Πόσο επικίνδυνο είναι μια ελιά, σπίλος στο δέρμα να κτυπηθεί με laser κατά την αποτρίχωση; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πόσο επικίνδυνο είναι μια ελιά, σπίλος στο δέρμα να κτυπηθεί με laser κατά την αποτρίχωση;

Εφόσον υπάρχουν σπίλοι στην περιοχή που θα γίνει αποτρίχωση πρέπει να προφυλάσσονται. #skincancer


της Θάλειας Γούτου, αισθητικός - κοσμετολόγος, medlabnews.gr iatrikanea
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες επιζητούν την αποτρίχωση με laser για να απομακρύνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει στο πρόσωπο, στις μασχάλες, στο μπικίνι, στους γλουτούς, στα πόδια, στην κοιλιά, στην μέση, στην πλάτη.

Το laser  στοχεύει την χρωστική του δέρματος (μελανίνη) οπότε ο ιδανικός συνδυασμός για την αποτρίχωση είναι ένα άτομο με ανοικτό χρώμα δέρματος και σκούρο χρώμα τρίχας
Το laser  στοχεύει την χρωστική του δέρματος (μελανίνη) οπότε οι θεραπείες έχουν την μέγιστη αποτελεσματικότητα σε σκουρόχρωμες και χοντρές τρίχες οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα χρωστικής. Οι λεπτές τρίχες και το χνούδι απορροφούν δυσκολότερα την θερμότητα που παράγει το laser. Επίσης, οι ξανθές τρίχες που περιέχουν λιγότερη χρωστική, θα χρειαστούν περισσότερες θεραπευτικές συνεδρίες για να εξασφαλίσουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα αποτρίχωσης. Τέλος, σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου οι τρίχες έχουν χάσει τελείως το χρώμα τους (γκρί ή λευκές) δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια του  laser.

Τι όμως μπορεί να συμβεί αν η ακτίνα του laser κτυπήσει μια ελιά του δέρματος;

Με χειρουργικό laser μπορούν να αφαιρεθούν ελιές. Όμως δεν έχει σχέση το χειρουργικό laser και το laser  αποτρίχωσης πολύ δε περισσότερο οι συσκευές IPL φωτόλυσης. Εφόσον υπάρχουν σπίλοι στην περιοχή που θα γίνει αποτρίχωση πρέπει να προφυλάσσονται. Έτσι καλύπτονται οι σπίλοι, με ειδικά αυτοκόλλητα ή με λευκό ειδικό μαρκαδόρο, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα.
Aκόμα και το χειρουργικό laser δεν παρέχει ασφάλεια σε μια κατηγορία σπίλων που είναι οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι όπου η μελανίνη έχει κάθετη κατανομή. 
Η αφαίρεση των σπίλων με laser ενδείκνυται στις περιπτώσεις εκείνες και μόνο οπού ο γιατρός είναι βέβαιος για την καλοήθεια του σπίλου. Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την καλοήθεια, αυτή η αφαίρεση θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά με χειρουργικό τρόπο και σε βάθος. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αφαίρεση με laser δεν απευθύνεται σε όλα τα είδη σπίλων. Κάποια είδη σπίλων αφαιρούνται εύκολα, ενώ η αφαίρεση κάποιων άλλων ειδών γίνεται με δυσκολία ή μπορεί και να μην μπορεί να αφαιρεθούν καθόλου με την χρήση του laser. Την καταλληλότητα ή μη ενός σπίλου για αφαίρεση με laser θα την αποφασίσει ο πλαστικός χειρουργός. Η πείρα του ειδικού ιατρού είναι κρίσιμη σε αυτήν την περίπτωση.
Η ανησυχία έγκειται στις πιθανότητες υποτροπής και στον κίνδυνο εξαλλαγής σε κακόηθες σχηματισμό.

Τα lasers καταστρέφουν μόνο τα μελανινοκύτταρα της επιδερμίδας και του θηλώδους χορίου, αφήνοντας ανέπαφα τα μελανικοκύτταρα του δικτυωτού χορίου. Υπάρχει θεωρητικά ο κίνδυνος κακοήθους εκτροπής, αφενός επειδή χάνεται η επιφανειακή χρωμοφόρος στιβάδα καθιστώντας τα εναπομείναντα κύτταρα πιο ευπαθή στην υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου λόγω της πιθανής βλάβης στο DNA από το φώς του Laser. Mέχρι να αποδειχθεί με μακροχρόνιες μελέτες η ασφάλεια των lasers στην θεραπεία μελανινοκυτταρικών σπίλων, η χρήση τους σε αυτό το πεδίο θα παραμείνει αμφισβητήσιμη.
Αν λοιπόν εκ λάθους συμβεί να κτυπηθεί κατά την αποτρίχωση ένας σπίλος καλό είναι να γίνει αμέσως ψηφιακή δερματοσκόπηση. Αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, το μηχάνημα βλέπει στοιχεία στον σπίλο που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι ενώ μεγεθύνει τόσο όσο είναι απαραίτητο για τον ιατρό για να διαγνώσει κάποια κακοήθεια. Οι εικόνες από την ελιά καταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Mε ειδικό πρόγραμμα τέλος αναλύεται και εξάγεται το ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος που βοηθά τον ιατρό στην απόφασή του να αφαιρέσει ή να παρακολουθήσει τον σπίλo.

Πηγή MEDLAB



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων