728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

9/10/16

Oι γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι τοξικές

του Στέργιου Κουτρολίκου, medlabnews.gr

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τι είναι όμως το ηλεκτρονικό κάπνισμα;  
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μια συσκευή η οποία παράγει ατμό αντί για καπνό και δίνει αίσθηση παρόμοια με το κανονικό κάπνισμα. Βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και μορφές (πούρου, πίπας, κουτιού κ.λ.π). Με αυτό το τρόπο αποφεύγεται η εξαιρετικά επιβλαβής  πίσσα και χιλιάδες άλλες ουσίες. Το εάν ο ατμός θα περιέχει νικοτίνη ή όχι εξαρτάται από τον χρήστη.
Το υγρό, που περιέχεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θερμαίνεται από τον ατμοποιητή, έτσι ώστε να αποδώσει μια αυθεντική αίσθηση καπνίσματος. Ακόμα και αν έχετε ένα από τα καλύτερα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην αγορά, το κάπνισμά σας δεν θα είναι απολαυστικό αν δεν χρησιμοποιείτε ένα ποιοτικό ηλεκτρονικό υγρό.
Η γεύση του υγρού αναπλήρωσης διαφοροποιείται ανάλογα με την προέλευσή του, με τα συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί, καθώς και με τις αρωματικές ουσίες που έχουν προστεθεί. Η φυτική νικοτίνη που προέρχεται από οργανικές φυτικές πηγές είναι προτιμότερη σε σχέση με την συνθετική νικοτίνη γιατί είναι πιο ασφαλής στη χρήση και έχει πιο καλή γεύση. Η χαρακτηριστική αυτή γεύση που μπορεί να έχει το κάθε υγρό (κεράσι, φράουλα, καραμέλα, σοκολάτα και τα λοιπά) οφείλεται στα φυτικές αρωματικές ουσίες που προστίθενται στο υγρό. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται επίσης σε φαγητά και σε ζαχαρωτά.

Αυξάνοντας  όμως την τάση των συσκευών και άρα την θερμοκρασία, για περισσότερη δόση νικοτίνης, σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο  Roswell Park στο Bufallo , N.Y, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στον ατμό για τις γεύσεις  και τις οποίες  εισπνέουν οι χρήστες, γίνονται τοξικές. Συμπλέςηρώνοντας πως η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με την αύξηση αυξάνοντας την θερμοκρασία άτμισης. Οι τοξίνες που εμπεριέχονται στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων ερεθίζουν την αναπνευστική οδό και μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.  


Στην έρευνα αξιολογήθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με διάφορες γεύσεις όπως για παράδειγμα φράουλα, μέντα, pina colada και καφέ. Επιπρόσθετα, δοκιμάστηκε και ο ατμός που προκλήθηκε σε διαφορετικές τάσεις της μπαταρίας. Ακόμα και ο άγευστος ατμός περιέχει συστατικά που βλάπτουν τα κύτταρά μας αλλά η πρόσθεση γεύσης αυξάνει δραματικά την τοξικότητα. Οι παραπάνω γεύσεις αποδείχτηκαν επιβλαβείς στα αναπνευστικά  κύτταρα. Οι ίδιες γεύσεις έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κυττάρων, ανάλογα με την χορηγούμενη δόση. Μέσω των ουσιών των  γεύσεων στο ηλεκτρονικό κάπνισμα έλκονται αρκετοί έφηβοι αγοραστές καθώς δεν γνωρίζουν τις συνέπειες. Επίσης, όπως προαναφερθήκαμε, με την αύξηση της τάσης, υπερθερμαίνεται η συσκευή με αποτέλεσμα την αποδόμηση ορισμένων συστατικών και την άμεση απελευθέρωση τοξικών ενώσεων.                     

Πάντως, παρά την τοξικότητα του ατμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα κανονικά τσιγάρα από καπνό αποτελούν  μια μακράν πιο θανατηφόρα επιλογή. Στην έρευνα εκτέθηκαν κύτταρα σε καπνό κανονικού τσιγάρου και τα αποτελέσματα δείχνουν ακόμα πιο αυξημένη τοξικότητα. Οι χρήστες τσιγάρων που στράφηκαν στο ηλεκτρονικό  κάπνισμα οφείλουν να μην γυρίσουν ξανά πίσω στον κανονικό καπνό καθώς αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή. Εντούτοις, οι χρήστες να μην θεωρούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο εντελώς ακίνδυνο. Εάν κάποιος χρήστης αντιμετωπίσει κατάσταση έντονου βήχα ή πόνου στο στήθος πρέπει να αλλάξει την γεύση ή να χρησιμοποιεί την συσκευή σε χαμηλότερη τάση. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι καπνιστές χρησιμοποιούν και το κανονικό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξίσου, το δεύτερο ειδικά σε συνθήκες και χώρους που απαγορεύεται η χρήση του πρώτου.                                                                                                                                  
Καταλήγοντας, δεν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με τις μακροχρόνιες συνέπειες του συγκεκριμένου προϊόντος  μιας και δεν υπάρχουν για πολύ καιρό στο προσκήνιο. Βέβαια ας μην θεωρούνται εντελώς ασφαλή. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια για να αποδειχθεί ότι μολύνουν πολύ λιγότερο τον οργανισμό μας από τα κλασσικά τσιγάρα.

Πηγή Healthday

Διαβάστε επίσης

Τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επικίνδυνο; Τι είναι καλύτερο το τσιγάρο ή το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Oι γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι τοξικές Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.