Πόνος στο δάγκωμα. Μήπως έχει σπάσει δόντι; Kάταγμα δοντιού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πόνος στο δάγκωμα. Μήπως έχει σπάσει δόντι; Kάταγμα δοντιού

Είναι δυνατόν να σπάσει ένα κομμάτι της μύλης του δοντιού Cracked Teeth από τραύμα ή από τερηδόνα.
του Γιώργου Κουτσικάκη Χειρουργού Οδοντιάτρου Μ.Sc., medlabnews.gr iatrikanea

Είναι δυνατόν να σπάσει ένα κομμάτι της μύλης του δοντιού  από τραύμα ή από τερηδόνα. Όταν είναι επιφανειακό δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο και είναι εύκολο να αποκατασταθεί συνήθως με μία ανασύσταση σύνθετης ρητίνης ή ένα επένθετο. Αν το σπάσιμο είναι βαθύ θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) πριν την ανασύστασή του.

Μερικές φορές μπορεί το δόντι σας να έχει μία ρωγμή που ξεκινά από τη μύλη και προχωρεί προς τη ρίζα. Το δόντι δεν διαχωρίζεται ακόμα σε κομμάτια. Πρέπει αμέσως να υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία και στη συνέχεια να προστατευτεί με μία στεφάνη.

 Όσο μικρότερη είναι η ρωγμή  και όσο συντομότερα αντιμετωπιστεί τόσο καλύτερη η πρόγνωση του δοντιού χωρίς να είναι άριστη. Όταν η ρωγμή προχωρά αρκετά κάτω από τα ούλα ή το δόντι διαχωρίζεται σε κομμάτια  που μετακινούνται  ακόμα και με μικρή πίεση τότε η μόνη λύση είναι η εξαγωγή.

Μερικές φορές παρουσιάζεται οριζόντιο κάταγμα στην άκρη της ρίζας. Αυτό μπορεί να δίνει μικρό έως καθόλου πόνο και γίνεται αντιληπτό από τη φλεγμονή που προκαλεί στο κόκκαλο που το περιβάλλει. Η εξαγωγή  του δοντιού και ο καθαρισμός της περιοχής είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.


Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα κόκκαλα τα κατάγματα των δοντιών δεν πωρώνονται. Ακόμα και μετά από ενδοδοντική θεραπεία και προστασία με στεφάνη το ρωγμώδες  κάταγμα μπορεί να σταθεροποιηθεί ή  μπορεί να προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να μη δέχεται μεγάλες μασητικές δυνάμεις.  Ακόμα κι αν δε γεράσετε με ένα τέτοιο δόντι στο στόμα σας θα περάσετε κάποια περίοδο, μεγαλύτερη ή μικρότερη χωρίς πόνο.
Προληπτικά θα πρέπει:
Nα αποφεύγετε τις ασυνήθιστα σκληρές τροφές  ( π.χ. στεγνά παξιμάδια Κρήτης) 
Αν τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο (ο σύντροφός σας θα σας το πει) θα πρέπει να φοράτε ένα νάρθηκα προστασίας της σύγκλεισης  που ο οδοντίατρος θα κατασκευάσει.
Αν κάνετε σκληρά  αθλήματα καλό είναι να φοράτε έναν προστατευτικό νάρθηκα των μπροστινών δοντιών.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
τηλ 210-8056112
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων