Χυμός παντζάρια. Ένα φλιτζάνι την ημέρα ρίχνει την πίεση, αυξάνει την αντοχή, βοηθά στους ρευματισμούς, αποτοξινώνει. Συνταγή | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Χυμός παντζάρια. Ένα φλιτζάνι την ημέρα ρίχνει την πίεση, αυξάνει την αντοχή, βοηθά στους ρευματισμούς, αποτοξινώνει. Συνταγή

Το παντζάρι #betavulgaris θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουν αρκετές ασθένειες

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγουmedlabnews.gr iatrikanea

Το παντζάρι (Beta vulgaris)  ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι. Tο παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι είναι βολβοειδές λαχανικό και αναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουν αρκετές ασθένειες χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα. 


Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού χυμού παντζαριού κάθε μέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση του αίματος και μάλιστα άμεσα, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Όπως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αρτηριακή πίεση διακρίνεται σε συστολική (όταν η καρδιά χτυπάει, δηλαδή αντλεί αίμα) και διαστολική (όταν η καρδιά ηρεμεί ανάμεσα σε δύο χτύπους). Υψηλή θεωρείται συνήθως η αρτηριακή πίεση που ξεπερνά τα 140/90 mmHg.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου «Queen Mary», με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Αμρίτα Αλουβάλια έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 15 ασθενείς (οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες) που έπασχαν από υπέρταση (140 έως 150 mmHg) και δεν έπαιρναν αντι-υπερτασικά φάρμακα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές έπιναν 250ml χυμό παντζαριού, παρουσίαζαν μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 10 mmHg. Η υποχώρηση της τιμής της αρτηριακής πίεσης ήταν αισθητή τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, ενώ ήταν ανιχνεύσιμη και την επόμενη μέρα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευεργετική δράση του παντζαριού οφείλεται στα νιτρικά άλατα που αυτό περιέχει και τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου μέσα στο αίμα. Αυτό το αέριο, με τη σειρά του, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια η αρτηριακή πίεση να μειώνεται.

Τα νιτρικά άλατα υπάρχουν στο έδαφος και αποτελούν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τα φυτά, τις οποίες απορροφούν μέσω των ριζών τους.

Πάντως οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η δράση του χυμού παντζαριού σε βάθος χρόνου.
«Είμαστε ακόμα αβέβαιοι κατά πόσο αυτή η πτώση της αρτηριακής πίεσης διατηρείται μακροπρόθεσμα», τονίζει η Δρ Αλουβάλια, και δηλώνει έκπληκτη από το πόσο μικρή ποσότητα χυμού παντζαριού χρειάζεται για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση σε σημαντικό βαθμό και σε σύντομο χρόνο. Γι' αυτό, συνέστησε στους ανθρώπους να τρώνε και άλλα λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, όπως το μαρούλι.  
Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχει και μια παρενέργεια από την κατανάλωση του παντζαριού. Τα ούρα αλλά και τα κόπρανα αποκτούν μια παροδική κοκκινωπή απόχρωση.  

Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε γράψει ότι ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 16%. Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό ο χυμός του παντζαριού  δημιουργεί λιγότερη κούραση και περισσότερες αντοχές. Αθλητές, άτομα που επιτελούν επίπονες και κουραστικές εργασίες, ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από διάφορες παθήσεις βλέπουν την κατάστασή τους και την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται με ένα ποτήρι παντζαρόζουμο την ημέρα. 
Επίσης πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός γι αυτούς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά

Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις ευεργετικές δράσεις του.  Ο χυμός από παντζάρι ενισχύει τη σωστή λειτουργία των νεφρών, του συκωτιού και των εντέρων, βοηθώντας το σώμα σας να αποβάλει τις άχρηστες ουσίες και τις τοξίνες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Τα παντζάρια περιέχουν λίγες θερμίδες και χορταίνουν ταυτόχρονα. Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο παντζάρι στις σαλάτες σας για να ενισχύσετε την περιεκτικότητά του σε ίνες και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα ή το υπερβολικό βάρος.


Καλό είναι να επισημάνουμε ότι τα ούρα, αλλά και τα κόπρανα, γίνονται κόκκινα σε όσους καταναλώνουν παντζάρια, γι αυτό να μην ανησυχήσουν και νομίσουν ότι είναι αίμα.

Πώς φτιάχνετε χυμό με παντζάρι, καρότο και μήλο

Τώρα που γνωρίζετε γι’αυτό το μοναδικό και νόστιμο λαχανικό, είναι ώρα να μάθετε να φτιάχνετε το χυμό του! Θα σας παρουσιάσουμε μια θαυμάσια συνταγή που το συνδυάζει με δύο ακόμα υπερτροφές.

Εδώ και χρόνια οι Κινέζοι χρησιμοποιούν αυτό το «θαυματουργό ρόφημα» για να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν διάφορες ασθένειες.

Στις κύριες ιδιότητες του ροφήματος αυτού περιλαμβάνονται οι εξής:

Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αποβολή των ελεύθερων ριζών.
Επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Καθαρισμός του οργανισμού.


Υλικά
1 παντζάρι
1 καρότο
1 μήλο
1 φλιτζάνι νερό
1 λεμόνι (προαιρετικά)


Προετοιμασία
Πλύντε όλα τα υλικά και ξεφλουδίστε τα.
Τεμαχίστε τα σε μικρά κομμάτια.
Βάλτε τα όλα στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του λεμονιού, αν το επιλέξετε.
Χτυπήστε τα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές υγρό.
Προσθέστε μερικά παγάκια, αν προτιμάτε να πιείτε αυτό το ρόφημα κρύο.
Προσπαθείτε να το πίνετε δύο φορές την ημέρα: μόλις ξυπνάτε το πρωί με άδειο στομάχι και αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας ως σνακ.


Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα παντζάρια ωμά διότι κατά το μαγείρεμα χάνουν μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί προτείνουν να τα καταναλώνετε με τη μορφή χυμού, ώστε να διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά.


Διαβάστε 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων