Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη - Γυναίκες και σακχαρώδης Διαβήτης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη - Γυναίκες και σακχαρώδης Διαβήτης



Η 14η Νοεμβρίου, ημέρα που γεννήθηκε ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Ινσουλίνη, έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ, σαν η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και ο μήνας Νοέμβριος έχει καθιερωθεί σαν ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στο τεράστιο κυριολεκτικά πρόβλημα του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η εφετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στη «γλυκιά» Γυναίκα και το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον.

​Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» στο Κόσμο, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και οι Γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο γλυκές από τους άνδρες σε αναλογία 3:2. Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο συνολικός αριθμός των γυναικών με Σακχαρώδη Διαβήτη σε Παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι αγγίζει τα 200 εκατομμύρια!

Σε παγκόσμιο επίπεδο όλες οι μέχρι σήμερα επιδημιολογικές μελέτες έχουν πέσει έξω, αφού υπολογίζεται πλέον, ότι το 2030 περίπου ένα δισεκατομμύριο συνάνθρωποι μας, θα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη! Το 2040, εκτιμάται, ότι οι γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη θα φτάσουν τα 313 εκατομμύρια!

Το πρόβλημα του Σακχαρώδη Διαβήτη στις γυναίκες, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, με ανδροκρατούμενες κοινωνίες, αποτελεί πολλές φορές ένα «στίγμα», που επηρεάζει την ψυχική και σωματική τους υγεία!

Όσον αφορά το κόστος, σύμφωνα με Γερμανική μελέτη, αγγίζει το 1 τρις 300 δις ετησίως, με δυσκολία εκτίμησης των αναπτυσσόμενων χωρών! Αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής «μάστιγας», θα είναι αδύνατο σε λίγα χρόνια να μπορέσουμε να καλύψουμε αποτελεσματικά και «ασφαλιστικά», σε παγκόσμιο επίπεδο τις ανάγκες των συνανθρώπων μας με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στη χώρα μας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Κάθε χρόνο 35.000 – 40.000 άνθρωποι ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών! Αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα ότι τα τελευταία χρόνια η μεγάλη αύξηση της Παιδικής Παχυσαρκίας, που μπορεί να προκαλέσει Σακχαρώδη Διαβήτη στην ενήλικη ζωή, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, από πολύ μικρή ηλικία και την δημιουργία απρόβλεπτων συνεπειών για την ποιότητα και το μέλλον της ζωής των παιδιών.

Οι 2 στις 5 γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη βρίσκονται στην Αναπαραγωγική ηλικία και η 1 στις 7 γεννήσεις προέρχονται από γυναίκες με Διαβήτη Εγκυμοσύνης!

Η γυναίκα φαίνεται, ότι αποτελεί τον «ομφαλό» της ζωής μας, αφού από την μήτρα της μητέρας μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, εάν και κατά πόσο θα εμφανίσουμε στο μέλλον Σακχαρώδη Διαβήτη! Πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό, ότι οι μητέρες, που γεννάνε μεγάλα και υπέρβαρα παιδιά (>4 κιλά) είναι γυναίκες, οι οποίες πιθανότατα εμφάνισαν Διαβήτη Εγκυμοσύνης.

Το υπέρβαρο παιδί έχει δεκαπλάσια πιθανότητα, όταν μεγαλώσει να εμφανίσει Σακχαρώδη Διαβήτη και η μητέρα του μετά από 10-20 χρόνια εκδηλώνει διαβήτη σε ποσοστό >50%! Στο παρελθόν η γυναίκα με Σακχαρώδη Διαβήτη είχε αποκλειστεί από το αγαθό της μητρότητας!

Σήμερα, χάρις στην ανακάλυψη της Ινσουλίνης και στις προόδους της Ιατρικής γενικότερα και της Μαιευτικής και Διαβητολογίας ειδικότερα, έχουμε χαρίσει τη δυνατότητα στις γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη να γεννούν φυσιολογικά παιδιά!

Στην εποχή μας ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Κύηση αποτελεί ένα από τα πιο προκλητικά συναρπαστικά και ενδιαφέροντα ιατρικά προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη ομάδα ιατρών και είναι ίσως μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων πέτυχαν τόσα πολλά στο σύντομο χρονικά διάστημα των τελευταίων πενήντα ετών. Η μητρική θνησιμότητα από 20-30% έχει φθάσει στο μηδέν και η περιγεννητική θνησιμότητα πλησιάζει σε οργανωμένα κέντρα το 2-5%!

Οι γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη Σύλληψη, για αυτό η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση είναι απαραίτητη! Ειδικά για τις γυναίκες με διαγνωσμένο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 ή 2 ο προγραμματισμός της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει φυσιολογικά παιδιά και λιγότερα προβλήματα!

Ο Καρδιαγγειακός Κίνδυνος στις γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζεται κυρίως μετά την κλιμακτήριο, η συχνότητα είναι μεγαλύτερη από τους άνδρες και η επιβίωση μετά από ένα Καρδιαγγειακό Επεισόδιο μικρότερη! Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί την 9η αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως και προκαλεί 2,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως..!

Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Ο υγιεινός τρόπος ζωής ενός ανθρώπου με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους!

Σήμερα, κάθε διαβητικός μπορεί να ρυθμίσει τη ζωή του, όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπείας του, στον τρόπο ζωής που επιθυμεί!

Η εξασφάλιση σε κάθε γυναίκα να μπορεί να ενημερώνεται και να έχει πρόσβαση σε κάθε φαρμακευτική και τεχνολογική πρόοδο, που της προσφέρει καλύτερη ρύθμιση και ποιότητα ζωής, πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα κάθε οργανωμένης κοινωνίας!


Χρήστος Σπ. Ζούπας
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου & Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»
Πρόεδρος ΕΠΑΜΕΔΙ
Πέτρος Θωμάκος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Διαβητολογικό Κέντρο & Κλινική ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων