Ραβασάκι 250 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ραβασάκι 250 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα

Βαρύς είναι ο λογαριασμός που περιμένει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να κλείσει η "τρύπα” στις υπερβάσεις που καταγράφηκαν στο κονδύλι των εξετάσεων κατά την περίοδο 2013-2015.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν δώσει εντολή για άμεσο ξεκαθάρισμα στους παλιούς "λογαριασμούς” της Υγείας, ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, και ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΟΣΙΠΥ), το ποσό του claw back (το οποίο αφορά σε αναγκαστικές επιστροφές από τους ιδιώτες παρόχους της Υγείας ώστε να καλυφθούν οι υπερβάσεις σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) πέραν των μέχρι σήμερα ήδη παρακρατηθέντων, ανέρχεται για τα διαγνωστικά κέντρα περίπου στα 250 εκατ. ευρώ για την περίοδο των τριών αυτών χρόνων.

Το ποσό αυτό μπορεί να συμψηφιστεί με την παρακράτηση του 10% από τις μηνιαίες πληρωμές των επιχειρήσεων που έχει γίνει από τον ΕΟΠΥΥ τα έτη 2012 – 2015, ενώ το ποσό που θα απομείνει, θα παρακρατηθεί σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του 2018.

Οι θεσμοί βέβαια έχουν ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος του Αυγούστου για τον συμψηφισμό της περιόδου 2013-2015 με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, με τις επιχειρήσεις να εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό θα καταστεί εφικτό.

Το θέμα τέθηκε και σε συνάντηση που είχαν στις 9 Αυγούστου οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ιδιωτικών κλινικών με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη.

Συνολικά τα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι και τα τέλη του 2016, ο ΕΟΠΥΥ προσδοκά να εισπράξει περίπου 800 εκατ. ευρώ από το clawback από τους παρόχους Υγείας που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, χρωστά όμως γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Capital.gr πως το έλλειμμα στους κλειστούς προϋλογισμούς της Υγείας, που οδηγεί σε υπερβάσεις, θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά. Οι εκτιμήσεις λένε πως συνολική η υπέρβαση μόνο για τις διαγνωστικές εξετάσεις σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ θα κυμανθεί φέτος περίπου στα 80 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό δε των υπερβάσεων που καταγράφονται είναι πως ο μήνας Δεκέμβριος- σύμφωνα με την ενημέρωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων προς τα μέλη του- δεν έφτασε για να καλυφθεί το claw back του πρώτου εξαμήνου του 2016 και έτσι το εναπομείναν υπολειπόμενο ποσό claw back αυτού του εξαμήνου, θα παρακρατηθεί από τον μήνα Μάρτιο και θα πληρωθεί το υπόλοιπο του μήνα αυτού μετά τον συμψηφισμό.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων