Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ από την Prolepsis. Eπισιτιστική βοήθεια στα σχολεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ από την Prolepsis. Eπισιτιστική βοήθεια στα σχολεία

Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στα παιδιά της χώρας μας, καθώς σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, το 42% δεν έχει φυσιολογικό βάρος, ενώ 1 στις 6 οικογένειες δεν έχει πηγή εισοδήματος. Τα δεδομένα αυτά έχει συλλέξει και επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο επεκτείνει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής-ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες»


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, medlabnews.gr

Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στα παιδιά της χώρας μας, καθώς σχεδόν οι μισοί  μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, το 42% δεν έχει φυσιολογικό βάρος, ενώ 1 στις 6 οικογένειες δεν έχει πηγή εισοδήματος.

Τα δεδομένα αυτά έχει συλλέξει και επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο επεκτείνει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής-ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες» σε συνολικά 13 σχολεία με 1.115 μαθητές.   

Το έργο της επέκτασης του Προγράμματος σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. 

Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.


Στο έργο συμμετέχουν 13 δημοτικά σχολεία με 1.115 μαθητές σε ευπαθείς περιοχές της Ξάνθης, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης. Καθημερινά προσφέρεται σε όλους τους μαθητές των σχολείων ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών και των οικογενειών τους μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και υλικό. Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα έχουν διατεθεί στα σχολεία αυτά περίπου 76.660 γεύματα. 

«Η χρηματοδότηση που έχουν προσφέρει η Ισλανδία το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία μέσω του μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος Είμαστε όλοι Πολίτες αποτελεί προσφορά υψίστης σημασίας σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. 
O κος Roger Jørgensen, Deputy Head of Mission, Norwegian Embassy

Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να προσφέρουμε εφέτος έμπρακτη υποστήριξη σε οικογένειες σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση» αναφέρει η κα Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, ενώ προσθέτει: «Στόχος μας είναι το Πρόγραμμα να αποτελέσει έναυσμα για τη θέσπιση προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού». 

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ δημιουργήθηκε το 2012 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που είναι ο μέγας δωρητής του Προγράμματος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis. Το Πρόγραμμα υλοποιείται για τέταρτη συνεχή σχολική χρονιά, με τη συνδρομή και άλλων δωρητών, σε δημόσια σχολεία που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές της χώρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. 
Από αριστερά η κα Σοφία Κουβελάκη, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων "Είμαστε Όλοι Πολίτες", Ίδρυμα Μποδοσάκη, η κα Αθηνά Λινού Καθηγήτρια και ∆ιευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, ο δημοσιογράφος κος Κώστας Χαρδαβέλλας, η κα Αφροδίτη Βελουδάκη, Γενική ∆ιευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis, και ο κος Αθανάσιος Πετραλιάς Γενικός ∆ιευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου Prolepsis.

Από το 2012 έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια γεύματα, σε 440 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 συμμετείχαν στο Πρόγραμμα 406 σχολεία με 61.870 συνολικά μαθητές, ενώ το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015) συμμετέχουν 209 σχολεία με 23.900 περίπου μαθητές. Ωστόσο, περισσότερα από 900 ακόμη σχολεία έχουν αιτηθεί και έχουν την αντικειμενική ανάγκη να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αλλά λόγω έλλειψης πόρων η ένταξή τους εκκρεμεί. 

Από τις 25/5 έως τις 01/06 στέλνοντας SMS με τη λέξη ΔΙΑΤΡΟΦΗ ή DIATROFI στο 19454 μπορεί ο καθένας μας να ενισχύσει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ (1,23€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), εξασφαλίζοντας δωρεάν το γεύμα ενός παιδιού για μια ημέρα. Η υπηρεσία υλοποιείται με την υποστήριξη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, VODAFONE, WIND.

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος με πρωταρχικό στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και τη διαμόρφωση σχετικών πολιτικών, τα τελευταία 25 χρόνια συμβάλλει μέσω πληθώρας προγραμμάτων στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων