της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Αν, λοιπόν, επιθυμείτε εκτός από την απόλαυση, το γλυκό σας να συμβάλλει και στην θρέψη και προαγωγή της υγείας σας, τότε η επιλογή σας πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
· Προτιμήστε γλυκό με υγιεινά λιπαρά. Δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια - τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή. Προτιμήστε γλυκά πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως ω-3.
· Προτιμήστε γλυκό που προσφέρει διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά σε σημαντικές ποσότητες, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Με άλλα λόγια, θρεπτικά συστατικά στα οποία, πιθανώς, υστερεί η ημερήσια διατροφή σας.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχει ο χαλβάς από ταχίνι, ένα παραδοσιακό γλυκό που αποτελείται από πολτοποιημένο σησάμι, γλυκόζη και συνήθως ξηρούς καρπούς.
Συγκρίνοντάς το με άλλα γλυκά όπως πάστες ή τούρτες, παρατηρούμε πολύ μεγάλη διαφορά στη θρεπτική αξία. Ακόμα, όμως, και αν συγκριθεί με άλλα παραδοσιακά γλυκά όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ή ο χαλβάς Φαρσάλων, παρατηρούμε ότι αποδίδει τη διπλάσια ή και μεγαλύτερη ποσότητα των εν λόγω θρεπτικών συστατικών. Προσοχή, φυσικά, πρέπει να δίνεται στην ποσότητα κατανάλωσης κάθε γλυκού καθώς η αυξημένη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους. Ελέγξτε, λοιπόν, την ποσότητα και επιλέξτε υγιεινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου