O Steve Jobs εφυγε σήμερα, μετά από χρόνια πάλης με τον καρκίνο του παγκρέατος. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

O Steve Jobs εφυγε σήμερα, μετά από χρόνια πάλης με τον καρκίνο του παγκρέατος.


Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Ο ανθρωπος που άλλαξε τον κόσμο με τους υπολογιστές του, τις μουσικές μηχανές του, αλλά και τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι πια κοντά μας.

Θεωρώ ότι το μυαλό του Steve Jobs δεν θα μπορέσει να αντικατασταθεί. Για την Apple, είναι σίγουρα ένα πολύ βαρύ πλήγμα αλλά και για τον κόσμο μας. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να παραχθούν ξανά τόσο εύχρηστες μηχανές, όσο αυτές του Jobs.

Αν και για πάρα πολλά χρόνια από λόγους κακής τακτικής οι προσωπικοί υπολογιστές της Αpple δεν ήταν τόσο διαδεδομένοι όσο τα PC εντούτοις, ήταν τα πιο διαδεδομένα μηχανήματα στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου και στα τυπογραφικά γραφεία. Πολλοί εκδοτικοί οίκοι αλλά και εφημερίδες είχαν για δεκαετίες  Apple λόγο της ευχρηστίας που είχαν στην γραφή και εκτύπωση.

Θυμάμαι τον πρώτο apple που είχα στα χέρια μου με flat panel οθόνη, τον apple IIc, αργότερα τον macintosh και φυσικά το ipod και τέλος το iphone.

Η εκπληκτική πορεία του Jobs άρχισε το 1976, όταν ίδρυσε μαζί με τον Steve Wozniak την Apple Computer και δημιούργησαν μαζί το Apple I. Το πρώτο προϊόν μαζικής παραγωγής βγήκε το 1977 και ήταν το Apple II, επάνω στο οποίο βασίστηκε το πρώτο PC της IBM, που κυκλοφόρησε το 1981.
Η πρώτη μεγαλειώδης στιγμή ήρθε το 1984 με το Macintosh, το οποίο ανακοινώθηκε μέσω μιας διαφήμισης στον τελικό του Super Bowl, αλλά παρά την πρωτοποριακή εμφάνιση και κομψότητα (για τα δεδομένα της εποχής), δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε εμπορική επιτυχία τα πρώτα PCs, ούτε καν να πλησιάσει τις πωλήσεις του Apple II.
Το 1985 θα έφερνε στο προσκήνιο έντονες διαφωνίες σχετικά με το όραμα και το ύφος που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Apple, με αποτέλεσμα ο Jobs να παραιτηθεί και να ιδρύσει τη NeXT, έτσι ώστε να υλοποιήσει τα δικά του σχέδια που αφορούσαν τους υπολογιστές για εκπαίδευση, σχεδιαστές και μηχανικούς.
Παρά την αφοσίωση του στη NeXT, δεν είχε την επιτυχία που φανταζόταν, αλλά μέσα από αυτή προέκυψε το λειτουργικό σύστημα Mac OS X, απευθείας διάδοχος του NeXTSTEP, με γλώσσα προγραμματισμού Objective-C, η οποία ακόμα χρησιμοποιείται στα Mac OS X και iOS, που έφεραν σήμερα την Apple στην κορυφή του κόσμου.
Εκτός από τη NeXT, ο Jobs εξαγόρασε το 1986 και ένα μικρό (τότε) animation studio, την Pixar, χάρι στην οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία μετά από σχεδόν 10 χρόνια και συγκεκριμένα το 1995. Η χρονιά αυτή σηματοδοτήθηκε από την κυκλοφορία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, το Toy Story!
Η τεράστια επιτυχία της Pixar ώθησε τη Disney να την εξαγοράσει το 2006 με $7 δισεκατομμύρια, καθώς και να τοποθετήσει τον Steve Jobs στο ΔΣ της. Να σημειωθεί ότι ο Jobs κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της Disney σήμερα.
Η επιστροφή του στην Apple έγινε το 1997, όταν η εταιρία αποφάσισε να εξαγοράσει τη NeXT (αν και ουσιαστικά εξαγόραζε τον ίδιο τον Steve). Η κίνηση αυτή θεωρείται το μεγαλύτερο comeback στην ιστορία των επιχειρήσεων, αφού από τη θέση του CEO κατάφερε να ανεβάσει την αξία της μετοχής της στο εκατονταπλάσιο!
Η δεύτερη καριέρα στην Apple ξεκίνησε με την παρουσίαση του iMac το 1998, συνεχίστηκε με το iPod το 2001 και εκτοξεύθηκε με το iPhone το 2007, αλλάζοντας μια για πάντα την αντίληψη μας για τα κινητά τηλέφωνα (καλύτερα smartphones) και εισάγοντας την έννοια του mobile computing, κάτι που ενισχύθηκε αφάνταστα και από το iPad.
Πλέον, κάθε ανταγωνιστική εταιρία (μικρή ή μεγάλη) έχει ως πρότυπο τις συσκευές της Apple προτού δημιουργήσει τις δικές της, ενώ τα προϊόντα της έχουν γίνει συνώνυμο ποιότητας, καινοτομίας και ριζώθηκαν βαθιά στη συνείδηση του κοινού ως state of the art. Πέρα από τα χρήματα, τη δύναμη και τη φήμη, αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του Jobs.
Αρκετές φορές στο παρελθόν κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Steve Jobs δεν είναι στη ζωή, οι οποίες αποδείχθηκαν αναληθείς. Αυτή τη φορά ωστόσο δυστυχώς είναι η πραγματικότητα: Ο Steve Jobs «έσβησε».
Το μεγάλο αφεντικό της Apple, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και παρουσίαζε κάθε χρόνο τα νέα προϊόντα της Apple, με το χαρακτηριστικό τζιν παντελόνι και τη μαύρη μπλούζα, καταφέρνοντας να βάλει σε πολλά σπίτια σε όλο τον πλανήτη τα iPhone, τα iPad και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρίας, δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Δείτε ενα βίντεο του 1983



Και λίγα λόγια για τον καρκίνο του παγκρέατος, που νίκησε τον Steve Jobs

Το πάγκρεας είναι  ένα όργανο που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και μπροστά από τη σπονδυλική στήλη. Παράγει ένζυμα που είναι απαραίτητα στην πέψη και ορμόνες που ρυθμίζουν τη γλυκόζη αίματος.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι από τις σοβαρότερες μορφές καρκίνου. Είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω καρκίνου παρά το γεγονός ότι αποτελεί μόνο 2% του συνόλου των καρκίνων που εκδηλώνονται κάθε χρόνο.
Η ανίχνευση και διάγνωση της νόσου παρουσιάζουν δυσκολίες διότι:
1.            Στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα σημεία ή συμπτώματα
 
2.            Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος όταν υπάρχουν, είναι παρόμοια με αυτά πολλών άλλων ασθενειών
 
3.            Η ανατομική θέση του παγκρέατος, βαθιά στην κοιλιά, πίσω από το στομάχι, το λεπτό έντερο, το συκώτι, τη σπλήνα, τη χοληδόχο κύστη, δεν ευκολύνει τη διάγνωση
 
4.            Οι εξετάσεις που χρειάζονται για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι εύκολες
Για τους λόγους αυτούς, η διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος σπάνια γίνεται στα αρχικά στάδια. Επίσης η νόσος έχει την τάση να κάνει μεταστάσεις νωρίς στην εξέλιξη της.
Δυστυχώς πολλές φορές όταν γίνει η διάγνωση, ανακαλύπτεται ότι η νόσος έχει διηθήσει λεμφαδένες, αιμοφόρα αγγεία και άλλους ιστούς ή όργανα. Οι όγκοι αυτοί, συχνά δεν μπορούν να αφαιρεθούν. Όμως η ολική χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου παγκρέατος, είναι η μόνη ελπίδα ίασης.

·      Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο έκτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στην Ευρώπη.
·      Το 2002, στην Ευρώπη διαγνώστηκαν περισσότεροι από 78.000 νέοι ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος και οι θάνατοι από τη νόσο ήταν περίπου 82.000.
·      Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σημαντικά πιο συνήθης σε άνδρες νεαρής ηλικίας παρά σε νεαρές γυναίκες. Εν τούτοις, η διαφορά αυτή μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.
·      Περίπου το 75% του συνόλου των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος παρουσιάζουν μεταστατική νόσο κατά την αρχική διάγνωσή τους.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων