Καταδίκη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις συμβάσεις των εμβολίων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καταδίκη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις συμβάσεις των εμβολίων

Για λόγους ταχύτητας υπέγραψε παράνομα τις συμβάσεις των εμβολίων

medlabnews.gr iatrikanea 

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΔΕΝ παρείχε στο κοινό «ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις για τα εμβόλια Covid-19

Παραμονή της κρίσιμης μυστικής ψηφοφορίας για το πρόσωπο που θα αναλάβει το τιμόνι της Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια, απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις των εμβολίων της Covid-19 «καίει» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που διεκδικεί την επανεκλογή της.

Σύμφωνα με το Politico, το δικαστήριο - στο οποίο είχαν προσφύγει ευρωβουλευτές και ιδιώτες - απεφάνθη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρείχε στο κοινό «αρκούντως ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις αγοράς των εμβολίων για την Covid-19 στη διάρκεια της πανδημίας. Κοινώς, δεν έπρεπε να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού σε ορισμένες λεπτομέρειες και ρήτρες των συμβολαίων.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε παρατυπίες στην απόφαση της Επιτροπής να αποκρύψει τμήματα των συμφωνιών. Μεταξύ των «πλημμελειών» που αναφέρονται είναι κυρίως η «μερική» άρνηση να αποκαλυφθούν οι δηλώσεις περί απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχαν επιφορτιστεί με τη διαπραγμάτευση των αγορών αυτών με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Επίσης, η Κομισιόν δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις συμβάσεις θα υπονόμευε τα εμπορικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση έρχεται καθώς η φον ντερ Λάιεν την παραμονή της κρίσιμης μυστικής ψηφοφορίας στο ΕΚ, με τους 720 ευρωβουλευτές να αποφασίζουν αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να συνεχίσει να ηγείται του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ για ακόμη πέντε χρόνια.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δια της Eυρωπαϊκής Επιτροπής και απαντώντας στην απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ότι δεν έδωσε επαρκώς ευρεία πρόσβαση στο κοινό στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι υπέγραψε τις αδιαφανείς συμβάσεις και το αιτιολογεί για λόγους ταχύτητας!

Μάλιστα τονίζει με ανακοίνωσή της ότι… «γενικά» παρέχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας αλλά στην πραγματικότητα τα ουσιώδη δεν τα γνώριζε κανείς.

Στις περιπτώσεις που εξετάζει το Δικαστήριο της ΕΕ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «χρειαζόταν να βρει μια δύσκολη ισορροπία» μεταξύ του δικαιώματος του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, στην πληροφόρηση και των νομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις ίδιες τις συμβάσεις COVID-19, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιώσεις χρηματικής αποζημίωσης σε βάρος των φορολογουμένων (σ.σ. εφόσον η Κομισιόν ήταν το ένα μέρος της υπογραφής γιατί δέχθηκε τέτοιες ρήτρες; Τα χρήματα είναι των φορολογουμένων).

Σημειώνει, δε, ότι σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, το Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει την ανάγκη προστασίας των επιχειρηματικών συμφερόντων ενός συμβατικού εταίρου και με αυτή την φράση αρκετοί αναρωτιούνται αν θέλει να καθοδηγήσει το δικαστήριο.

Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι είχε παράσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βάσει της Συμφωνίας Πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων) πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι είναι υπεύθυνη να διασφαλίζει την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων και έχει επίσης καθήκον να προστατεύει το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των ενδιαφερομένων ατόμων.

Σε αυτό το στάδιο, η Επιτροπή επιφυλάσσεται των νομικών επιλογών της.

Το Ευρωδικαστήριο θεωρεί ότι η Επιτροπή δεν έδωσε επαρκή πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς και θεωρεί ότι η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιεύσει μόνο επεξεργασμένες εκδόσεις των συμβάσεων περιέχει παρατυπίες.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις εν λόγω ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων».

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη μελέτη δείχνει τις παρενέργειες των εμβολίων για τον κοροναϊό


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων