Ο συχνότερος καρκίνος του δέρματος είναι το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα. Πως μπορεί να προληφθεί; (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο συχνότερος καρκίνος του δέρματος είναι το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα. Πως μπορεί να προληφθεί; (video)

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα bcc cancer έχει διάφορες μορφές, συχνά εμφανίζεται ως ένα μικρό εξόγκωμα στην επιφάνεια του δέρματος που μπορεί να περιλαμβάνει κρατήρα και να αιμορραγεί.
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
ανανεώθηκε στις 30/10/2016
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει διάφορες μορφές, συχνά εμφανίζεται ως ένα μικρό εξόγκωμα στην επιφάνεια του δέρματος που μπορεί να περιλαμβάνει κρατήρα και να αιμορραγεί.
Αποτελεί την πιο συχνή και λιγότερο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, αφού καταλαμβάνει το 80% των καρκίνων του δέρματος, τ ο οποίο δεν είναι μελάνωμα. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στις εκτεθειμένες περιοχές όπως είναι, το πρόσωπο, ο αυχένας, οι ώμοι και ηπλάτητων ηλικιωμένων ανθρώπων. Η νόσος είναι συνηθέστερη σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και τις νεότερες ηλικίες.
Ανάπτυξη:
Αναπτύσσονται στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας και είναι βλάβες που, φυσιολογικά, εξελίσσονται αργά. Σαφώς, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το φως του ήλιου στην ανάπτυξη αυτής της μορφής καρκίνου, αλλά και άλλοι παράγοντες, διότι δεν προσβάλλονται όλες οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται συστηματικά σ’ αυτόν.
Άλλωστε, η φυσιολογική τάση κάθε δερματικού καρκίνου, είναι να μεγαλώνει σε μέγεθος είτε επιφανειακά, είτε σε βάθος. Έτσι, όσο περισσότερο χρόνο υφίσταται προτού υποβληθεί σε θεραπεία, τόσο μεγαλύτερος και βαθύτερος θα είναι.
Σημάδια και συμπτώματα:
Το πιο πρώιμο σημάδι μπορεί να είναι μια κόκκινη επίπεδη επιφάνεια, ένα μικρό ογκίδιο, ένα μικρό σημείο που αιμορραγεί όταν έρχεται σε επαφή με την πετσέτα, ένα μικρό έλκος (πληγή), ή μια κρούστα στο δέρμα η οποία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επουλώνεται, δηλαδή, αρχικά είναι μικρά, ρόδινα, σκληρά, σαν μαργαριτάρια μορφώματα.
Σταδιακά, όμως διογκώνονται, έως ότου αναπτυχθεί μια κεντρική περιοχή ατροφικού δέρματος. Μερικοί ασθενείς αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά την ύπαρξη τους, όταν ξύνουν για πρώτη φορά τη βλάβη και αυτή αιμορραγεί λίγο, αλλά δεν επουλώνεται σωστά.

Θεραπεία:
Όσο, αφορά την θεραπεία είναι πολύ πιο δύσκολη στο στάδιο όπου ο καρκίνος έχει αποκτήσει βάθος και οι ουλές που θα προκληθούν από το επανορθωτικό χειρουργείο θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες.
Μικροί όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν με απλή εκτομή και απευθείας συρραφή του ελλείμματος ιστού που προκύπτει, αφήνοντας πολύ μικρές ουλές. Η αφαίρεση όμως, μεγαλύτερων όγκων απαιτεί κάποιας μορφής επανόρθωση με τη χρήση ελεύθερων μοσχευμάτων δέρματος ή τοπικών κρημνών.
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως δεν μεθίσταται σε άλλα όργανα του σώματος και έτσι η τοπική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι και η τελική θεραπεία
Πώς μπορεί να προληφθεί;
Επισκεφτείτε άμεσα το δερματολόγο σας αν εμφανίσετε μικρό, σκληρό δερματικό εξάνθημα ερυθρού χρώματος ή αν κάποια ελιά στο σώμα σας παρουσιάσει κάποια από τις παρακάτω αλλαγές:
   αυξανόμενο μέγεθος
   ακανόνιστα και ασύμμετρα άκρα
   φαγούρα, φλεγμονή ή κοκκινίλα
   αλλαγές απόχρωσης
   πάχυνση της επιφάνειας
   αιμορραγία ή σχηματισμός κρούστας.

Γενικότερα πάντως, θα πρέπει να:
   φοράτε ρούχα που δεν τα διαπερνά η υπεριώδης ακτινοβολία
   βάζετε αντηλιακό στα σημεία που μένουν ακάλυπτα στον ήλιο γιατί κινδυνεύουν περισσότερο
   αποφεύγετε το μπάνιο τις μεσημεριανές ώρες και την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
   βάζετε άφθονη αντηλιακή κρέμα μία ή μισή ώρα πριν πάτε για μπάνιο, φροντίζοντας να την ανανεώνετε συχνά.

Κάντε ψηφιακή δερματοσκόπηση για να καταγραφούν όλες οι ελιές του σώματός σας και να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης στην περίπτωση κάποιας αλλαγής.


ΠΗΓΕΣ: 
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΦΘΟΡΑΣ, Σταύρος Σ. Μπεσμπέας, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
MEDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, medlab.gr




Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter
Κάντε τα σχόλιά σας στο mail@medlabnews.gr
 











ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων