλούν τριχόπτωση. Προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα μόνο μπορεί να προκαλέσουν και απώλεια μαλλιών. Επίσης αμέσως μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινή και μόνο τριχόπτωση.

Μύθος 20- Τα στεροειδή δεν επηρεάζουν τα μαλλιά. Αντιθέτως οι στεροειδείς ουσίες όπως τα αναβολικά αυξάνουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών που προκαλούν αλωπεκίαση
Τέλος ο Μύθος 21 ότι χάνεις μαλλιά επειδή ο πατέρας σου δεν έχει μαλλιά. Όντως η αλωπεκίαση είναι κληρονομική αλλά θα μπορούσες να το αποκτήσεις κληρονομικά αυτό και από την πλευρά της μητέρας σου.

10 tips για γερά μαλλιά

1. Επειδή η τρίχα αποτελείται κυρίως από μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα αμινοξέα «κυστίνη» και «μεθειονίνη» ενισχύουμε το διαιτολόγιό μας με πηγές πρωτεϊνών, όπως είναι τα πουλερικά, το ψάρι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το γάλα και τα τυριά.

2. Επίσης καταναλώνουμε συκώτι, φακές, σπανάκι και φασόλια, που είναι πλούσια σε σίδηρο, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (μπρόκολο, σύκα, πορτοκάλια, πατάτες, γκρέιπ - φρουτ, μήλα, πιπεριές), καθώς η βιταμίνη αυτή διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
 Διαβάστε και το άρθρο μας για τις τροφές που περιέχουν  σημαντικές ουσίες για την υγεία των μαλλιών.
3. Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, οπές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως οι Β5, Β6 και Β9, που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Ακόμα κι αν η διατροφή μας περιλαμβάνει επαρκείς πηγές του συμπλέγματος βιταμινών Β (γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς και αβγά) μπορούμε να πάρουμε επιπλέον ένα συμπλήρωμα, ειδικά όταν διανύουμε περιόδους κούρασης και άγχους ή όταν είμαστε άρρωστοι.

4. Για να δυναμώσουμε τα μαλλιά χρησιμοποιούμε σαμπουάν και τονωτικές αμπούλες που περιέχουν στη σύσταση τους χένα, τζιν-σενγκ, θυμάρι, δενδρολίβανο, ευκάλυπτο, κέδρο, τσουκνίδα, φασκόμηλο ή το βότανο echinecea.

5. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος κάνουμε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού, για 3-5 λεπτά. Έτσι τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνεται η «τροφοδοσία» του θύλακα της τρίχας με τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά.

6. Συμπληρωματικά, κάνουμε 1 φορά την εβδομάδα μια θρεπτική μάσκα στα μαλλιά, την οποία παρασκευάζουμε αναμιγνύοντας 100 g ουδέτερης χένας (σε σκόνη) με 20 ml  λάδι τζοτζόμπα, 20 ml ελαιόλαδο, 20 ml δαφνέλαιο, 20 ml καρυδέλαιο και 20 ml μαγιά διαλυμένη σε νερό. Αν έχουμε πολύ λιπαρά μαλλιά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα από τα έλαια με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού.

7. Αποφεύγουμε να εφαρμόσουμε εκείνο το μυστικό «της γιαγιάς», σύμφωνα με το οποίο πρέπει να γυρίζουμε ανάποδα το κεφάλι και να βουρτσίζουμε με δύναμη 100 φορές τα μαλλιά το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

8. Αν έχουμε μακριά μαλλιά δεν βλάπτει να τα πιάνουμε μ' ένα ειδικό λαστιχάκι με υφασμάτινη επένδυση προτού πέσουμε στο κρεβάτι, ώστε να μην μπλέκονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

9. Περιορίζουμε όσο μπορούμε το φορμάρισμα των μαλλιών με πιστολάκι, σίδερο, ρόλεϊ, κλπ, ειδικά τις εποχές που εντείνεται η τριχόπτωση (φθινόπωρο-άνοιξη).

10. Προτιμούμε ως χτένισμα μια χαλαρή αλογοουρά στη βάση του αυχένα ή ένα επίσης χαλαρό σινιόν από τη σφιχτή αλογοουρά στην κορυφή του κεφαλιού, ειδικά αν έχουμε μακριά μαλλιά, που έχουν και μεγαλύτερο βάρος λόγω του μήκους τους.

Για την αντιμετώπιση της κληρονομικής τριχόπτωσης υπάρχουν κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως η μινοξιδίλη η οποία βρίσκεται σε μορφή λοσιόν, η φιναστερίδη, σε μορφή χαπιού και η ντουταστερίδη. Αυτά τα σκευάσματα μπορεί να σας τα δώσει ΜΟΝΟ ο γιατρός που θα εξετάσει το πρόβλημα σας (δερματολόγος) με ειδική συνταγή ο οποίος παράλληλα  θα σας ενημερώσει για τον ορθό τρόπο χρήσης τους καθώς και για τις όποιες παρενέργειες τους. Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ειδικών βιταμινών και εξειδικευμένων προϊόντων αναδόμησης. Κάποιοι ακόμα τρόποι για να αντιμετωπίσετε την μόνιμη τριχόπτωση είναι η μεταμόσχευση μαλλιών την οποία θα πρέπει να την κάνετε σε κάποιον έμπειρο χειρουργό για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.  Επίσης θεραπεία μπορεί να γίνει με την βοήθεια laser, με μεσοθεραπεία, με PRP (Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Βλαστοκυττάρων).

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων