728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

27/10/14

Τα τελευταία νέα για τον Εμπολα (ιστορικό εξέλιξης 27/10 - )

Δευτέρα, Οκτωβρίου 27, 2014

επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

_____________________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ3/11/14

_____________________________

Δωρεά του Μπιλ Γκέιτς για την καταπολέμηση των επιδημιών

Θα προσφέρει πάνω από 500 εκατ. δολάρια
Περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια θα προσφέρει ο  Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς  για την καταπολέμηση διαφόρων επιδημιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η ελονοσία. 

Ο πρώην πρόεδρος της Microsoft, έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο 63ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής στη Νέα Ορλεάνη σημειώνοντας επίσης ότι ο ιός Έμπολα είναι μια «πρόσκληση για δράση». 

Οπως είπε ο Μπιλ Γκέιτς το ίδρυμα που φέρει το όνομά του θα δαπανήσει περισσότερα 500 εκατομμύρια δολάρια «για να μειωθεί η εξάπλωση ασθενειών όπως η ελονοσία, η πνευμονία, η διάρροια και μια σειρά από παρασιτικές λοιμώξεις, που είναι οι κύριες αιτίες θανάτων και αναπηριών στις αναπτυσσόμενες χώρες». 

Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι εκτός από τη δέσμευση για τη σημαντική χρηματική δαπάνη, το ίδρυμα Γκέιτς έχει αυξήσει κατά 30% το ετήσιο ποσό χρηματοδότησης για την ελονοσία. 

Για την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.900 ανθρώπους στη δυτική Αφρική από την αρχή του έτους, ο Γκέιτς είπε ότι είναι μια «κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της παγκόσμιας υγείας» επισημαίνοντας «την ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες στην αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα φάρμακα ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός».
  
Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς η εξάλειψη της ελονοσίας από τα μέσα αυτού του αιώνα είναι «ένας στόχος αναγκαίος όσο και εφικτός». «Δεν μπορούμε να το κάνουμε με μικρά βήματα. Η ιστορία δείχνει ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η ελονοσία είναι να μπει ένα οριστικό τέλος» είπε. 

Αναφορικά με τη βοήθειά του στον αγώνα κατά της επιδημίας του ιού Έμπολα, το ίδρυμα Γκέιτς ανακοίνωσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο τη δωρεά 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

_____________________________

1/11/14

Σιέρα Λεόνε: Καταγγελία σοκ για τον Έμπολα

Ένα στέλεχος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), ο Ρόνι Ζακαράια, κατήγγειλε χθες Παρασκευή, στο περιθώριο ενός ιατρικού συνεδρίου στη Βαρκελώνη, την καταστροφική κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο ιός Έμπολα έχει εξολοθρεύσει ολόκληρα χωριά και έχει προκαλέσει τον θάνατο πολλών περισσότερων ανθρώπων απ’ ό,τι έχει ανακοινωθεί.
«Ασθενείς πεθαίνουν και κοινότητες εξαφανίζονται κα αυτό δεν εμφανίζεται στα στατιστικά στοιχεία», δήλωσε ο γιατρός αυτός, εκτιμώντας ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι «πολύ μικρότερος από τον πραγματικό».

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που σταματά στις 27 Οκτωβρίου, η επιδημία του ιού Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.922 ανθρώπων σε 13.703 κρουσμάτων, με σχεδόν το σύνολο αυτών να καταγράφεται σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής: τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ζακαράια, ο οποίος μετέβη στην ύπαιθρο της Σιέρα Λεόνε, ζήτησε να ενισχυθεί η μάχη κατά της ασθένειας.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική», υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μερικά χωριά έχουν απλώς εξαφανιστεί» από τον χάρτη. «Σε ένα χωριό υπήρχαν 40 κάτοικοι, εκ των οποίων οι 39 πέθαναν. Ένας μόνο επιζών. Σε ένα άλλο πέθαναν τα 12 μέλη μίας οικογένειας: οι παππούδες, οι γονείς, τα παιδιά πέθαναν», συνέχισε ο γιατρός.

«Όμως τίποτα από αυτά δεν περιλαμβάνεται στα στατιστικά στοιχεία», κατήγγειλε ο Ζακαράια, υπενθυμίζοντας παράλληλα τον κορεσμό των τοπικών δικτύων υγείας, όπου συχνά υπάρχουν «τρία ασθενοφόρα για 400.000 κατοίκους» και τις δυσκολίες των κέντρων υγείας, όπου πολλά μέλη του προσωπικού έχουν προσβληθεί και πεθάνει από τον ιό Έμπολα.

«Σε αυτές τις χώρες αναλογεί μία νοσοκόμα για κάθε 10.000 κατοίκους. Πώς περιμένετε ότι θα λειτουργήσει το σύστημα όταν έχουν χάσει δέκα, έντεκα ή δώδεκα νοσοκόμες;», διερωτήθηκε ο Ζακαράια.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να σταλεί περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις πληγείσες χώρες, μέσα μεταφοράς και επιμελητειακή υποστήριξη.

«Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα (…) όχι τον Δεκέμβριο, ούτε τον Ιανουάριο, τώρα», κατέληξε.

__________________

Κλείνει τα σύνορα στις χώρες του Έμπολα ο Καναδάς

Ο Καναδάς έλαβε ένα ριζοσπαστικό μέτρο προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού Έμπολα στην καναδική επικράτεια αναστέλλοντας την έκδοση θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους των χωρών που έχουν πληγεί από την επιδημία του Έμπολα ή ακόμα και στα πρόσωπα που διέμεναν εκεί τους 3 τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Έπειτα από την Αυστραλία στις αρχές της εβδομάδας, ο Καναδάς είναι η δεύτερη χώρα της Δύσης που λαμβάνει μια τόσο σπάνια απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων της στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.
«Η Αρχή Ιθαγένειας και Μετανάστευσης του Καναδά δεν θα διεκπεραιώσει κανένα νέο αίτημα έκδοσης θεώρησης εισόδου και δεν θα συνεχίσει τη διαδικασία διεκπεραίωσης κανενός αιτήματος χορήγησης βίζα» στα πρόσωπα που προέρχονται από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν κηρυχθεί πληγείσες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επισημαίνεται στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

_____________________________


31/10/14

Επιβραδύνεται η εξάπλωση Εμπολα
Μπορεί ο ρυθμός εμφάνισης των νέων λοιμώξεων στη Λιβερία να επιβραδύνεται, αλλά η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Πρόκειται για μία τάση η οποία πράγματι καταγράφεται στη Λιβερία. Πιθανώς εκεί η εξάπλωση της επιδημίας να επιβραδύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπρους Αϊλγουόρντ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Εχουμε όλο και περισσότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι τα κράτη που μαστίζονται σήμερα από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Εμπολα μπορούν τελικά να την ξεπεράσουν», επισήμανε ο Αϊλγουόρντ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρηθεί από οποιονδήποτε ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Εμπολα ανέρχονται σε 13.703 (ενώ το περασμένο Σάββατο είχαν μόλις ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες). Ωστόσο, η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδίδεται στη στατιστική καταγραφή κρουσμάτων τα οποία είχαν εμφανιστεί από καιρό αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στις στατιστικές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Λιβερία είχε 6.535 κρούσματα Εμπολα, η Σιέρα Λεόνε 5.235 κρούσματα και η Γουινέα, όπου και άρχισε η επιδημία στα τέλη του περασμένου χρόνου, 1.906 κρούσματα. Στο γειτονικό Μάλι, όπου ένα κορίτσι δύο ετών πέθανε από Εμπολα την περασμένη εβδομάδα ύστερα από πολύωρο ταξίδι με λεωφορείο από τη Γουινέα, δεν καταγράφηκαν νέες λοιμώξεις.

Πάντως, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους και τα οποία προέρχονται από πολλές πηγές, όπως είναι παραδείγματος χάρη τα γραφεία τελετών αλλά και τα κέντρα θεραπείας που καταγράφουν περιορισμό των εισαγωγών νέων ασθενών, υποδεικνύουν ότι υπάρχει τάση μείωσης των κρουσμάτων σε ολόκληρη σχεδόν τη Λιβερία. Ειδικότερα, όπως τονίζει ο Μπρούς Αϊλγουόρντ, η καλύτερη ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων για την ασθένεια και τους τρόπους που μεταδίδεται, ο γρήγορος εντοπισμός των επαφών αυτών που αρρώστησαν από τον θανατηφόρο ιό και η εφαρμογή ασφαλέστερων πρακτικών ενταφιασμού των νεκρών, όλα συνέβαλαν στη μείωση των λοιμώξεων.

_____________________________

Αμερικανός γιατρός: «230 γιατροί έχουν πεθάνει στην Αφρική από τον Έμπολα»

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο Αμερικανός γιατρός David B. Samadi ο οποίος είναι επικεφαλής στο τμήμα ρομποτικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Lenox Hill καθηγητής ουρολογίας και συνεργαζόμενος με το τηλεοπτικό δίκτυο FOX News.
Ο Αμερικανός γιατρός και κατά τη διάρκεια συζήτησης για ένα πιθανό ενδεχόμενο επιδημίας του ιού Ebola στις ΗΠΑ σημείωσε πως στην Αφρική έχουν χάσει τη ζωή τους 230 γιατροί από τον ιό και κανείς δεν γνωρίζει πως αυτός μεταδόθηκε.
Πιο συγκεκριμένα ο Samadi είπε:
«Δεν μπορεί να είσαι απόλυτα καλά την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη το πρωί να έχεις 39 πυρετό. Ξέρουμε ότι αυτή η ασθένεια είναι ένας κινούμενος στόχος. Πρέπει να σεβαστούμε τον ιό, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε επαγγελαμτίες ιατρικό προσωπικό και έχουμε 230 από αυτούς τους γιατρούς που έχουν πεθάνει εκεί. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πως μολύνθηκαν από το ιό. Λέμε πάντα ότι η αιτία ήταν υγρά σώματος. Αλλά οι βασικές αρχές του CDC(το αμερικανικό κέντρο των λοιμωδών νοσημάτων)  αλλάζουν κάθε ημέρα».

_____________________________

Τι μπορεί να ευθύνεται για την ραγδαία εξάπλωση του ιού Έμπολα

Οι πρακτικές ενταφιασμού στη δυτική Αφρική είναι ο κύριος παράγοντας εξάπλωσης του ιού Έμπολα, ανέφεραν ερευνητές, οι οποίοι επεσήμαναν ότι αν αυτές αλλάξουν, αυτό θα βοηθήσει στην ανάσχεση της επιδημίας. 

«Η προετοιμασία του σώματος του νεκρού και οι τελετές ενταφιασμού στη δυτική Αφρική ευθύνονται για την εξάπλωση της επιδημίας», δήλωσε ο Γιαν Μέντλοκ αναπληρωτής καθηγητής Βιοιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Όρεγκον, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκε σήμερα στο αμερικανικό περιοδικό Science.

«Οι νεκρώσιμες τελετουργίες συχνά περιλαμβάνουν το πλύσιμο του σώματος του νεκρού, το οποίο μπορεί ακόμη να μεταδώσει τον ιό, ή το να τον ακουμπούν και να τον φιλούν», διευκρίνισε ο Μέντλοκ.

Είναι «απαραίτητο να τερματιστεί η μετάδοση μέσω των εθίμων αυτών, λαμβάνοντας παράλληλα και άλλα επιθετικά μέτρα για να απομονώνονται οι ασθενείς και να προστατεύεται καλύτερα το νοσηλευτικό προσωπικό», υπογράμμισε ο ίδιος. 
Παράλληλα μια έρευνα σε ποντίκια που διεξήχθη στις ΗΠΑ έδειξε ότι γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην αντίδραση που θα έχει ένας οργανισμός που προσβάλλεται από τον ιό Έμπολα.

Αυτές οι διαφορετικές αντιδράσεις παρατηρούνται στους ανθρώπους, την ώρα που το ποσοστό επιβίωσης από την τρέχουσα επιδημία είναι περίπου 30%, αποκαλύπτουν οι ερευνητές. 

Κάποιοι οργανισμοί αντιστέκονται εντελώς στη μόλυνση, ενώ άλλοι έχουν συμπτώματα σχετικά ήπια και άλλοι πολύ σοβαρά, από εσωτερική αιμορραγία ως πολυοργανική ανεπάρκεια, γεγονός που οδηγεί στον θάνατο. 

Προηγούμενες έρευνες σε πληθυσμούς που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα είχαν ήδη δείξει ότι οι διαφορές αυτές δεν συνδέονται με κάποια μετάλλαξη του ιού, αλλά εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά κάθε οργανισμός στη μόλυνση.

Εξάλλου η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει πειραματικά μια εξέταση άμεσης διάγνωσης του ιού Έμπολα στη Γουινέα, και συγκεκριμένα ένα τεστ που θα δίνει αποτελέσματα σε 15 λεπτά, σύμφωνα με τον Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί συντονιστή της Γαλλίας για την καταπολέμηση της επιδημίας.

«Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα της έλλειψης αποτελεσμάτων επί έξι ώρες», όπως συμβαίνει με τις συνηθισμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

_____________________________

30/10/14

Το ποσοστό θνησιμότητας του ιού Έμπολα ανέρχεται στο 70%.

«Τα ποσοστά θανάτου όσων μολύνθηκαν από τον ιό Έμπολα,έχουν φτάσει το 70%»», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ”Bruce Aylward” σε συνέντευξη Τύπου,που παραχώρησε στη Γενεύη.

   Ο ”Aylward” σημείωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί ανά τον κόσμο από τον ιό έχουν φθάσει τα 13.793 κρούσματα.Επίσης,αξίζει να αναφέρουμε πως περίπου 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξ’αιτίας του ιού Έμπολα,από την αρχή της εξάπλωσης του.

_____________________________

Λωζάνη: Εθελοντές για 845 δολάρια στον πόλεμο κατά του Έμπολα

Πολύ μακριά από τη Δυτική Αφρική όπου ο ιός μεταδίδεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, σε μία πόλη που φημίζεται για το ειδυλλιακό της τοπίο, τη Λωζάνη, από την 31η Οκτωβρίου αρχίζει ένα μεγάλο πείραμα στη μάχη κατά του Έμβολα.
Πρωταγωνιστές, η φαρμακευτική βιομηχανία GlaxoSmithKline και κυρίως, οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στο σημαντικό αυτό πείραμα. Εθελοντές που πέρα από την ικανοποίηση ότι συμβάλλουν στη μάχη της επιστήμης κατά του θανατηφόρου ιού έχουν και ένα ακόμη κίνητρο: τα 845 δολάρια που δίνει η φαρμακοβιομηχανία σε κάθε έναν από τους 120 υγιείς ενήλικες που χρειάζεται για να γίνουν οι δοκιμές για το εμβόλιο.
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν δηλώσει εθελοντές – οι περισσότεροι γιατροί και φοιτητές. Ωστόσο ο επικεφαλής του πειράματος Blaise Genton, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, δηλώνει αισιόδοξος για την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, πέρα από τους γιατρούς και τους φοιτητές ιατρικής από την ευρύτερη κοινότητα είναι δύσκολο να βρεθούν εθελοντές. «Το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο από τα χρήματα που δίνονται» όπως λέει ένας δημόσιος υπάλληλος που ζει σε γειτονική πόλη ενώ «ούτε με χίλιες φορές το ποσό που δίνεται» θα δεχόταν να συμμετάσχει ένας τοπικός οδηγός ταξί που έχει γεννηθεί στην Κινσάσα του Κογκό – όπου ο Έμπλα εμφανίστηκε το 1976.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρακολουθούνται για ανεπιθύμητες ενέργειες και το αίμα τους θα βρίσκεται υπό συνεχή εξέταση για ενδείξεις ανοσολογικής απόκρισης.
Παράλληλα, δοκιμές κατά του Έμπολα που έγιναν τον Οκτώβριο στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Μάλι με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών δεν έδειξαν μέχρι στιγμής καμία σοβαρή παρενέργεια εκτός από ορισμένα μικρής σημασίας συμπτώματα όπως ο πόνος στο σημείο της ένεσης, ήπιο πυρετό και πονοκεφάλους.
Πάντως, το αργότερο ως την Πέμπτη, ένα φορτίο με 101 φιάλες του υπό δοκιμή εμβολίου θα καταφθάσουν στη Λωζάνη από τις ΗΠΑ, με στόχο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί άμεσα.

_____________________________

Ομπάμα: Θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα Έμπολα στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα υπάρξουν και άλλα μεμονωμένα κρούσματα του Έμπολα στη χώρα, μέχρι να περιοριστεί η επιδημία στη Δυτική Αφρική. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «είναι ουσιώδους σημασίας οι ΗΠΑ και άλλες χώρες να εργαστούν ώστε να σταματήσει η επιδημία στην πηγή της, στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο». Μέχρι όμως να γίνει αυτό, «μπορεί να συνεχίσουμε να βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να αποκλειστούμε ερμητικά από τον κόσμο» υπογράμμισε επίσης, συμπληρώνοντας ότι «το αμερικανικό σύστημα υγείας αποδεικνύεται ικανό να χειριστεί τα κρούσματα του Έμπολα».

_____________________________

29/10/14

Με τις γνώσεις της IBM η μάχη ενάντια στον Έμπολα

Ένας υπερ-υπολογιστής της εταιρείας θα αναλάβει να συγκεντρώσει υλικό από τις «πληγέντες» περιοχές.

Η IBM χρησιμοποιεί τις τεχνολογικές της γνώσεις και εργαλεία ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες από το μέτωπο της μάχης απέναντι στον Έμπολα στην περιοχή της Σιέρα Λεόνε, με σκοπό να παραδώσει το υλικό στους ειδικούς και να προβούν σε περαιτέρω έρευνες.
Οι πολίτες έχουν άμεση επικοινωνία με το σύστημα και μπορούν να στέλνουν σε αυτό οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον Έμπολα, μέσω SMS ή τηλεφωνήματος.
Επιπλέον, το σύστημα του «υπερ-υπολογιστή» αυτού είναι συνδεδεμένο με τις κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας και άλλους φορείς που εμπλέκονται στην περιοχή.
Ήδη, οι πρώτες αναφορές του συστήματος, έχουν επιτρέψει στις αρχές να εντοπίσουν με ακρίβεια εστίες του ιού και να στείλουν στοχευμένο ανθρώπινο δυναμικό και εφόδια, δεδομένου ότι και τα δύο είναι περιορισμένα.

_____________________________

Ασφάλιση αστικής ευθύνης 25 εκατ. για τον έμπολα


Οι ανάγκες που αναδύονται οδηγούν πάντα και στη δημιουργία νέων προγραμμάτων στην ασφαλιστική βιομηχανία. Ο ιός έμπολα υπολογίζεται ότι έχει ήδη σκοτώσει 5.000 ανθρώπους και ο φόβος μετάδοσής του στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχει οδηγήσει πολλά κράτη στην υιοθέτηση μέτρων ασφαλείας. Πρόσφατα η Aon US ανακοίνωσε το σχεδιασμό προγράμματος αστικής ευθύνης για τον έμπολα, το οποίο απευθύνεται σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και παρέχει κάλυψη έως και 25 εκατ. δολάρια.. 

Στόχος του προγράμματος είναι να αποτελέσει δίχτυ προστασίας για νοσοκομεία και κλινικές από αξιώσεις που μπορεί να εγείρουν εργαζόμενοι, ασθενείς ή ακόμα και πιθανοί ασθενείς του νοσοκομείου που έχουν αρνηθεί να εισαχθούν στην κλινική. Όπως αναφέρει η Gigi Norris, διευθύνουσα σύμβουλος της Western Region Health Care Practice στην Aon Risk Solutions, υπήρχαν περιπτώσεις που δεν ήταν σίγουρο αν θα μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να καλυφθούν και αυτό δημιούργησε ανησυχία σε πελάτες που έχουν σχέση με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Αν και το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για κλινικές όπως αναφέρει η ίδια μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της διεθνούς αγοράς. 

Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο στην αγορά μέσα σε εξήντα μέρες και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με την βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Hiscox.

_____________________________

Καταγραφή και screening λένε οι ειδικοί του έμπολα για τις αερομεταφορές

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος των επιβατών διαφόρων διεθνών προορισμών αποδείχθηκε καθοριστικός για την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των ταξιδιωτών «υψηλού κινδύνου» απέναντι στον έμπολα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το περιδικό Lancet σε πρόσφατο άρθρο του.
Για το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία του έμπολα στη δυτική Αφρική ως επείγουσα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την συνολική απειλή της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, λόγω της ταχύτητας και το τρόπου μετάδοσης του ιού.
Τα μελέτη των στοιχείων διασυνοριακής εξάπλωσης του ιού, μαζί με την αξιολόγηση του ελέγχου εξόδου-εισόδου των ταξιδιωτών στις πτήσεις από και προς τα διάφορα διεθνή αεροδρόμια, είχαν ως πρώτο μέλημα οι συγγραφείς.
91.547 ανθρωποι, δηλαδή το 64% του συνόλου των επιβατών των αεροπορικών μεταφορών από και προς Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, ανέμεναν προορισμούς χαμηλού εισοδήματος και χώρες κατώτερου μεσαίου εισοδήματος.
Βαάσει των στοιχείων της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών, από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, οι υπολογισμοί των ειδικών έδειξαν πως 2-8 ταξιδιώτες μηνιαίως έφευγαν από αυτές τις χώρες, έχοντας ήδη νοσήσει.
Γι' αυτό το λόγο, αν θέλουν να διαφυλάξουν πραγματικά τη δημόσια υγεία οι ιθύνοντες όλου το πλανήτη, θα πρέπει 1) να σταθμίσουν πολύ καλά τις συνέπειες στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς υψηλού επιπολσμού του έμπολα και 2) να αξιολογήσουν τα ιδιαίτερα επιδημιλογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής προκειμένου να πετύχουν το screeningγια την εκτίμηση της υγείας των ταξιδιωτών «υψηλού κινδύνου»

_____________________________

28/10/14

_____________________________

Η Αυστραλία απαγόρευσε την εισόδο για όσους προέρχονται από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής λόγω Έμπολα 
Η Αυστραλία δέχεται σήμερα πυρά από εμπειρογνώμονες της υγείας και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή απαγόρευσε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για όσους προέρχονται από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του Έμπολα, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη πλούσια χώρα που κλείνει την πόρτα της στην περιοχή.

Η Αυστραλία δεν έχει καταγράψει κάποιο κρούσμα του Έμπολα παρότι έχει σημάνει επανειλημμένα συναγερμός στη χώρα και ο συντηρητικός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ αντιστέκεται μέχρι στιγμής σε επανειλημμένα αιτήματα να στείλει ιατρικό προσωπικό επί του πεδίου για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας.

Η απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος σε οποιονδήποτε έρχεται από τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία, προβλήθηκε από την κυβέρνηση ως απαραίτητο προληπτικό μέτρο ασφαλείας, αλλά επικρίθηκε από εμπειρογνώμονες και υποστηρικτές των δικαιωμάτων που επισήμαναν πως το εν λόγω μέτρο έχει πολιτικά κίνητρα και είναι κοντόφθαλμο.

_____________________________

Δεν ήταν έμπολα ο λοιμός που αφάνισε την Αθήνα του Περικλή, απαντούν στους ξένους ερευνητές, οι Έλληνες επιστήμονες

Ο Λοιμός των Αθηναίων το 430 π. χ. η φοβερή επιδημία που έγινε η αιτία θανάτου όχι μόνο των Αθηναίων, αλλά και της πιο ιστορικής Δημοκρατίας του κόσμου, έχει απασχολήσει για δεκαετίες την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Βασισμένοι στις περιγραφές του Θουκυδίδη που κάνει λόγο για συμπτώματα που ξεκινούν από το στόμα και καταλήγουν στη κοιλιακή χώρα, το έντερο, το δέρμα και το κεντρικό νευρικό σύστημα, γιατροί και ιστορικοί διατυπώνουν εδώ και χρόνια θεωρίες για τη νόσο προτείνοντας περί τις 25 διαφορετικές πιθανότητες. Μια από αυτές είναι η θεωρία που υποστήριζε ότι ο λοιμός των Αθηναίων οφείλεται στον ιό Έμπολα σύμφωνα με άρθρο που γράφτηκε το 1996, στους New York Times από τον Anthony Ramirez. Ωστόσο, κανείς δεν είχε απαντήσει με πειστικά επιχειρήματα ούτε υπέρ, ούτε κατά αυτής ή άλλης θεωρίας μέχρι το 2006, όταν μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων έδωσε την απάντηση με επιστημονικές αποδείξεις ανάλυσης DNA. Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ήταν τυφοειδής πυρετός.... 

_____________________________

Τσεχία: Απειλούν ότι θα σπείρουν τον ιό Έμπολα, απαιτώντας 1 εκ.ευρώ σε μπιτκόιν

Άγνωστοι εκβιαστές απείλησαν την Τσεχία ότι θα διασπείρουν στη χώρα τον ιό του Έμπολα και απαίτησαν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, σε... ψηφιακό νόμισμα μπιτκόιν, για να μην προχωρήσουν στο σχέδιό τους, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. "Ένας ή περισσότεροι δράστες εκβιάζουν το κράτος και απειλούν ότι θα διασπείρουν τον ιό Έμπολα", είπε ο υποδιευθυντής της εθνικής αστυνομίας, Ζντένεκ Λάουμπε.
"Εξ αρχής, ο βασικός στόχος τους ήταν να προκαλέσουν πανικό", υποστήριξε. Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι εκβιαστές "χρησιμοποιούν πολύ προηγμένες μεθόδους επικοινωνίας", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σλάστα, τον επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, οι δράστες, εφόσον εντοπισθούν και συλληφθούν, μπορεί να καταδικαστούν ακόμη και σε 12ετή κάθειρξη.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, λέγοντας ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες μετάδοσης του θανατηφόρου ιού στη χώρα. "Το να αποκτήσει κανείς τον ιό, να τον μεταφέρει και να τον διαδώσει με άλλον τρόπο εκτός της άμεσης επαφής με έναν ασθενή ή τα σωματικά υγρά του δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο", είπε στους δημοσιογράφους. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα της ασθένειας στην Τσεχία.

_____________________________

27/10/14

_____________________________

Νέα Υόρκη: Νέοι κανόνες για την αποφυγή κρουσμάτων του ιού Έμπολα

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, παραχώρησε την Κυριακή λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα πολιτική που αφορά στην υποχρεωτική καραντίνα ανθρώπων που επιστρέφουν στην αμερικανική πολιτεία από χώρες που έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Κουόμο τόνισε ότι κύριο μέλημα αποτελεί η δημόσια ασφάλεια, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την καταπολέμηση του ιού.
Οι αρχές θα ζητούν από το ιατρικό προσωπικό και τους επιβάτες που φθάνουν στη Νέα Υόρκη από χώρες που έχουν πληγεί από τον Έμπολα και είναι κάτοικοι της πολιτείας να παραμένουν στα σπίτια τους για 21 ημέρες, δήλωσε ο Κουόμο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο.
Όσοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα θα μπορούν να δέχονται επισκέψεις από μέλη της οικογένειάς τους κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, δήλωσε ο Κουόμο. Η πολιτεία θα θεσπίσει εναλλακτικούς κανόνες για όσους δεν κατοικούν στη Νέα Υόρκη και θεωρούνται ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ακόμα κι αν δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του ιού.
Εάν κάποιος, ο οποίος φτάνει στη Νέα Υόρκη από χώρες που έχουν πληγεί από τον Έμπολα, δεν εμφανίζει συμπτώματα του ιού ή δεν έχει έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν προβληθεί από τη νόσο, θα υπόκεινται σε έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός τους δύο φορές ημερησίως για διάστημα 21 ημερών. «Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε την αποστολή βοήθειας προς τη δυτική Αφρική και την προστασία της δημόσιας υγείας στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο Κουόμο.

_____________________________

Νέα διαγνωστικά τεστ για τον Έμπολα   
Δύο νέα τεστ, που εντοπίζουν τον ιό Έμπολα στους ανθρώπους, ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε ανακοίνωσή της, η FDA αναφέρει ότι συνεργάζεται στενά με την BioFire Defense, η οποία έχει την έδρα της στο Σολτ Λέικ, προκειμένου να αποκτήσει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά απόδοσης που θα επιτρέψουν να δοθεί η έγκριση για τεστ Έμπολα. "Καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει η ταχεία διάγνωση κρουσμάτων Έμπολα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Η FDA είναι δεσμευμένη να συνεργαστεί με εταιρίες με τον πιο γρήγορο τρόπο προκειμένου να αυξήσει τη διαθεσιμότητα εγκεκριμένων διαγνωστικών τεστ Έμπολα για επείγουσα χρήση κατά τη διάρκεια της επιδημίας αυτής", ανέφερε η υπηρεσία.

_____________________________

Για αργά αντανακλαστικά κατηγορείται ο ΠΟΥ στην αντιμετώπιση του Έμπολα. 
Για μια σειρά από ελλείψεις κατηγορείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα, ενώ την ίδια στιγμή ο Οργανισμός χαρακτηρίζει την επιδημία του ιού απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press δημοσίευσε εσωτερικό έγγραφο του ΠΟΥ στο οποίο υπογραμμίζονται τα λάθη του οργανισμού, οι παραλείψεις στην επικοινωνία, η ανεπάρκεια του προσωπικού και τα προβλήματα διοίκησης που οδήγησαν στη μη ικανοποιητική αντιμετώπιση της κρίσης. «Σχεδόν όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση της επιδημίας απέτυχαν να δουν το προφανές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
«Ο ΠΟΥ έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα, με τις πρώτες ενδείξεις της επιδημίας πριν από πολλούς μήνες. Πίστεψαν ότι ο ιός Έμπολα δεν ήταν πρόβλημα για αυτές τις χώρες, όμως ακόμη και όταν κατέστη προφανές ότι ήταν πρόβλημα αντέδρασαν αργά, εν μέρει επειδή και οι άνθρωποι και τα κονδύλια που είχαν στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης ήταν αρκετά περιορισμένα»  λέει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο Πίτερ Κατόνα, κλινικός καθηγητής Ιατρικής σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο UCLA στο Λος Άντζελες. «Αν η διεθνής κοινότητα ξυπνήσει και ξαφνικά αποφασίσει ότι απαιτούνται δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπισθεί η κρίση τώρα θα μπορούμε να μιλήσουμε για την αρχή της υποχώρησης της επιδημίας» προσθέτει.

_____________________________


"Φρενίτιδα ανοργανωσιάς": ΣΟΚΑΡΕΙ η Αμερικανίδα που προσβλήθηκε από Εμπολα τη μεταχείριση που δέχτηκε;;;

H πολιτεία του Ιλινόι ακολούθησε εκείνες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ στην επιβολή της υποχρεωτικής καραντίνας για τους επιβάτες που φθάνουν στις ΗΠΑ και διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ωστόσο το πρώτο πρόσωπο που τέθηκε σε απομόνωση βάση των νέων κανονισμών, μία νοσοκόμα που επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε, χαρακτήρισε τη μεταχείριση που της επιφύλαξαν οι αμερικανικές αρχές μία «φρενίτιδα ανοργανωσιάς».
Οπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, η Κέισι Χίκοξ, που έφθασε στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ την Παρασκευή, περιέγραψε ότι υποβλήθηκε για ώρες σε ερωτήσεις από αξιωματούχους που φόραγαν προστατευτικές στολές, ενώ αφού της έγινε λανθασμένη διάγνωση ότι είχε πυρετό, την μετέφεραν σε μία σκηνή που στήθηκε ως μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο.
Η Χίκοξ, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στον ιστότοπο της εφημερίδας The Dallas Morning News εξέφρασε την ανησυχία της για το τί περιμένει τους άλλους Αμερικανούς που εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.
«Εγώ... σκέφτομαι τους τόσους πολλούς συναδέλφους που θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα, την Αμερική, και θα αντιμετωπίσουν το ίδιο μαρτύριο. Άραγε θα τους κάνουν να νιώσουν εγκληματίες και κρατούμενοι;» έγραψε η ίδια.
«Τρομοκρατούμαι στην ιδέα ότι, όπως εγώ, θα φθάσουν εδώ και θα αντικρίσουν μία φρενίτιδα έλλειψης οργάνωσης, τον φόβο και, το πλέον τρομακτικό, την καραντίνα» τόνισε η νοσοκόμα, που εργάζεται για την μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε.
Η Αμερικανίδα νοσηλεύτρια τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα βάση των νέων κανονισμών που ισχύουν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ από την Παρασκευή, σύμφωνα με τους οποίους οποιοσδήποτε φθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Κένεντι ή το διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι αφού έχει έρθει σε επαφή με ασθενείς στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα, πρέπει να τεθεί σε υποχρεωτική απομόνωση για ένα διάστημα 21 ημερών.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν επίσης επικρίσεις για τη μεταχείριση της Χίκοξ υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε εντολή να τεθεί σε καραντίνα αλλά δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στη σκηνή που έχει στηθεί ως μονάδα απομόνωσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νιούαρκ.
«Αν και της παρέχουν τροφή και νερό, η σκηνή δεν έχει θέρμανση και της έχουν δώσει να φοράει μια άβολη ρόμπα ασθενών. Της επέτρεψαν να φέρει προσωπικά της αντικείμενα μέσα στη σκηνή» αναφέρει η οργάνωση σε ένα δελτίο τύπου.
Από την πλευρά της η Ντόουν Τόμας, εκπρόσωπος τύπου του τμήματος υγείας του Νιου Τζέρσεϊ, όταν της ζητήθηκε να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες για τις συνθήκες καραντίνας της νοσοκόμας περιλαμβανομένου ενός άρθρου της Wall Street Journal ότι η μητέρα της νοσηλεύτριας και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι κρατείται σε μια σκηνή χωρίς θέρμανση με μία χημική τουαλέτα και σύστημα εξαερισμού, αλλά χωρίς ντους, χωρίς βιβλία, χωρίς περιοδικά ή τηλεόραση, απάντησε: «Ο χώρος (καραντίνας) είναι μια εκτεταμένη νοσηλευτική εγκατάσταση μέσα σε ένα κτίριο που αποτελεί τμήμα του νοσοκομείου».
«Κατανοούμε ότι πρόκειτια για αναστάτωση, αλλά βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία της ασθενούς» τόνισε η ίδια σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
____________________________


Ο Εμπολα φρενάρει την κινεζική ...επέλαση στην Αφρική

Με επενδύσεις άνω των 70 δισ. πέρυσι, η Κίνα έχει αναδειχθεί σε νέα υπερδύναμη της ...Αφρικής. Όμως η επιδημία του Έμπολα ανέτρεψε το σχεδιασμό, με επενδύσεις να ακυρώνονται και χιλιάδες κινέζους να επιστρέφουν στη χώρα τους. Το ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους και οι κατηγορίες για "λεηλασία".
Η επιδημία που πλήττει τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, έχει ουσιαστικά παγώσει τις δραστηριότητες των κινεζικών επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες από αυτές στα πλαίσια της προστασίας των εργαζομένων τους, προχωρούν σε ανακλήσεις του προσωπικού τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σημειώνεται ότι από το 2009, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής.
Αν και το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την απόσυρση των κινέζων που εργάζονται στις πληγείσες από τον Έμπολα χώρες, εν τούτοις πληροφορίες που προέρχονται από άλλες πηγές, κάνουν λόγο για την απόσυρση των μισών περίπου από τους 20.000 κινέζους πολίτες που εργάζονταν στις πληγείσες περιοχές. Και φυσικά αυτό προκαλεί μια μείωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και καθυστερήσεις στην κατασκευή μεγάλων έργων που η κατασκευή τους είχε ανατεθεί σε κινέζικες κατασκευαστικές.
Για παράδειγμα, στη Λιβερία το πιο σημαντικό έργο από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου (2002) ήταν η ανακατασκευή του δρόμου που συνδέει την πρωτεύουσα Μονρόβια με τα σύνορα της Γουινέας. Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, ουσιαστικά σταμάτησε καθώς η κινέζικη εταιρία που συμμετείχε στις εργασίες απέσυρε από τον Αύγουστο τους εργαζόμενούς της.
Η κινέζικη κυβέρνηση με χρηματοδοτήσεις, δωρεές, άτοκα δάνεια, εμπορικές συμφωνίες, έργα υποδομής αλλά και εμπορικά αγαθά τα οποία παραχωρεί με πίστωση, εξελίσσεται ως η νέα υπερδύναμη στην Αφρική και όλο και περισσότερες αφρικανικές κυβερνήσεις στρέφονται πλέον προς το μέρος της ζητώντας λύση στα χρόνια προβλήματα τους.
Το 1996, όταν η Κίνα άρχισε να δίνει σημασία στις αφρικανικές αγορές, ο ετήσιος τζίρος των εμπορικών συναλλαγών για το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες δεν ξεπερνούσε τα 3,95 δισ. ευρώ. Πέρυσι στην Αφρική εισέρρευσε πακτωλός 73 δισ. ευρώ, με εκατοντάδες κινεζικές εταιρείες να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις περιοχές όπου αφθονεί ο ανεκμετάλλευτος φυσικός πλούτος: πετρέλαιο στην Αγκόλα, φυσικό αέριο στη Νιγηρία, χαλκός στη Ζάμπια, κοβάλτιο στο Κονγκό. Και δεν είναι μόνον οι πρώτες ύλες που ενδιαφέρουν το Πεκίνο. Η Κίνα επενδύει στην Αφρική για να καλύψει και επισιτιστικές ανάγκες, αγοράζοντας πολύτιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Σημειώνεται ότι η Κίνα υπέγραψε συμφωνία ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κένυα για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής. Η γραμμή θα ενώνει το λιμάνι της Μομπάσα με την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρούντι, για να καταλήξει στο Νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το 90% της χρηματοδότησης της κατασκευής θα γίνει από την Κινεζική τράπεζα Exim, ενώ το 10% από την Κένυα. Θα χρειαστούν τρεισήμισι χρόνια για την αποπεράτωσή της και εργολάβος του έργου είναι η Κινεζική Communications Construction Co.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα κατηγορείται από τους επικριτές της ότι «λεηλατεί» την Αφρική, όπως οι αποικιακές δυνάμεις. Κατηγορείται επίσης για αδράνεια απέναντι στο λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου και κεράτων ρινόκερων, που προέρχονται από την Αφρική, καθώς η χώρα της Ασίας αποτελεί τη βασική αγορά του προϊόντος, το οποίο συλλέγεται με τη μέθοδο του λαθραίου κυνηγιού.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Τα τελευταία νέα για τον Εμπολα (ιστορικό εξέλιξης 27/10 - ) Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides