10 λόγοι που χιλιάδες εργαστηριακοί γιατροί οδηγούνται στον αφανισμό. Ο εκβιασμός για μείωση των τιμών έπιασε και το σχέδιο ντόπιων και τρόικας είναι σε πλήρη εξέλιξη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

10 λόγοι που χιλιάδες εργαστηριακοί γιατροί οδηγούνται στον αφανισμό. Ο εκβιασμός για μείωση των τιμών έπιασε και το σχέδιο ντόπιων και τρόικας είναι σε πλήρη εξέλιξη

Η όποια υποκοστολόγιση των τιμών των εξετάσεων, θα αναγκάσει χιλιάδες γιατρούς να βρεθούν χωρίς δουλειά σύντομα και χωρίς τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες υποχρεώσεις που έχουν φορτωθεί.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Η υποκοστολόγιση  των τιμών των εξετάσεων, θα αναγκάσει χιλιάδες γιατρούς να βρεθούν χωρίς δουλειά σύντομα και χωρίς τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες υποχρεώσεις που έχουν φορτωθεί.

Τελικά υπό την πίεση να μην εκταμιευθεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και παρά την μεγάλη κινητοποίηση του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας που πήγε και στον πρωθυπουργό, η μείωση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, όπως φαίνεται θα γίνει και μάλιστα σε ποσοστό 43% (η τρόικα πίεζε και για 60%).  Συγκεκριμένα η Απόφαση προβλέπει ότι οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43% ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan.

Είναι γεγονός ότι αυτή η μείωση θα επιφέρει το κλείσιμο του μεγαλύτερου όγκου των μικροβιολογικών, ακτινολογικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, που ήδη βρίσκονται εδώ και καιρό στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης με τις απώλειες του τζίρου τους να ξεπερνά το 40% μόνο για φέτος, ενώ από την αρχή της κρίσης, φτάνει το 60 με 70%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΥΥΚΑ παραδέχεται ότι είναι σαφές ότι απόρροια της ΥΑ θα είναι μια σημαντική επιβάρυνση στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων- κυρίως στα μεσαία και τα μικρά- τα οποία έχουν ήδη επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους μηχανισμούς του rebate και του claw- back."

Ποιοι είναι οι λόγοι που Εξωθούνται χιλιάδες γιατροί στην χρεωκοπία;

1. Είναι ενδιαφέρον ότι έγινε προσπάθεια να συγκριθούν οι τιμές, με τιμές εξετάσεων που υπάρχουν στην Γερμανία ή σε άλλες χώρες. Έχει ενδιαφέρον ότι κάποιοι  συνέκριναν με αυθαίρετες τιμές τάχα μου Γερμανίας ή άλλων χωρών, τις τιμές που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. για να πουν ότι οι εξετάσεις στην Ελλάδα είναι πανάκριβες!!! 
Οι τιμές όμως των εξετάσεων στην Ελλάδα δεν έχουν πλέον σχέση με το κόστος τους. Είναι ιδιαίτερα χαμηλές και φυσικά έτσι όπως θα διαμορφωθούν θα πληρώνονται πολύ λιγότερα απ' όσο κοστίζουν. 


2. Δεν υπολογίστηκε ακόμα ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τις εξετάσεις αφού όμως αφαιρέσει διάφορες κρατήσεις και όχι στο ακέραιο όσα αναγράφει το ΦΕΚ, Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προυπολογισμό με αποτέλεσμα να επιβάλει το clawback (αναφέρεται στην επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει, μηνιαίως, τις προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας) και το rebate (υποχρεωτική έκπτωση). Αυτό σημαίνει ότι ήδη επιβάλλεται μια μείωση σε κόστος εξετάσεων της τάξεως του 40 με 60% στα εργαστήρια στο τέλος του έτους.

3. Δεν έχει υπολογιστεί ότι ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει όπως έχει συμφωνηθεί, εντός 45 ημερών αλλά χρωστά στους γιατρούς ακόμα από το 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι γιορτιάρες μέρες, που είναι αυξημένες οι υποχρεώσεις, ο ΕΟΠΥΥ από κακό συντονισμό δεν έχει να πληρώσει τους γιατρούς. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οφείλονται ακόμα ληξιπρόθεσμα ποσά από εξετάσεις που έγιναν το 2008 από ταμεία όπως του ΙΚΑ, ΤΥΠΑΤΕ κλπ που αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ

4. Η επιβολή των capital controls έχει ανεβάσει το κόστος των αναλωσίμων αλλά και του χρήματος. Οι προμηθευτές αναλώσιμων υλικών μη μπορώντας να εισάγουν υλικά όπως πριν μετακυλούν το κόστος στους γιατρούς - πελάτες τους. Έτσι είτε για υλικά αλλά είτε για επισκευή μηχανημάτων, όπου απαιτούνται υλικά από το εξωτερικό, οι προμηθευτές απαιτούν προπληρωμές ή άμεσα καταβολή μετρητών!!! Επίσης τα αυξημένα έξοδα εισαγωγής,  που βάζουν οι τράπεζες, μετακυλίονται στους γιατρούς. 

5. Σε σχέση με το εξωτερικό στην Ελλάδα ελλείψει τραπεζικού συστήματος οι γιατροί και οι εταιρείες δεν μπορούν να δανειστούν ή να έχουν κεφάλαιο κίνησης με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να κινούνται με τα λίγα που εισπράττουν από τους ασθενείς, από την συμμετοχή τους ή από ασθενείς που πληρώνουν μετρητά και οι οποίοι όλο και πιο σπανίζουν. Επίσης οι περισσότερες εταιρείες μηχανημάτων δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν όπως παλαιότερα μηχανήματα εν είδει χρησιδανείου, πιέζοντας ακόμα περισσότερο, την λειτουργία των ιατρείων.

6. Οι ασθενείς που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν ελαττώνονται όλο και περισσότερο και οι ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι γίνονται όλο και λιγότεροι. 

7. Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων στους γιατρούς, τους έχει αναγκάσει να οφείλουν δάνεια και υποχρεώσεις σε ασφαλικτικά ταμεία (ΙΚΑ, ΕΤΑΑ) και σε εφορίες οπότε βρίσκονται σε ρυθμίσεις δόσεων!!! Μάλιστα συμβαίνει το εξής παράδοξο να παρακρατά η εφορία το 30% αυτών που καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα αν αφαιρεθεί και το 10% που παρακρατά ο ΕΟΠΥΥ και αν αφαιρέσουμε και τις λοιπές κρατήσεις στους γιατρούς να αποδίδεται το 35% του οφειλόμενου ποσού. 

8. Παρά το όλο δυσμενές κλίμα και παρόλο την ασφυκτική κατάσταση από τις μη πληρωμές των ληξιπρόθεσμων, τις υποκοστολογίσεις κλπ, η πολιτεία έχει θεσπίσει ένα σωρό διαδικασίες για την λήψη της βεβαίωσης λειτουργίας των εργαστηρίων όπως ποιοτικούς ελέγχους, απόβλητα κα, που αυξάνουν ακόμα πιο πολύ το κόστος λειτουργίας (όλα τα είχε η Μαριωρή ο φερετζές της έλλειπε). 

9. Για χρόνια δεν έχουν υποστηριχτεί για την λειτουργία των ιατρειων τους οι γιατροί από Ευρωπαϊκά Προγράμματα με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά. Αλλά και παλαιότερα που είχαν ανοίξει τέτοια προγράμματα σε ελευθεροεπαγγελματίες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο χώρος της υγείας είχε εξαιρεθεί.

10. Οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους, καλούν τους δανειολήπτες (η πλειοψηφία των εργαστηριακών γιατρών είναι δανεισμένοι) να ρυθμίσουν τα δάνεια τους εντός προθεσμιών. Ζητούν για να έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης να έχουν σχέδιο βιωσιμότητας προκειμένου να δουν αν θα είναι δυνατόν να αποπληρώνεται το δάνειο. Όμως τι σχέδιο μπορεί κανείς να παρουσιάσει όταν το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο δύσκολο και τώρα με την επιβολή του 40% μείωσης, είναι και αβέβαιο; Πώς λοιπόν θα αντιμετωπίσουν τους δανειολήπτες γιατρούς οι τράπεζες; Εννοείται ότι δεν μπορεί κανείς γιατρός να υπαχθεί στην προστασία του νόμου Κατσέλη και έτσι μένουν εντελώς απροστάτευτοι!!!


Κατόπιν αυτών είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η λειτουργία και το κόστος των εξετάσεων ενός ελληνικού εργαστηρίου και κάποιου άλλου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2016 είναι σίγουρο ότι πολλοί εργαστηριακοι γιατροι δεν θα αντέξουν και θα υποχρεωθούν να κλείσουν ή να συρρικνωθούν απλά παίρνοντας παράταση μέχρι να κλείσουν οριστικά καταχρεωμένοι και πολλές φορές έχοντας χάσει όλα τους τα υπάρχοντα (υπάρχουν γιατροί που έχουν χάσει ακόμα και την πρώτη κατοικία με την οποία είχαν εγγυηθεί τα δάνεια του ιατρείου).

Αυτή όλη η κατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσουν ή να ξεφυτρώσουν κάποιες αλυσίδες που ουσιαστικά μονοπωλιακά θα λειτουργήσουν μόλις κλείσουν οι πολλοί μικροί. 

Αυτό σημαίνει ότι τελικά χαμένοι θα βγουν, πέρα από τους γιατρούς και οι ασθενείς που δεν θα έχουν τις υπηρεσίες που τους πρόσφερε ο γιατρός της γειτονιάς τους, με την πιο προσωπική σχέση και την εξυπηρέτηση που τους προσέφερε. Οι τιμές θα αρχίσουν να διαμορφώνονται από τους λίγους που θα παρέχουν τις υπηρεσίες και θα τις επιβάλουν στους ασθενείς αλλά και στον ΕΟΠΥΥ.

Στην φάση αυτή χαμένος θα είναι και ο ΕΟΠΥΥ (αν θα υπάρχει) που θα πρέπει να συναλλαγεί με τα μονοπώλια που θα οδηγούν την αγορά. Το σχέδιο άλωσης της υγείας βρίσκεται σε εφαρμογή και σε πλήρη εξέλιξη. Κάθε χρόνο τελικά τα πράγματα στην υγεία είναι χειρότερα και δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον πάτο... 

Πηγές

Τι άραγε σημαίνουν οι ιατρικοί όροι clawback και rebate, που χρησιμοποιεί τελευταία ο ΕΟΠΥΥ; Τι είναι πιο σωστό rebate ή deduction;



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων