Τι είναι η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων για τις ελιές του δέρματος, τον καρκίνο, το μελάνωμα; (Φωτογραφίες) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι είναι η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων για τις ελιές του δέρματος, τον καρκίνο, το μελάνωμα; (Φωτογραφίες)

Η Χαρτογράφηση Σπίλων, με τη μέθοδο της Ψηφιακής Δερματοσκόπησης, αυτή την στιγμή αποτελεί το ΠAΠ-TEΣT του δέρματος. Είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέταση για οποιονδήποτε έχει σπίλους
Τι είναι η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων για τις ελιές του δέρματος, τον καρκίνο, το μελάνωμα; (Φωτογραφίες)

Ο καρκίνος του δέρματος, και ιδιαίτερα το μελάνωμα, είναι μια μορφή καρκίνου που εύκολα αντιμετωπίζεται αν ανιχνευθεί έγκαιρα αλλά είναι θανατηφόρος αν αφεθεί να εξελιχθεί κάνοντας μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.  

Με βάση τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα εμφάνισης δερματικών καρκίνων συνεχίζει να αυξάνεται. Αριθμούμε παγκοσμίως περισσότερες από 2 εκ. περιπτώσεις δερματικών καρκίνων κάθε χρόνο, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις αφορούν στο μελάνωμα. Το ένα τρίτο του συνόλου των διαγνωσμένων καρκίνων στον κόσμο αφορά σε δερματικούς καρκίνους. Ο αριθμός των θανάτων κάθε χρόνο που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος φτάνει τις 66.000. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 5.400 κρούσματα καρκίνου του δέρματος καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και από αυτά περισσότερα από 200 καταλήγουν σε θάνατο. Η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φαίνεται να σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο: διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, ηλιοθεραπεία με σκοπό το μαύρισμα του δέρματος κ.λ.π, συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Κάθε αλλοίωση του δέρματος πρέπει να ελέγχεται από ειδικό γιατρό για το αν εμφανίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά που διεθνώς αναφέρονται ως ABCD (τα τέσσερα πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου).
  • Asymmetry – Ασυμμετρία (το αριστερό μέρος είναι διαφορετικό από το δεξί)
  • Border irregularity – Ακανόνιστα όρια (τα όρια του σπίλου δεν είναι σαφή σε σχέση με το περιβάλλον δέρμα
  • Colour variation – Χρωματική ποικιλία (ο σπίλος δεν έχει ομοιόμορφο χρωματισμό αλλά περιέχει διάφορα χρώματα όπως ανοιχτό και σκούρο καφέ, μαύρο, ροζ, λευκό και μπλε)
  • Diameter over 6 mm – Διάμετρος (το μελάνωμα είναι συνήθως μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο)


Εκτός από τα κριτήρια ABCD υπάρχουν και άλλα προειδοποιητικά σημάδια για το μελάνωμα:

  • Αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα ενός σπίλου
  • Ο σπίλος ματώνει ή εκκρίνει υγρό
  • Ο σπίλος προκαλεί φαγούρα, είναι σκληρός στην αφή, άμορφος, είναι πρησμένος ή πονάει
  • Ένας νέος σπίλος εμφανίζεται σε καθαρό δέρμα
Τι είναι η Ψηφιακή Χαρτογράφηση σπίλων;
Η Χαρτογράφηση Σπίλων, με τη μέθοδο της Ψηφιακής Δερματοσκόπησης, αυτή την στιγμή αποτελεί το ΠAΠ-TEΣT του δέρματος.

Είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέταση για οποιονδήποτε έχει σπίλους ώστε να υπάρχουν καταγεγραμμένες φωτογραφίες των ελιών (αποθηκεύονται στο μηχάνημα αλλά δίδονται και στον ασθενή) και να μπορούν να εντοπιστούν οποιεσδήποτε μελλοντικές μεταβολές.

Το Ψηφιακό Δερματοσκόπιο είναι η πιο εξειδικευμένη και αξιόπιστη συσκευή για τη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος. Η ειδική κάμερα του δερματοσκοπίου μεγεθύνει την ελιά κατά x20, x30, x60, x80 φορές.

Το μηχάνημα βλέπει στοιχεία που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Μία ελιά όπως φαίνεται στο Ψηφιακό Δερματοσκόπιο

Οι εικόνες από κάθε ελιά του σώματος καταγράφονταιχαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Με ειδικό υπολογιστικό πρόγραμμα τέλος, αναλύεται κάθε σπίλος και εξάγεται το ποσοστό κινδύνου που βοηθά στην τελική απόφαση για αφαίρεση ή παρακολούθηση του σπίλου. Ακόμα και για αισθητικούς λόγους αν πρόκειται να γίνει αφαίρεση μιας ελιάς η εξέταση αυτή είναι απαραίτητο να προηγηθεί.

Η εξέταση είναι ανώδυνη, ακίνδυνη, γίνεται χωρίς ακτινοβολία και είναι κατάλληλη ακόμα και για παιδιά.

Διαβάστε επίσης σχετικά άρθρα του medlabnews.gr:



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων