Υπαρκτός κίνδυνος έξαρσης της ιλαράς στη χώρα μας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Υπαρκτός κίνδυνος έξαρσης της ιλαράς στη χώρα μας

Δελτίο Τύπου ΙΣΠατρών

Λόγω εξάπλωσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κλπ.), που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Στη γειτονική Ιταλία έχουν εμφανιστεί 3.300 κρούσματα με καταγραφή 2 θανάτων.

Αριθμός καταγραφέντων περιστατικών ιλαράς (ΠΟΥ) από 09/2016 – 02/2017




Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (έως 3/9/17) και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός.

Τονίζεται ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), με επίτευξη υψηλού βαθμού εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές.

Υπενθυμίζεται ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα.

Παρακαλούνται οι γονείς να ελέγξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους και να απευθυνθούν σε παιδίατρο για τη σωστή τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών.
Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνεται η διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, είχε διενεργήσει ενημερωτική εκδήλωση στις 30 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους με θέμα : «Εμβολιασμός παιδιών: Μύθοι και αλήθειες», ώστε να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις των γονέων σε σχέση με την ασφάλεια των εμβολίων.

Τέλος, έχει θέσει υπό την αιγίδα του, τη δράση «Υγεία για όλους» που θα υλοποιηθεί από 14 – 20 Σεπτεμβρίου στην περιοχή μας, με διάφορες ιατρικές παρεμβάσεις σε ευπαθείς ομάδες και παιδιατρικό έλεγχο και εμβολιασμό ανήλικων Ρομά στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Κατά την ΠΟΥ, «κάθε θάνατος ή αναπηρία από λοιμώδη νόσο που μπορεί να προληφθεί, αποτελεί μία απαράδεκτη τραγωδία».

Η Προέδρος       Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου        Γεώργιος Πατριαρχέας

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων