7 χιλιάδες μόνιμοι εργαζόμενοι έφυγαν από το ΕΣΥ τα τελευταία δύο χρόνια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

7 χιλιάδες μόνιμοι εργαζόμενοι έφυγαν από το ΕΣΥ τα τελευταία δύο χρόνια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων για τον αριθμό των μονίμων υπαλλήλων- γιατροί και διοικητικό προσωπικό- που έφυγαν από το ΕΣΥ τα τελευταία δύο χρόνια, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω αποχωρήσεων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, από 69.223 υπαλλήλους που υπηρετούσαν στα δημόσια νοσοκομεία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, πλέον ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 62.150 (μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό). 
Είναι χαρακτηριστικό, πως από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Ιουλίου έφυγαν 1.103 μόνιμοι υπάλληλοι και ιατροί του ΕΣΥ, εκ των οποίων 705 με σύνταξη, 194 με παραίτηση και άλλοι 204 με αποχώρηση, όπως δείχνει το πληροφοριακό σύστημα ESYNET. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ το 2015 οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία ανέρχονταν σε 35.677, σήμερα ξεπερνούν τις 40 χιλ. (35% των οργανικών θέσεων είναι κενές), παρά τις εξαγγελίες του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για προσλήψεις στο χώρο της περίθαλψης.  Η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας (Διδυμότειχο, Φλώρινα, Νάουσα, Λευκάδα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Χαλκιδική), καθώς και σε αρκετά νησιά φαίνεται να είναι οριακή, με τις αποχωρήσεις των μόνιμων υπαλλήλων να θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των μονάδων.
Η Ομοσπονδία συνεχίζει την καταγραφή ελλείψεων και στα κέντρα Υγείας. Από 5.215 υπαλλήλους που υπηρετούσαν το 2015 σήμερα έχουν μείνει περίπου 4 χιλ., ενώ στις μονάδες Υγείας (πρώην ΕΟΠΥΥ) από 4.126 εργαζόμενους το 2015 πλέον υπηρετούν 3.100. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που έγινε αφορούσε 1.660 θέσεις. Επίσης προσλήφθηκαν 900 διοικητικοί υπάλληλοι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το έτος 1998, 300 μόνιμοι ιατροί εκ των οποίων οι 200 από παλαιές προκηρύξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και 186 διασώστες του ΕΚΑΒ, πάλι από προηγούμενους διαγωνισμούς. 
Όσον αφορά την προκήρυξη για τη στελέχη των Τοπικών Μονάδων (ΤΟΜΥ), η προθεσμία της οποίας μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Υγείας εκπνέει σήμερα, αφορά μεν στην πρόσληψη 2.868 ατόμων -γιατρών, επαγγελματιών Υγείας και διοικητικού προσωπικού-, εντούτοις η προκήρυξη αφορά συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης), οι οποίες δύνανται να ανανεώνονται μέχρι τη λήξη του τετραετούς προγράμματος χρηματοδότησης από πόρους ΕΣΠΑ.
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει ακόμη λόγο για πάνω από 850 χιλ. ρεπό που οφείλονται στους νοσηλευτές, επίσης λόγω της έλλειψης προσωπικού, καθώς για 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο ένας νοσηλευτής.
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων