Ο ρόλος της Διατροφής στην Ψωρίαση. Συνταγές από τον Λευτέρη Λαζάρου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο ρόλος της Διατροφής στην Ψωρίαση. Συνταγές από τον Λευτέρη Λαζάρου

της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr

Το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, ΚΑΛΥΨΩ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου), διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση για το «ρόλο της διατροφής στην ψωρίαση». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της LEO HELLAS.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη διατροφή και την ψωρίαση με αποτέλεσμα οι σωστές διατροφικές συνήθειες να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της νόσου. Ως πρωταρχική σημασίας παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης αποτελεί η απόκτηση ενός υγιούς βάρους. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι τροφές δεν είναι μόνο μέσα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, αλλά ταυτόχρονα -και πάνω απ' όλα- σημαντικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οι θειούχες ενώσεις,  χρήσιμων στην ψωρίαση.

Με οδηγό ορισμένες επιστημονικές γνώσεις, μπορούν όλοι οι ασθενείς με ψωρίαση να μαγειρεύουν νόστιμα και υγιεινά. Επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα και μαγειρεύοντας τα σωστά, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί, όσον αφορά τη γεύση και την απόλαυση που χαρίζει το φαγητό, μπορούν οι ασθενείς όχι μόνο να βελτιώσουν την ψωρίαση τους, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερβολικού βάρους/παχυσαρκίας, μεταβολικών και καρδιαγγειακών νόσων. Η απόκτηση λοιπόν ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσα από την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και με την υιοθέτηση μιας διατροφής κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση».


Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση δερματοπάθεια, η οποία αφορά στο 2%-4% του πληθυσμού παγκοσμίως. Η Ψωρίαση όμως δεν είναι μόνη. Έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως η κορυφή του παγόβουνου καθώς έχει συσχετιστεί με αρκετές συννοσηρότητες. Υπολογίζεται ότι το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα νόσο: ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου, ΧΑΠ, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ψυχιατρικές διαταραχές, κατάθλιψη, λεμφώματα και σκλήρυνση κατά πλάκας.  

Η παρουσία αυτών των συνυπαρχουσών παθήσεων καθώς και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για αυτές επηρεάζει την επιλογή της θεραπείας. Χαρακτηριστικά μελέτες έχουν δείξει ότι σε ασθενείς με συννοσηρότητες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α. θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογη συστηματική θεραπεία για την ψωρίαση, ανεξάρτητα της βαρύτητας αυτής, διότι έτσι μειώνεται η πιθανότητα θνησιμότητας από τις συνυπάρχουσες παθήσεις. Με λίγα λόγια οι συννοσηρότητες θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην επιλογή της θεραπείας για την ψωρίαση.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Πολίτου, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Επιμελήτρια Β’, Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός: «Αν η διατροφή βελτιώνει ή ακόμα και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης των συννοσηροτήτων είναι αυτονόητο ότι θα καταφεύγαμε ενδεχομένως σε ηπιότερες θεραπείες για την ψωρίαση. Επιπλέον, παρεμβαίνοντας με τη διατροφή στις συνυπάρχουσες παθήσεις πχ σάκχαρο, παχυσαρκία, κτλ, θα παρεμβαίναμε και στο προσδόκιμο ζωής αυτών των ασθενών, το οποίο είναι μειωμένο εξαιτίας αυτών των παθήσεων».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας το 2014 συνδέει την παχυσαρκία με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψωρίασης. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην εκδήλωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως και σε αύξηση των σοβαρών συμπτωμάτων της ασθένειας. Ο Δρ. Wilson Liao, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, δήλωσε ότι η παχυσαρκία δίδει πιθανώς το έναυσμα για την εκδήλωση της ψωρίασης σε ανθρώπους που έχουν κάποια προδιάθεση στην συγκεκριμένη νόσο. Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι σε υπέρβαρα άτομα, που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, υπάρχει βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα λιποκύτταρα «κρύβουν» κυτοκίνες, πρωτεΐνες δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, δήλωσε ο Δρ. Liao. «Υπό την έννοια αυτή, αν κάποιος χάσει βάρος, μειώνεται και το καύσιμο που προκαλεί την πυρκαγιά».

Επίσης, μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στο Βρετανικό Περιοδικό Δερματολογίας αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ της απώλειας βάρους και της μείωσης των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου.  Η εν λόγω μελέτη εστίασε στη «διατροφική παρέμβαση» σε συνδυασμό και με συστηματική αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, για περίοδο 20 εβδομάδων.

«Ο συσχετισμός μεταξύ της απώλειας βάρους και της βελτίωσης των συμπτωμάτων της νόσου ήταν σαφής», όπως δήλωσε ο Δρ. Luigi Naldi, βασικός συντάκτης της μελέτης του Βρετανικού Περιοδικού Δερματολογίας. «Σε ασθενείς που έχασαν περισσότερο βάρος υπήρξε και σημαντικότερη βελτίωση της νόσου». Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμη και μία μικρή απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βαθμό νοσηρότητας. Οι επιπτώσεις της διατροφικής παρέμβασης στην νόσο της ψωρίασης σε βάθος χρόνου τίθενται προς περαιτέρω διερεύνηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δίδουν έμφαση στη σημασία της απώλειας βάρους ως μέρος μίας συνολικής θεραπείας κατά της ψωρίασης και συναφών προς αυτήν ασθενειών σε παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Ο κος Κων/νος Λούμος, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα "ΚΑΛΥΨΩ" δήλωσε: «Η διατροφή, είναι γνωστό πως, παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία του ανθρώπου.  Πολύ περισσότερο στην υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο νόσημα όπως η ψωρίαση που ταλαιπωρεί σήμερα το 2-3% του πληθυσμού. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας, ο πολλές φορές ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος, οι κλιματολογικές συνθήκες, το άγχος της καθημερινότητας δεν αποτελούν σύμμαχο στη προσπάθεια για βελτίωση της κλινικής κατάστασης των ανθρώπων με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Η ισορροπημένη διατροφή, η στοχευμένη στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο με ψωρίαση να βελτιώσει αυτό που αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Σωματείου Καλυψώ: Την ποιότητα ζωής του»!


Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Βαρούλκο όπου ο γνωστός chef Λευτέρης Λαζάρου, παρέθεσε τις παρακάτω συνταγές και φυσικά τις έκανε πράξη, δίνοντας έτσι νοστιμιές που κάνουν όμως καλό σε άτομα με ψωρίαση.

Αρακάς λαδερός με σολομό φιλέτο 

Υλικά για 4 άτομα 

1 κιλό αρακά
50 +120   γραμ ελαιόλαδο 
400 γραμ  ντομάτα κονκασέ 
8 φρέσκα κρεμμυδάκια (200) γραμ  ψιλοκομμένα- μόνο το άσπρο μέρος
2 μέτρια καρότα (170 γραμ) κομμένα σε μικρά κυβάκια
3 μέτριες πατάτες(230 γραμ) κομμένες σε κυβάκια
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
λίγα φύλλα άνηθου για στόλισμα
300 γραμ ζωμό λαχανικών 
2 κουτ τις σούπας ντομάτα πελτέ 
2 αστεροειδείς γλυκάνισους 
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κ τ γ αλάτι
1/2 κ τ γ πιπέρι 


Εκτέλεση

Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε  τα  50 γραμ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο για 2 λεπτά, προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το ζωμό με τον  πελτέ και τον γλυκάνισο ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 6 λεπτά να μαλακώσουν οι πατάτες με τα καρότα και να εξατμιστούν λίγο τα υγρά. Προσθέτουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε τον άνηθο και το ελαιόλαδο. Κλείνουμε με το καπάκι και αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά να ενωθούν τα αρώματα. 

Υλικά για τον σολομό 

500 γραμ σολομό φιλέτο στον οποίο αφαιρούμε το δέρμα και τα μεσαία κόκκαλα και κόβουμε το φιλέτο σε φέτες 
100 γραμ ζωμό 
30 γραμ ελαιόλαδο 
1κ τ γ ξύσμα λεμόνι 
1 κ τ γ αλάτι 
1 αστεροειδή γλυκάνισο 
1 κ τ σ άνηθο

Εκτέλεση


Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε όλα τα υλικά και τον σολομό. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12 λεπτά. Σερβίρουμε με αρακά το πιάτο και από πάνω ένα φιλέτο σολομό. Στολίζουμε με λίγο άνηθο. 

ΡIΖΟΤΟ ΣΦΥΡΙΔΑ ΜΕ ΜΑΝΓΚΟ 

Υλικά για τη βάση του ριζότο

30 γρ ελαιόλαδο 
100γρ ρύζι αρμπόριο
120 γρ ζωμό λαχανικών 
1 κλωναράκι θυμάρι 
1 σκελίδα σκόρδο
50γρ κρασί λευκό ξηρό
40γρ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

Εκτέλεση 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο και το ζωμό λαχανικών. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Το αφαιρούμε και το απλώνουμε σε ένα ταψί για να κρυώσει.

Υλικά για την εκτέλεση του ριζότο

10γρ ελαιόλαδο 
50γρ μάνγκο κομμένο σε μικρό καρέ
10γρ κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο 
30γρ καρέ ντομάτα
1/2 κ.τ.γ. μαντζουράνα
1 κ.τ.γ. ξύσμα lime
1 κ.τ.γ. αλάτι
1/3 κ.τ.γ. πιπέρι
20γρ βούτυρο
20γρ παρμεζάνα τριμμένη 
100γρ ντεμιγκλάς 
130γρ ζωμό λαχανικών 

Εκτέλεση 

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τη καρέ ντομάτας και το ρύζι. Σοτάρουμε ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και τη ντεμιγκλάς.
Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά του σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν τραβήξει όλα τα υγρά του το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μάνγκο, τη μαντζουράνα, το ξύσμα ,το αλάτι, το πιπέρι, τη παρμεζάνα και το βούτυρο . Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να χυλώσει το ρύζι και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. 

Υλικά για το ψάρι 

100γρ σφυρίδα σε 2 φέτες κομμένη
40γρ ντομάτα σάλτσα 
1/2 κ.τ.γ. Εστραγκόν
1 κ.τ.γ. ξύσμα lime
1 κ.τ.γ. θυμάρι φρέσκο
20γρ ελαιόλαδο 
1κ.τ.γ. Αλάτι 
1/2 κ.τ.γ. πιπέρι 
70γρ ντεμιγκλάς 

Εκτέλεση 
Παίρνουμε τις 2 φέτες ψάρι και τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος. Τις λαδώνουμε ελαφρά και τις αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα ραβδωτό αντικολλητικό τηγάνι τις τοποθετούμε πάνω και τις δίνουμε σχήμα και από τις 2 πλευρές. 
Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε τη ντεμιγκλάς, τη σάλτσα ντομάτας, το ξύσμα, το θυμάρι, το εστραγκόν και το ελαιόλαδο. Μόλις βράσει προσθέτουμε τις φέτες και τις ψήνουμε για ένα λεπτό και από τις δυο μεριές. Τις αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε τα υγρά τους να κατέβουν μέχρι να γίνει μια συμπαγής σάλτσα.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο το ριζότο και από πάνω τις 2 φέτες ψάρι. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα. 





ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων