Ιατρικό θαύμα. Είχε καρκίνο τελικού σταδίου και του έδιναν ένα χρόνο ζωής. Πήρε ανοσοθεραπεία και έγινε καλά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ιατρικό θαύμα. Είχε καρκίνο τελικού σταδίου και του έδιναν ένα χρόνο ζωής. Πήρε ανοσοθεραπεία και έγινε καλά

Η θεραπεία είχε σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα

medlabnews.gr iatrikanea 

Οι γιατροί του είχαν δώσει έναν χρόνο ζωής μετά τη διάγνωση μιας επιθετικής μορφής καρκίνου. Ωστόσο ο 51χρονος Robert Glynn ανάρρωσε από την ασθένεια χάρη σε μια κλινική δοκιμή με εξατομικευμένη αγωγή που πραγματοποιείται στη Βρετανία.

Ο Glynn, από το Worsley, είπε ότι «δεν θα βρισκόταν σήμερα στη ζωή» αν δεν υπήρχαν τα εξαιρετικά αποτελέσματα της κλινικής ανοσοθεραπείας, την οποία ακολούθησε στο ίδρυμα Christie NHS στο Μάντσεστερ.

Ο άνδρας διαγνώστηκε με καρκίνο του ενδοηπατικού χοληδόχου πόρου μια μέρα πριν από τα 49α γενέθλιά του, τον Ιούνιο του 2020, όταν ένιωσε έντονο πόνο στον ώμο του, που τον εμπόδιζε να κοιμηθεί.

Γνωστή και ως χολαγγειοκαρκίνωμα, αυτή η επιθετική μορφή προκαλεί τα κύτταρα στους χοληφόρους πόρους να πολλαπλασιάζονται και να αναπτύσσονται περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Οι χοληφόροι πόροι είναι μικροί «δίαυλοι» που συνδέουν το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και το λεπτό έντερο και απελευθερώνουν τη χολή στο έντερο μετά το φαγητό, βοηθώντας στην πέψη.

Μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης του Glynn, ο καρκίνος είχε κάνει μεταστάσεις στα επινεφρίδια και στο συκώτι του, με όγκους πολύ μεγάλους για να χειρουργηθούν. Κατατάχθηκε ως καρκίνος 4ου σταδίου, με δυσοίωνη πρόγνωση.

«Ζήτησα από τη γιατρό μου να είναι ειλικρινής και να μου πει πόσο καιρό θα είχα αν συνέχιζα όπως ήμουν, και μου είπε 12 μήνες».

Περίπου 1.000 άνθρωποι στη Βρετανία διαγιγνώσκονται με καρκίνο του χοληδόχου πόρου κάθε χρόνο. Για τις περιπτώσεις, όπως του Glynn, του οποίου ο καρκίνος έχει κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, μόνο ένας στους 50 ανθρώπους (2%) ζει για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες που αναφέρονται από το Liver Cancer UK.

Ο Glynn παραπέμφθηκε στο Christie, όπου κρίθηκε καλός υποψήφιος για να συμμετάσχει σε μια κλινική δοκιμή ενός φαρμάκου ανοσοθεραπείας που είναι ήδη εγκεκριμένο για χρήση στον καρκίνο του πνεύμονα, των νεφρών και του οισοφάγου.

Η ιατρική ανάλυση πριν από τη θεραπεία του όγκου του Glynn έδειξε ότι είχε υψηλό φορτίο μετάλλαξης (μεγάλος αριθμός γενετικών μεταλλάξεων στα κύτταρα), γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει καλή ανταπόκριση στη θεραπεία.

Η θεραπεία, η οποία χορηγείται με σταγόνες και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο, συνδυάστηκε με την τυπική χημειοθεραπεία.

Το φάρμακο δεν μπορεί να κατονομαστεί λόγω της πειραματικής φύσης αυτής της κλινικής δοκιμής για τον καρκίνο του χοληδόχου πόρου.

Ο όγκος στο συκώτι του συρρικνώθηκε από 12 εκατοστά σε 2,6 εκατοστά, ενώ ο όγκος των επινεφριδίων του από 7 εκατοστά σε 4,1 εκατοστά. Αυτό σήμαινε ότι ο Glynn μπόρεσε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον Απρίλιο για να αφαιρέσει τους όγκους του.

Οι χειρουργοί βρήκαν μόνο νεκρό ιστό, πράγμα που σήμαινε ότι η θεραπεία είχε σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα.

«Δεν βρήκαν καθόλου ενεργά καρκινικά κύτταρα. Έλεγξαν τους όγκους δύο φορές γιατί δεν μπορούσαν να το πιστέψουν», είπε ο Glynn.

«Μια από τις νοσοκόμες στο Christie είπε ότι ήταν ένα θαύμα. Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη –είμαι απλώς ένας συνηθισμένος τύπος– αλλά είναι σίγουρα αξιοσημείωτη. Χωρίς την κλινική δοκιμή δεν θα ήμουν εδώ», πρόσθεσε.

Από την εγχείρησή του τον Απρίλιο, ο Glynn δεν χρειάστηκε άλλη θεραπεία και οι τρίμηνες εξετάσεις του δείχνουν ότι δεν έχει καρκίνο.

Αυτή την εποχή, διεξάγονται περαιτέρω μελέτες σε περισσότερους ασθενείς, με την ελπίδα να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου της χοληφόρου οδού.

Με πληροφορίες του Guardian

Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων