Παγκόσμια ημέρα Στοματικής Υγείας με σύνθημα «μια ζωή χαμόγελο» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια ημέρα Στοματικής Υγείας με σύνθημα «μια ζωή χαμόγελο»

επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Η 20η Μαρτίου έχει οριστεί, από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ως ημέρα εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας στοματικής υγείας. Το φετινό παγκόσμιο σύνθημα του εορτασμού είναι «μια ζωή χαμόγελο».

Οι στοματικές παθήσεις είναι οι πιο συχνές στους ανθρώπους.
-Το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που εμφανίζουν τερηδόνα κυμαίνεται παγκοσμίως μεταξύ 60%-90%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δυστυχώς, παραμένουν χωρίς θεραπεία.
-Ο καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως και ο 3ος  συχνότερα εμφανιζόμενος στις υπανάπτυκτες χώρες. Τα κρούσματα δε του καρκίνου του στόματος παρουσιάζουν αύξηση λόγω του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ.
-Για το 50% των παθήσεων των ούλων ευθύνεται το ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
-Το 90% των παιδιών, που πάσχουν από ΝΟΜΑ δεν λαμβάνουν περίθαλψη, ενώ το 25% των γενετικών συγγενών ανωμαλιών είναι κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες. Η ΝΟΜΑ (Cancrum Oris) είναι μια παραμορφωτική γαγγραινώδης ασθένεια που πλήττει, κυρίως, νεαρά παιδιά στην Υπο-Σαχάριο Αφρική. Η ασθένεια είναι αποτέλεσμα ακραίας φτώχειας, κακής υγιεινής, υποσιτισμού, όπως και μειωμένης ανοσίας και άλλων παραγόντων. Είναι απλό, όμως η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σώσει ζωές!
-Το 30% των ανθρώπων Ηλικίας 65-74 ετών παγκοσμίως έχουν χάσει όλα τους τα δόντια.
-Η επιβάρυνση των στοματικών νοσημάτων είναι μεγαλύτερη μεταξύ των φτωχών και των μειονεκτουσών πληθυσμιακών ομάδων.
-Τα στοματικά νοσήματα έχουν ίδιους παράγοντες κινδύνου με άλλες μη μεταδιδόμενες ασθένειες
Η καταστροφή των δοντιών που παραμένει «αθεράπευτη» αποτελεί τη συχνότερη πάθηση από το σύνολο των 297 παθήσεων που μελετήθηκαν. 

Η οδοντική τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και , εφόσον παραμεληθεί, απαιτεί συνήθως δαπανηρή θεραπεία, ενώ μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί με απλά και οικονομικά μέσα. 

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχα οδοντόπαστα, είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων. Άλλα απλά μέτρα συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας: η χαμηλή σε ζάχαρη υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος βοηθούν στην πρόληψη των στοματικών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων