728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

28/8/14

Όλα σχετικά με την εξαγωγή των δοντιών

Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr

Πότε εξάγεται ένα δόντι
Ένας ασθενής μπορεί να επιθυμεί την εξαγωγή ενός δοντιού για να απαλλαγεί από τον πόνο, γρήγορα, εύκολα, χωρίς πολλές διαδικασίες και με χαμηλό κόστος.
Ο οδοντίατρος όμως, γνωρίζοντας ότι η εξαγωγή είναι η έσχατη λύση, θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις όταν είναι εφικτές. 

Ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει την εξαγωγή ενός δοντιού όταν  δεν είναι πρακτική οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση :  όπως  π.χ.  όταν είναι κατεστραμμένο από τερηδόνα και κάτω από τη γραμμή των ούλων ή έχει χαθεί η οστική του στήριξη από περιοδοντίτιδα.


Η επιλογή της εξαγωγής είναι θέμα υγείας του ασθενούς. Γι΄αυτό εξάγεται ένας ημιέγκλειστος φρονιμίτης όταν παρουσιάζει συχνά φαινόμενα περιστεφανίτιδας, ένα δόντι που έχει δημιουργήσει μία μεγάλη κύστη, η ένα δόντι που προκαλεί αποστήματα.


Εξαγωγές, συνήθως των πρώτων προγομφίων, ζητούν οι ορθοδοντικοί προκειμένου να δημιουργηθεί επαρκής χώρος για την διευθέτηση των υπολοίπων δοντιών. Το ίδιο μπορεί να γίνει στα πρόσθια, συνήθως κάτω, όταν είναι πολύ συνωστισμένα και δημιουργούν προβλήματα πλημμελούς στοματικής υγιεινής και κακής αισθητικής.

Τα είδη της εξαγωγής
H απλή εξαγωγή
Το  δόντι συλλαμβάνεται με μία δοντάγρα  ή εκμοχλεύεται με ένα μοχλό, αποκολλάται από το κόκκαλο και βγαίνει από το φατνίο.


Η χειρουργική εξαγωγή
Σε δυσκολότερες περιπτώσεις  το δόντι μπορεί να διχοτομηθεί ώστε να ξεχωρίσουν οι ρίζες του ή να αφαιρεθεί ποσότητα οστού ώστε τα εργαλεία να βρουν χώρο να κουνήσουν το δόντι. Μερικές φορές γίνεται κρημνός και ακολουθούν ράμματα.

Η αφαίρεση ημιεγκλείστου ή εγκλείστου
Είναι μία πιο εξειδικευμένη χειρουργική εξαγωγή.

Τί γίνεται μετά την εξαγωγή;
Μετά την εξαγωγή ο χώρος που καταλείπεται, το φατνίο, γεμίζει με αίμα που πήζει. Σιγά- σιγά το άνοιγμα θα κλείσει, ενώ μέσα στο φατνίο θα σχηματιστεί κόκκαλο με  μερική απώλεια όμως  ύψους και πλάτους.

Τι  πρέπει να κάνετε μετά την εξαγωγή
  • Κρατήστε δαγκωμένο τη γάζα ή το βαμβάκι, που έχει τοποθετήσει ο γιατρός στο τραύμα, για μία ώρα. Μην το μασάτε. Η πίεση αυτή βοηθάει να πήξει το αίμα και να σχηματιστεί θρόμβος. Μετά πετάξτε τη γάζα και αν συνεχίζει να τρέχει αίμα επαναλάβατε.
  • Αποφεύγετε να φτύνετε ή να κάνετε πλύσεις. Το στόμα δεν αδειάζει από το αίμα. Το αίμα πήζει και σταματά. Το σάλιο θα είναι ρόζ τις πρώτες ώρες. Να το καταπίνετε. Μην ανησυχείτε.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα αν είναι δυνατόν για δύο μέρες. Το κάπνισμα εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβου και την όλη πρώιμη διαδικασία επούλωσης.
  • Την ημέρα της εξαγωγής η διατροφή σας να είναι μαλακή και κρύα.
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας το βράδυ αποφεύγοντας την περιοχή της εξαγωγής.
  • Πάρτε τα φάρμακα κανονικά, συνήθως παυσίπονα ή / και αντιβιοτικά όπως σας έχει συστήσει ο γιατρός.
  • Χρησιμοποιείστε κανονικά παγοκύστη αν ο γιατρός σας τη συστήσει.
  • Αν κάτι σας προβληματίζει μην αυτοσχεδιάσετε. Ρωτήστε το γιατρό σας.
Να γνωρίζετε ότι ανάλογα με τη βαρύτητα της εξαγωγής θα είναι και τα μετεξακτικά συμπτώματα, τα οποία όμως θα περάσουν αν ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
τηλ 210-8056112
http://www.dentistpefki.gr
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, ΠεύκηΔιαβάστε επίσης


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Όλα σχετικά με την εξαγωγή των δοντιών Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.