728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

9/4/17

Πόσο επικίνδυνο είναι αν μια ελιά του δέρματος, κτυπηθεί με laser κατά την αποτρίχωση;

της Θάλειας Γούτου, αισθητικός - κοσμετολόγος, medlabnews.gr
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες επιζητούν την αποτρίχωση με laser για να απομακρύνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει στο πρόσωπο, στις μασχάλες, στο μπικίνι, στους γλουτούς, στα πόδια, στην κοιλιά, στην μέση, στην πλάτη. Το laser  στοχεύει την χρωστική του δέρματος (μελανίνη) οπότε ο ιδανικός συνδυασμός για την αποτρίχωση είναι ένα άτομο με ανοικτό χρώμα δέρματος και σκούρο χρώμα τρίχας
Το laser  στοχεύει την χρωστική του δέρματος (μελανίνη) οπότε οι θεραπείες έχουν την μέγιστη αποτελεσματικότητα σε σκουρόχρωμες και χοντρές τρίχες οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα χρωστικής. Οι λεπτές τρίχες και το χνούδι απορροφούν δυσκολότερα την θερμότητα που παράγει το laser. Επίσης, οι ξανθές τρίχες που περιέχουν λιγότερη χρωστική, θα χρειαστούν περισσότερες θεραπευτικές συνεδρίες για να εξασφαλίσουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα αποτρίχωσης. Τέλος, σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου οι τρίχες έχουν χάσει τελείως το χρώμα τους (γκρί ή λευκές) δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια του  laser.
Τι όμως μπορεί να συμβεί αν η ακτίνα του laser κτυπήσει μια ελιά του δέρματος;
Με χειρουργικό laser μπορούν να αφαιρεθούν ελιές. Όμως δεν έχει σχέση το χειρουργικό laser και το laser  αποτρίχωσης πολύ δε περισσότερο οι συσκευές IPL φωτόλυσης. Εφόσον υπάρχουν σπίλοι στην περιοχή που θα γίνει αποτρίχωση πρέπει να προφυλάσσονται. Έτσι καλύπτονται οι σπίλοι, με ειδικά αυτοκόλλητα ή με λευκό ειδικό μαρκαδόρο, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα.
Aκόμα και το χειρουργικό laser δεν παρέχει ασφάλεια σε μια κατηγορία σπίλων που είναι οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι όπου η μελανίνη έχει κάθετη κατανομή. Λόγω έλλειψης μελετών υπάρχει διαφωνία στο αν πρέπει να χρησιμοποιούμε lasers για τη θεραπεία των μελανοκυτταρικών σπίλων. Η ανησυχία έγκειται στις πιθανότητες υποτροπής και στον κίνδυνο εξαλλαγής σε κακόηθες σχηματισμό.

Τα lasers καταστρέφουν μόνο τα μελανινοκύτταρα της επιδερμίδας και του θηλώδους χορίου, αφήνοντας ανέπαφα τα μελανικοκύτταρα του δικτυωτού χορίου. Υπάρχει θεωρητικά ο κίνδυνος κακοήθους εκτροπής, αφενός επειδή χάνεται η επιφανειακή χρωμοφόρος στιβάδα καθιστώντας τα εναπομείναντα κύτταρα πιο ευπαθή στην υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου λόγω της πιθανής βλάβης στο DNA από το φώς του Laser. Mέχρι να αποδειχθεί με μακροχρόνιες μελέτες η ασφάλεια των lasers στην θεραπεία μελανινοκυτταρικών σπίλων, η χρήση τους σε αυτό το πεδίο θα παραμείνει αμφισβητήσιμη.
Αν λοιπόν εκ λάθους συμβεί να κτυπηθεί κατά την αποτρίχωση ένας σπίλος καλό είναι να γίνει αμέσως ψηφιακή δερματοσκόπηση. Αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, το μηχάνημα βλέπει στοιχεία στον σπίλο που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι ενώ μεγεθύνει τόσο όσο είναι απαραίτητο για τον ιατρό για να διαγνώσει κάποια κακοήθεια. Οι εικόνες από την ελιά καταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Mε ειδικό πρόγραμμα τέλος αναλύεται και εξάγεται το ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος που βοηθά τον ιατρό στην απόφασή του να αφαιρέσει ή να παρακολουθήσει τον σπίλo.

Πηγή MEDLAB


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηφιακή δερματοσκόπησηΗ Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων αποτελεί το ΤΕΣΤ ΠΑΠ του δέρματος και η εξέταση γίνεται όλες τις εποχές του έτους και αφορά όλες τις ηλικίες.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

2 σχόλια:

Σίσσυ είπε... 6 Σεπτεμβρίου 2015 - 11:16 μ.μ.

Κατα την αποτρίχωση με laser εφαρμόστηκε και σε μια ελιά η οποία προεξείχε του δέρματος και τώρα παρατηρώ ότι προεξέχει ακόμα πιο πολύ και έχει ερεθιστεί ενώ φαίνεται να έχει αλλάξει και χρώμα, Τι πρέπει να κάνω; Υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο;

Alex Yiatzides είπε... 10 Σεπτεμβρίου 2015 - 2:30 π.μ.

Σίγουρα δεν είναι καλό να αλλάζει μια ελιά. Για να εκτιμηθεί θα πρέπει να γίνει ψηφιακή δερματοσκόπηση.

Item Reviewed: Πόσο επικίνδυνο είναι αν μια ελιά του δέρματος, κτυπηθεί με laser κατά την αποτρίχωση; Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides