Κατάλληλες τροφές για την γρίπη, τις ιώσεις, πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κατάλληλες τροφές για την γρίπη, τις ιώσεις, πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά

Οι απότομες αλλαγές του καιρού έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να ταλαιπωρούμαστε από συνάχι και βήχα. Ο οργανισμός μας πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένος με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να μπορεί να αμυνθεί επαρκώς στις επιθέσεις των ιών και των μικροβίων. Πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε τρόφιμα, τα οποία θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας.
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Αυτή την εποχή είναι σε έξαρση πολλές ιώσεις. Οι απότομες αλλαγές του καιρού έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να ταλαιπωρούμαστε από συνάχι και βήχα. Ο οργανισμός μας πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένος με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να μπορεί να αμυνθεί επαρκώς στις επιθέσεις των ιών και των μικροβίων. Πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε τρόφιμα, τα οποία θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας. Να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα.


Μανιτάρια


Τα λευκά μανιτάρια (button mushrooms) είναι πλούσια σε σελήνιο και αντιοξειδωτικά. Τα χαμηλά επίπεδα σελήνιου έχει βρεθεί ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γρίπης. Περιέχουν επίσης ριβοφλαβίνη και νιασίνη, οι οποίες είναι βιταμίνες Β και έχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα μανιτάρια πιθανόν έχουν αντιϊκές, αντιβακτηριακές καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Στρείδια


Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ένα ιχνοστοιχείο που προσφέρει ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και της λίμπιντο. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί με την ανδρική υπογονιμότητα ενώ επίσης φαίνεται ότι προσφέρει και κάποια αντιϊκή προστασία, αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα το γιατί. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο ψευδάργυρος έχει σημαντικό ρόλο σε αρκετές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανόμενης της επούλωσης των πληγών. 

Λάχανο


Το λάχανο είναι μία καλή πηγή γλουταμίνης που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το βρίσκουμε άφθονο τον χειμώνα, σε διάφορες ποικιλίες, και προσφέρεται για διάφορες παρασκευές, όπως σαλάτες, σούπες κ.α.

Μπρόκολο


Άλλο ένα λαχανικό που βρίσκουμε σε αφθονία τον χειμώνα. Έρευνα έδειξε ότι το μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ επίσης είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας, όπως Βιταμίνες Α & C και γλουταθειόνη. 


Σπανάκι


Ανήκει στις «υπερτροφές», και είναι πλούσιο σε φολλικό οξύ που βοηθά την παραγωγή νέων κυττάρων και την επιδιόρθωση του DNA. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C. Προτιμήστε να το καταναλώσετε ωμό ή ελαφρά μαγειρεμένο ώστε να αποκομίσετε το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών.

Elderberry


Τα σκουρόχρωμα αυτά μούρα έχει δειχθεί ότι καταπολεμούν τον ιό της γρίπης σε in vitro έρευνα, εάν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για την ευεργετική τους δράση. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πιθανόν ενισχύουν την καταπολέμηση των φλεγμονών.

Acai Berry


Το Acai Berry είναι φρούτο που ανήκει στις «υπερτροφές» και το σκούρο χρώμα του υποδεικνύει την μεγάλη περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα σε ανθοκυανίνες. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επιστημονικά ότι το Acai Berry προσφέρει προστασία έναντι συγκεκριμένων παθήσεων, ωστόσο τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορούν να ενισχύσουν το σώμα στην αντιμετώπιση της γήρανσης αλλά και διάφορων ασθενειών. 

Αμύγδαλα


Μία χούφτα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας να ανακάμψει από τις βλαβερές  επιπτώσεις του στρες. ¼ της κούπας αμύγδαλα περιέχουν περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας Βιταμίνης Ε, ενώ επίσης είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη και νιασίνη. 

Γκρέϊπφρουτ


Το γκρέϊπφρουτ είναι πλούσιο σε Βιταμίνη C, γνωστή για την δράση της ενάντια στην γρίπη και στο κρύωμα, καθώς επίσης και σε φλαβονοειδή, φυσικές ενώσεις που έχει δειχθεί ότι  ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Εναλλακτικές επιλογές για όσους δεν συμπαθούν τα γκρέϊπφρουτ είναι τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. 

Φύτρα σιταριού


Το φύτρο του σιταριού είναι το  μέρος του σπόρου που τρέφει τον νεαρό βλαστό κατά την ανάπτυξή του, και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Περιέχει πλειάδα βιταμινών και μετάλλων όπως ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Β. Είναι επίσης μία καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. 

Γιαούρτι


Η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κρυώματος. Τα προϊόντα που αναγράφουν ότι περιέχουν «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες» θεωρείται από τους ερευνητές ότι ενισχύουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στην μάχη κατά των ασθενειών. Η Βιταμίνη D, που επίσης πολλές φορές προστίθεται στα προϊόντα γιαουρτιού, φαίνεται ότι συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γρίπης ή κρυώματος.

Σκόρδο


Το σκόρδο είναι πλούσιο σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Ανάμεσα στα μικρόβια που καταπολεμούνται από το σκόρδο περιλαμβάνεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτήριο που έχει βρεθεί ότι συνδέεται με την εμφάνιση έλκους και καρκίνου στο στομάχι. Για την ενεργοποίηση των ωφέλιμων ενζύμων που περιέχει, συνιστάται αφού το καθαρίσετε και το ψιλοκόψετε, να περιμένετε 15-20 λεπτά πριν το μαγειρέψετε.

Τσάι


Τόσο το κοινό όσο και το πράσινο τσάι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες μάχονται τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα. 

Γλυκοπατάτες


Όπως και τα καρότα, οι γλυκοπατάτες περιέχουν β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Είναι επίσης πλούσιες σε Βιταμίνη Α, η οποία έχει συνδεθεί με την επιβράδυνση της γήρανσης καθώς και με την πιθανή μείωση του κινδύνου ανάπτυξης κάποιων τύπων καρκίνου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων