Η µαστίχα της Χίου και η υγεία του στόματος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η µαστίχα της Χίου και η υγεία του στόματος

Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr
Η μαστίχα είναι το  ‘’ρετσίνι’’ των  σχοίνων ή μαστιχόδενδρων που βρίσκονται στο νότιο μέρος της Χίου. Δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Έρχεται στο εμπόριο ακατέργαστη ή με διάφορες προσμίξεις ως οδοντότσιχλα.

Η μάσηση της μαστίχας διεγείρει τους σιελογόνους αδένες τόσο μηχανικά, όσο και χημικά, από τα αρωματικά έλαια που περιέχει και τις πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα την αύξηση της αίσθησης φρεσκάδας και καθαρότητας στο στόμα, ενώ παράλληλα συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και τα άτομα που υποφέρουν από κακοσμία, αφού το παραγόμενο σάλιο μπορεί  να οδηγήσει στην απομάκρυνση μέρους του μικροβιακού φορτίου του στόματος και ιδίως αυτού της γλώσσας

Με τη σκληρότητα της μάζας της επιτυγχάνεται ενδυνάμωση των μασητηρίων μυών και όλου του στοματο-γναθικού συστήματος, άρα και βελτίωση της μασητικής ικανότητας, ειδικά στην εποχή μας που οι τροφές είναι όλο και πιο μαλακές.
Αντιμετωπίζονται σκελετικά προβλήματα ανοικτής δήξης (τα μπροστινά δόντια δεν συγκλίνουν) με ή χωρίς τη βοήθεια ορθοδοντικών συσκευών.

Προκαλεί μηχανική απομάκρυνση των μικροβιακών πλακών από τις επιφάνειες των δοντιών, δυσκολία σχηματισμού τους, ενώ μαλάσει τα ούλα με ευεργετική δράση σε ολόκληρο το  περιοδόντιο.

Η ζάχαρη στην οδοντότσιχλα είναι επιβλαβής για τα δόντια. Προστίθενται λοιπόν γλυκαντικές ουσίες, όπως σορβιτόλη, μανιτόλη και ξυλιτόλη που είναι φιλικές για τα δόντια. Ιδιαίτερα η ξυλιτόλη έχει και αντιμικροβιακή δράση. Αλλά και η φυσική ρητίνη περιέχει οργανικές ενώσεις µε αντιµικροβιακή δράση έναντι µικροβίων της στοµατικής µικροχλωρίδας. Προστίθεται επίσης και φθόριο, γνωστό για την ευεργετική του δράση στην πρόληψη της τερηδόνας. Χρειάζεται όμως προσοχή, να μην καταναλώνονται πολλές τσίχλες γιατί οι γλυκαντικές ουσίες προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές και το φθόριο να μην ξεπερνά την ημερήσια επιτρεπόμενη δόση γιατί αλλιώς προκαλεί φθορίαση της αδαμαντίνης (δυσχρωμίες των δοντιών) στα πολύ μικρά παιδιά.


Στο εμπόριο κυκλοφορεί και οδοντόκρεμα με άρωμα μαστίχας με ή χωρίς φθόριο.


Την ευεργετική μαστίχα και όλα τα προϊόντα με το άρωμά της όπως καφές, λουκούμια, χαλβαδόπιτες, καραμέλες, κουλουράκια, υποβρύχιο, ούζο, λικέρ, μαστιχόνερο, μαστιχέλαιο και πολλά άλλα δεν είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τη Χίο, ένα υπέροχο νησί, ούτε να ζητήσετε να σας στείλουν. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα masticha –shops. Υπάρχει ένα στην Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας και δύο στο αεροδρόμιο όπως και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Μπορείτε επίσης να τα παραγγείλετε δικτυακά.

Μαστίχα Χίου λοιπόν για υγεία και ευχαρίστηση!!!

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
τηλ 210-8056112
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων