Εσύ ξέρεις την πίεση σου; Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εσύ ξέρεις την πίεση σου; Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, στις 17 Μαΐου, θεσπίστηκε με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο πληθυσμός εάν πάσχει από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή της και να την ελέγχουν αποτελεσματικά. 

Ο στόχος για την Ημέρα Υπέρτασης 2015 είναι «όλοι να γνωρίζουν αν έχουν υπέρταση» και το κύριο μήνυμα είναι «Όλοι μετρήστε την πίεσή σας».

Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επειδή, αν δεν προλαμβάνεται ή αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνοδεύεται από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή καταστάσεις όπως παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα λιπιδίων αίματος (υπερχοληστεριναιμία), κάπνισμα, κατάχρηση αλατιού στη διατροφή, κατάχρηση αλκοόλ.
Η νόσος προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού 1 στους 4 είναι υπερτασικός, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς 1 στους 2 παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση. Από υπέρταση, πάσχει περίπου το 25% του πληθυσμού, δηλαδή γύρω στους 2.000.000 με 2.500.000 άνθρωποι στην χώρα μας, είναι υπερτασικοί.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  καταδεικνύουν ότι ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός προειδοποίησε, αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Η υπέρταση είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας και υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς. 

Τόσο η συστολική όσο και η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι ισχυροί ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Από αρτηριακή πίεση (115/75 mm Hg συστολική / διαστολική) και άνω, για κάθε 20mm Hg αύξηση της συστολι­κής πίεσης ή 10 mm Hg της διαστολικής, διπλασιάζεται ο κίνδυνος για στεφανιαίο ή θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μέχρι σήμερα, υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τον έλεγχο της υπέρτασης μέσω της πρόληψης και της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής (σωστή διατροφή, σωματική άσκηση). Παράλληλα η αντιυπερτασική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά περίπου 40%, για στεφανιαία νόσο κατά 25% και για καρ­διακή ανεπάρκεια κατά 50%.
Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης σε σχεδόν τις μισές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων. Η απλοποίηση της θεραπείας με φάρμακα σε μια πρωινή δόση και με σταθερούς συνδυασμούς (2 ή 3 φάρμακα σε ένα χάπι) είναι απαραίτητη για την επίτευξη μακροχρόνιας συμμόρφωσης στη θεραπεία.
Διαβάστε επίσης

Χρήσιμες οδηγίες για σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης;

Τι είναι ο καρδιακός ρυθμός; Κάποια μυστικά για την μέτρηση του σφυγμού. Ποιες οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία; Μέτρηση ακόμα και με smartphone

Δύο εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση. Τι είναι η υπέρταση; Τι μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε την πίεση σας; 

Άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερτασικής κρίσης και της αρτηριακής υπέρτασης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων