"Κόφτες" ανά κατηγορίες φαρμάκων ετοιμάζει το υπ. Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

"Κόφτες" ανά κατηγορίες φαρμάκων ετοιμάζει το υπ. Υγείας

Πέρα από το πλαφόν τόσο στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα που αποζημιώνονται (στα 1,94 δισ. ευρώ το φετινό όριο), όσο και στα σκευάσματα που χορηγούνται στα νοσοκομεία (550 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο κλειστό κονδύλι), ανάλογος "κόφτης” θα ισχύσει και ανά κατηγορίες σκευασμάτων. 
Ήδη αυτή την περίοδο βρίσκονται υπό εξέταση τέσσερις κατηγορίες σκευασμάτων: φάρμακα για το μελάνωμα που λαμβάνονται από το στόμα, για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ανοσοθεραπείες για πολλαπλές ενδείξεις σε καρκίνο και φάρμακα για την υπερχοληστερολαιμία (μια γενετική διαταραχή του μεταβολισμού της χοληστερόλης, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά επίπεδα της "κακής" LDL-χοληστερόλης από τη γέννηση του ατόμου και οδηγεί σε πρώιμη και επιταχυνόμενη αθηροσκλήρωση). 
Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία βρίσκεται σε επαφές με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές στα ακριβά σκευάσματα, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2018. 
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση "ομαδοποίησης” των φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία και της επίπτωσης που προκαλούν στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς από φέτος τον Ιούλιο έχουν τεθεί σε κλειστό προϋπολογισμό τα νέας γενιάς φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. Ήταν η πρώτη συμφωνία που πέτυχε η επιτροπή του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν νέες θεραπείες υψηλού κόστους για την ηπατίτιδα και όπως είχε αναφέρει το υπ. Υγείας, η μείωση της τιμής της αγωγής έφθασε το 68%, ενώ περισσότεροι ασθενείς μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στα σκευάσματα.
Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο, η επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών θα έχει ρόλο και αναφορικά με τα σκευάσματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα και θέλουν να ενταχθούν στη θετική λίστα (κατάλογος με τα φάρμακα που αποζημιώνονται). Ειδικότερα,  η επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα θα μπορεί να παραπέμπει στην επιτροπή διαπραγμάτευσης (που είναι διασυνδεδεμένη με τον ΕΟΠΥΥ, υπάγεται όμως στον υπουργό Υγείας) την εξέταση των τιμών αποζημίωσης για όλα τα φάρμακα,  νοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά. Όλα τα φάρμακα τα οποία είναι μεσαίου και υψηλού κόστους, θα παραπέμπτονται στην επιτροπή διαπραγμάτευσης η οποία θα πρέπει να πετύχει μία πιο προσιτή τιμή.
Η διαδικασία διαπραγμάτευσης τιμών που ξεκίνησε στον ΕΟΠΥΥ δεν αφορά μόνο τις ακριβές θεραπείες και τα φάρμακα, αλλά καλύπτει γενικά το φάσμα της παροχής υπηρεσιών περίθαλψης από ιδιώτες παρόχους (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ προμηθευτές για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, υγειονομικό υλικό κ.ά). Επαφές και υποβολές βελτιωμένων προσφορών βρίσκονται σε εξέλιξη για τη νοσοκομειακή και ψυχιατρική περίθαλψη, τις παροχές αποκατάστασης, τις ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, τα διαγνωστικά και θεραπευτικά ραδιοφάρμακα και την ημερήσια φροντίδα υγείας.
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων