Πώς θα ωφεληθούν οι πνεύμονες μου, αν κόψω το κάπνισμα; Πόσο σύντομα θα διαπιστώσω αυτά τα οφέλη; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς θα ωφεληθούν οι πνεύμονες μου, αν κόψω το κάπνισμα; Πόσο σύντομα θα διαπιστώσω αυτά τα οφέλη;

Η χρήση καπνού αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για αρκετές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των παθήσεων των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος.
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr


Η χρήση καπνού αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για αρκετές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των παθήσεων των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το να κόψετε το κάπνισμα σίγουρα θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας. Η διακοπή του απαιτεί έντονη επιθυμία, αποφασιστικότητα και δέσμευση από την πλευρά σας αλλά το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον κόπο σας.

Πώς θα ωφεληθούν οι πνεύμονες μου, αν κόψω το κάπνισμα;

Άμεσα οφέλη 
Τα επίπεδα τοξικών ουσιών που μεταφέρονται στους πνεύμονες σου με τον καπνό του τσιγάρου θα πέσουν στα επίπεδα ενός μη καπνιστή μέσα σε λίγες ημέρες, το οποίο σημαίνει ότι: 
• Οι πνεύμονές σου θα μπορούν να προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο, το οποίο θα διευκολύνει την αναπνοή σου.

Οφέλη μετά από λίγες εβδομάδες 
Η φλεγμονή στους αεραγωγούς σου θα περιοριστεί, το οποίο σημαίνει ότι: 
• Θα βήχεις λιγότερο. 
• Θα παράγεις λιγότερα φλέγματα. 
• Σταδιακά θα γυμνάζεσαι με μεγαλύτερη ευκολία.

Μακροπρόθεσμα οφέλη
• Η μακροπρόθεσμη βλάβη στους πνεύμονές σου θα σταματήσει αμέσως μόλις κόψεις το κάπνισμα. Οι πνεύμονες με σοβαρές βλάβες δεν είναι δυνατό να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση, ωστόσο αν κόψεις το τσιγάρο προτού προκληθούν σοβαρές βλάβες, μπορείς να προλάβεις την επιδείνωση νόσων όπως η ΧΑΠ. Αν συνεχίσεις να απέχεις από το κάπνισμα: 
• Θα μειώσεις τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων δύσπνοιας και αναπηρίας ή θανάτου από ΧΑΠ. 
• Θα μειώσεις την πιθανότητα να προσβληθείς από καρκίνο του πνεύμονα. Μετά από 15–20 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατά 90% σε σύγκριση με άτομα που συνεχίζουν το κάπνισμα.

Η διακοπή του καπνίσματος σίγουρα είναι δύσκολη υπόθεση, με όποιον τρόπο και αποφασίσετε να το κάνετε. Τα αποτελέσματα όμως θα σας δικαιώσουν! Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι τα άσχημα συμπτώματα που θα βιώσετε αφού το κόψετε είναι μόνο προσωρινά και να τα αντιμετωπίσετε ως σήματα της έναρξης μίας πιο υγιούς ζωής.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων