Οι κίνδυνοι για τους εμβολιασμένους. Τι δεν γνωρίζει η επιστήμη; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι κίνδυνοι για τους εμβολιασμένους. Τι δεν γνωρίζει η επιστήμη;

Είναι πιθανό να μεταδίδουν τον κοροναϊό όπως και οι ανεμβολίαστοι

 medlabnews.gr iatrikanea

Εμβολιασμένοι φαίνεται να μολύνονται από κοροναϊό με ρυθμούς που προκαλούν έκπληξη. Ωστόσο δεν είναι γνωστό επακριβώς πόσο συχνά συμβαίνει αυτό, ούτε σε ποιο βαθμό μεταδίδουν και οι ίδιοι τον ιό, επισημαίνει το Bloomberg.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ ήταν σε ανθρώπους πλήρως εμβολιασμένους και, μάλιστα, το ένα τρίτο από αυτούς είχε κάνει και την αναμνηστική δόση, σύμφωνα με μια αναφορά των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με τα CDC, από τους ασθενείς με Όμικρον, το 70% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Δεκατέσσερις από αυτούς είχαν κάνει και την ενισχυτική δόση, όμως για  πέντε δεν είχαν περάσει ακόμη 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους, ώστε να είναι πλήρως προστατευμένοι.

Μολονότι οι αριθμοί είναι πολύ μικροί, εντείνονται οι ανησυχίες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως απέναντι στην πολύ μεταδοτική νέα παραλλαγή.

Αν και υπάρχουν στοιχεία ότι ο εμβολιασμός προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι του ιού, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια απ’ όσο ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Υπάρχει έλλειψη επιστημονικών μελετών με χειροπιαστές απαντήσεις και αυτό δημιουργεί προβλήματα, τόσο στις κυβερνήσεις, όσο και στις επιχειρήσεις που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια βασισμένες σε διάσπαρτα δεδομένα.

Αντί για απαντήσεις, σημειώνει το πρακτορείο, υπάρχει μια σειρά μελετών που δίνουν διαφορετική εικόνα για τις μολύνσεις σε εμβολιασμένους. Στις μεταβλητές περιλαμβάνεται το πότε και πώς διεξάγονται, που είναι παρούσα η μετάλλαξη, σε τι ποσοστά έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός, ακόμα και το ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες. Όλα αυτά κάνουν δύσκολες τις συγκρίσεις.

«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι έχουμε περισσότερες μολύνσεις εμβολιασμένων πλέον», δηλώνει η Monica Gandhi ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Όλοι ξέρουμε κάποιον. Δεν έχουμε όμως σοβαρά κλινικά δεδομένα».

Οι συγγραφείς μελέτης του CDC για την υπόθεση υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιθανό να μεταδίδουν τον κοροναϊό όπως και οι ανεμβολίαστοι. 

Ακόμα και αν είναι έτσι, επεσήμαναν, καθώς όλο και περισσότεροι εμβολιάζονται είναι φυσικό να αντιστοιχεί σε αυτούς μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων και μια και μόνο μελέτη δεν είναι αρκετή για να βγουν συμπεράσματα. Το γεγονός πάντως οδήγησε το CDC να αντιστρέψει την σύσταση που είχε κάνει μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα και να ζητήσει και από τους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα σε συγκεκριμένα σημεία.

Υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα σε εσωτερικούς χώρους,  και ανάμειξη ανθρώπων με διαφορετικά επίπεδα εμβολιασμών.

Μια νεότερη, μεγαλύτερη μελέτη του CDC για τις μολύνσεις στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι οι μολύνσεις μεταξύ εμβολιασμένων αυξάνονταν συνεχώς από το Μάιο και έφτασαν σε σχεδόν 4% στα μέσα Ιουνιου. Οι συντάκτες της όμως προειδοποιούν ότι μπορεί παράγοντες όπως η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και η μετάλλαξη Ομικρον να έπαιξαν ρόλο στα αποτελέσματα.

Έρευνες στο Ισραήλ δείχνουν ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση φθίνει μήνες αφότου γίνει ο εμβολιασμός και πιο πρόσφατα ότι οι μολύνσεις εμβολιασμένων μπορεί εν τέλει να οδηγούν σε αύξηση των νοσηλειών. Οι σοβαρές νοσηλείες μεταξύ εμβολιασμένων είναι σπάνιες.

Μελέτες και δεδομένα από κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έδειξαν επίσης αύξηση με τον καιρό των μολύνσεων μεταξύ εμβολιασμένων. Με τη μετάλλαξη Ομικρον, όμως, να κυριαρχεί, είναι δύσκολο να πει κανείς αν αυτό οφείλεται στο ότι μειώνεται η ανοσία σε κάποια μετάλλαξη ή αν οι εμβολιασμοί δεν είναι αποτελεσματικοί έναντι της Ομικρον. Θα μπορούσαν να ισχύουν και τα δυο. 

Η αλλαγή της συμπεριφοράς των εμβολιασμένων μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας, καθώς αρκετοί ξεκίνησαν να συναθροίζονται, να ταξιδεύουν και να συναντώνται σε κλειστούς χώρους.

Μειωμένη προστατευτική δράση: Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η προστατευτική δράση των εμβολίων κατά του κοροναϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ δείχνουν επίσης ότι οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με την Αμερικανική υγειονομική υπηρεσία CDC ,η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Biontech έπεσε στο 77% μετά από τέσσερις μήνες, ενώ της Moderna παρέμεινε σχεδόν σταθερή με αποτελεσματικότητα 92 %. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) στη Γερμανία, συνιστά πλέον Τέταρτη δόση εμβολιασμού για άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρόλο που ο εμβολιασμός έναντι του κοροναϊού προστατεύει από τη βαριά νόσο COVID-19, είναι γνωστό ότι η ανοσία και κατά συνέπεια ο βαθμός προστασίας φθίνει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους.

Και τι γίνεται με την Ομικρον και Ομικρον υποπαραλλαγές;

Οι ανεμβολίαστοι που μολύνονται από την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού και ιδίως από την υποπαραλλαγή Όμικρον  (ΒΑ.2, 4, 5), είναι απίθανο να αναπτύξουν αντισώματα που θα τους προστατεύουν από άλλες παραλλαγές του κοροναϊού, καθώς η ανοσιακή απόκρισή τους φαίνεται εξειδικευμένη κατά της Όμικρον μόνο, σύμφωνα με μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα. 

Αντίθετα με τα αντισώματα που γεννιούνται από τα εμβόλια κατά της Covid-19 ή από τις μολύνσεις με προηγούμενες παραλλαγές του κοροναϊού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται στο σώμα του ασθενούς που έχει μολυνθεί από Όμικρον (ΒΑ.1) ή Όμικρον 2, δεν εξουδετερώνουν άλλες παραλλαγές του ιού, βρήκαν οι ερευνητές που ανέλυσαν δείγματα αίματος ανθρώπων με Όμικρον ή Όμικρον 2, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.


Πηγές Bloomberg, reuters, Γερμανικό δίκτυο n-tv., ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων