Η σωστή και έγκαιρη πρόληψη είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η σωστή και έγκαιρη πρόληψη είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος.

Συντάκτης Αλεξανδρος Γιατζίδης, Μ.D. medlabnews.gr


Η σωστή και έγκαιρη πρόληψη είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος.


Ο καρκίνος του δέρματος και ιδιαίτερα το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου που εύκολα αντιμετωπίζεται αν ανιχνευθεί έγκαιρα αλλά είναι θανατηφόρος αν αφεθεί να εξελιχθεί κάνοντας μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.  Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 5.400 κρούσματα καρκίνου του δέρματος καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και από αυτά περισσότερα από 200 καταλήγουν σε θάνατο.

Η τρύπα του όζοντος και η μόλυνση της ατμόσφαιρας γενικότερα καθώς και η αύξηση της ακτινοβολίας παντός είδους που δεχόμαστε καθημερινά είναι, σε μεγάλο μέρος, υπεύθυνες για την αύξηση των περιστατικών σε ετήσια βάση και οι προοπτικές για μείωση των εκλυτικών παραγόντων κάθε άλλο παρά θετικές είναι.

Με βάση τα παραπάνω ένα πρόγραμμα πρόληψης είναι η μόνη ίσως λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί το μελάνωμα είναι μεν μια σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, θεραπεύεται όμως πλήρως αν διαγνωστεί έγκαιρα κάτι που καθιστά την παρακολούθηση των ύποπτων σπίλων αναγκαία.

Το μελάνωμα αναπτύσσεται από χρωστικά κύτταρα στην επιδερμίδα.  Αν και το μελάνωμα αρχίζει συνήθως ως μια αλλοίωση του δέρματος κατά καιρούς εμφανίζεται και σε άλλα σημεία του δέρματος όπως το μάτι, το στόμα ή τα γεννητικά όργανα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε ενήλικες όλων των ηλικιών.  Είναι κοινό κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 50-70 ετών.  Σπάνια εμφανίζεται σε εφήβους και είναι σχεδόν ανήκουστο σε παιδιά.

Συχνότητα εμφανίσεως μελανώματος σε διάφορες περιοχές του πλανήτη με σειρά σπανιότητας:
Τόπος
Ποσοστό εμφάνισης
Νέα Ζηλανδία
7% (στους κατοίκους με ανοιχτόχρωμο δέρμα που κατάγονται από τη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως από την Αγγλία)
Ελλάδα
1% (πρόβλεψη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το έτος 2010)


Παράγοντες επικινδυνότητας
·       Άμεση έκθεση στο ηλιακό φως ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία
·       Εγκαύματα ειδικά στα παιδιά, αν και το μελάνωμα μερικές φορές εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος που κανονικά δεν εκτίθενται στον ήλιο
·       Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
·       Ανοιχτόχρωμο δέρμα που εύκολα ερεθίζεται από τον ήλιο


Ενδείξεις ύπαρξης μελανώματος
·       Αλλαγή μεγέθους:  ειδικά αν υπάρχει αύξηση σε γρήγορο ρυθμό
·       Αλλαγή χρώματος:  ειδικά αν εμφανίζονται πολλαπλές αποχρώσεις του καφέ, μαύρο και μείγμα κόκκινου, λευκού, μπλε ή αν το χρώμα επεκτείνεται από τα όρια του σπίλου στη γύρω επιδερμίδα
·       Αλλαγή σχήματος:  ειδικά αν εμφανίζεται ανομοιόμορφο όριο με τη γύρω επιδερμίδα
·       Αλλαγή ύψους:  ειδικά αν ο σπίλος ήταν επίπεδος


Η θεραπεία του μελανώματος

Τα μελανώματα όταν διαγνωστούν νωρίς αφαιρούνται χειρουργικά.  Η επέμβαση είναι συνήθως απλή και σύντομη και γίνεται με τοπική αναισθησία.  Μια περιοχή υγιούς δέρματος που περιβάλλει το μελάνωμα αφαιρείται έτσι ώστε να απομακρυνθούν όλα τα αλλοιωμένα κύτταρα.  Σε περιπτώσεις που το μελάνωμα έχει εισχωρήσει σε βάθος αφαιρούνται και οι γύρω λεμφαδένες και αν έχουν προκύψει μεταστάσεις χρησιμοποιούνται και άλλες μορφές θεραπείας.


Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση για τυχόν περαιτέρω προβλήματα ή επανεμφάνιση του μελανώματος είναι ουσιαστική και τελείως απαραίτητη.  Η έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων αλλοιώσεων είναι το βασικότερο βήμα για μια πλήρη θεραπεία.

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας:

Σπίλοι στο δέρμα
Μελετήστε προσεκτικά τις εικόνες που ακολουθούν για  σχηματίσετε μια ιδέα για τις μορφές που μπορεί να πάρει το μελάνωμα.


Ο σπίλος αυτός χαρακτηρίζεται από σχετικά μεγάλο μέγεθος, ακανόνιστα όρια και επίσης ακανόνιστο χρωματισμό

Κάπως διαφορετικός στην όψη ο σπίλος αυτός είναι επίσης μια μορφή μελανώματος και χαρακτηρίζεται από έντονο σκούρο χρωματισμό.
Οι εικόνες που ακολουθούν ΔΕΝ είναι μελάνωμα αλλά καλοήθεις σπίλοι

Αυτός ο σπίλος ονομάζεται μπλε σπίλος και έχει χαρακτηριστικό σκούρο μπλε χρώμα.  Οι κοινοί μπλε σπίλοι είναι απόλυτα καλοήθεις αν και μπορεί να μοιάζουν με μελάνωμα.  Ένας τύπος μπλε σπίλου που λέγεται κυτταρικός μπλε σπίλος έχει πιθανότητες να εξελιχθεί σε μελάνωμα.

Αυτός είναι ένας σύνθετος σπίλος, ο πλέον κοινός σπίλος που εμφανίζεται σε όλα τα δέρματα.

Αυτός είναι ένας συγγενής κεχρωσμένος σπίλος που υπάρχει στο δέρμα από τη γέννηση.  Μερικοί συγγενείς σπίλοι είναι δυνατό να εξελιχθούν σε μελάνωμα.
ΠΗΓΗ: MEDLAB


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηφιακή δερματοσκόπηση

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων