medlabnews.gr iatrikanea
Ο Αλέξης Κούγιας άφησε σήμερα (28/02) την τελευταία του πνοή μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου.
Ο γνωστός ποινικολόγος είχε μεταφερθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και έτσι αποφασίστηκε η διασωλήνωσή του τα ξημερώματα της Κυριακής (23/2).
Τι καρκίνο έχει και για τον οποίο είχε χειρουργηθεί και υποβάλλονταν σε θεραπείες.
Ο Αλέξης Κούγιας μέτρησε τουλάχιστον 40 χρόνια δικηγορικής παρουσίας, χτίζοντας μία πλούσια καριέρα με περισσότερες από 25.000 δίκες στο βιογραφικό του.
Ωστόσο, παρά την επιτυχία του υπήρξε μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα καθώς ήταν πολλές οι φορές που προκάλεσε την κοινή γνώμη – αλλά και την παρέμβαση των Αρχών κατά περίπτωση- για τη στάση, τις απόψεις ή ακόμα και την επιθετικότητά του, ενώ δεχόταν διαρκώς έντονη κριτική για τις υποθέσεις που επέλεγε να υπερασπιστεί.
Οι διασημότερες υποθέσεις που ανέλαβε
1. Οι σατανιστές της Παλλήνης
Η υπόθεση των “Σατανιστών της Παλλήνης”, όπως ονομάστηκαν, συγκλόνισε το Πανελλήνιο στα τέλη του 1993 και σημάδεψε μια για πάντα το ιστορικό των εγκλημάτων στην Ελλάδα.
Τελικά, στις 27 Ιουνίου 1995, ο εισαγγελέας της έδρας που είχε αναλάβει την εκδίκαση της υπόθεσης πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων Κατσούλα, Δημητροκάλη και Μαργέτη και την επιβολή της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής. Την 1η Ιουλίου, το δικαστήριο καταδίκασε τον Κατσούλα σε συνολική ποινή δύο φορές ισόβιας κάθειρξης και πρόσκαιρης κάθειρξης 12 ετών και 10 μηνών, ενώ στον Δημητροκάλη σε συνολική ποινή δύο φορές ισόβιας κάθειρξης και πρόσκαιρης κάθειρξης εννέα ετών και 10 μηνών. Στην Μαργέτη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 17 ετών και 4 μηνών για απλή συνέργεια σε κάθε μία από τις ανθρωποκτονίες και αρπαγή ανηλίκου. Επίσης της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Σήμερα και οι 3 κατηγορούμενοι είναι εκτός φυλακής.
2. Δυστύχημα Τεμπών 2003
Στις 13 Απριλίου του 2003 σημειώθηκε το πλέον πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στην ελληνική ιστορία. Λεωφορείο που μετέφερε 49 μαθητές και 3 καθηγητές συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό στα Τέμπη, με αποτέλεσμα 21 μαθητές να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί ακόμα να τραυματιστούν σοβαρά.
H δίκη για το πολύνεκρο τροχαίο ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου του 2005. Ο διάσημος ποινικολόγος είχε τότε αναλάβει την υπεράσπιση του οδηγού του φορτηγού, Δημήτρη Ντόλα.
Ο εισαγγελέας της έδρας μετά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις μήνες και κατά την οποία κατέθεσαν 121 μάρτυρες, πρότεινε την ενοχή τόσο του Δημήτρη Ντόλα όσο και των άλλων κατηγορουμένων για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών αλλά και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν. Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας αποφάσισε την αθώωση του οδηγού του λεωφορείου, καταδίκη του οδηγού της νταλίκας Δημήτρη Ντόλα σε κάθειρξη 15 ετών, καταδίκη των συνιδιοκτητών της νταλίκας Φώτη Καβελίδη και Αναστάσιο Καμέα σε κάθειρξη 14 ετών και 11 ετών αντίστοιχα, καταδίκη του γενικού διευθυντή της εταιρείας “Ακρίτας Α.Ε.”, Δημήτρη Χαμπούρη, σε τετραετή φυλάκιση, καταδίκη του διευθυντή του εργοστασίου “Νοβοπάν”, Πολ. Δαρδαμπούνη σε τετραετή φυλάκιση και καταδίκη του προϊσταμένου βάρδιας του εργοστασίου Μ. Αλεξάκη σε φυλάκιση 3 ετών.
3. Στην υπεράσπιση του Κορκονέα
Η υπόθεση δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 και η επιλογή του Αλέξη Κούγια να υπερασπιστεί τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος πυροβόλησε εν ψυχρώ και δολοφόνησε τον 15χρονο, ήταν από τις πιο αμφιλεγόμενες, μέχρι σήμερα, στιγμές της καριέρας του.
Ο δικηγόρος είχε προκαλέσει τότε την οργή της κοινής γνώμης αλλά και της οικογένειας του αδικοχαμένου Αλέξη, καθώς εντός των δικαστικών υποθέσεων υποστήριξε ότι ο έφηβος είχε αποκλίνουσα συμπεριφορά, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “τα 16χρονα αυτά (σ.σ. δηλαδή ο Γρηγορόπουλος) δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας” ενώ υπερασπίστηκε και το αφήγημα των αστυνομικών περί “εξοστρακισμού της σφαίρας”, το οποίο και κατέρρευσε μετά την ιατροδικαστική εξέταση.
Ο εκπαιδευτικός και δάσκαλος του Γρηγορόπουλου, Γιώργος Θαλάσσης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραφε για την εμπειρία εξέτασής του από τον Αλέξη Κούγια κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, όπου κατέθεσε ως μάρτυρας, πως “το άλλο του δόλιο μέσο είναι η τρομοκράτηση και η παγίδευση των μαρτύρων και η προσπάθειά του να βάλει στο στόμα τους λόγια που ούτε έχουν πει, ούτε έχουν εννοήσει. Όταν επρόκειτο να καταθέσω εγώ, επί ώρες ξιφουλκούσε με σαθρά επιχειρήματα, ώστε να αποτρέψει την εξέτασή μου ως μάρτυρα”.
Τελικά, στις 11 Οκτωβρίου του 2010, τόσο ο Κορκονέας όσο και ο συνάδελφός του, Σαραλιώτης, που ήταν παρών στο συμβάν καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και οδηγήθηκαν στη φυλακή ενώ ο Αλέξης Κούγιας υπέστη πειθαρχική δίωξη καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ.Α. προέβη σε περιύβριση νεκρού και δυσφήμιση εις βάρος των συναδέλφων του, που δεν ανέλαβαν την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 9 Απριλίου 2014, στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας. Κατά την πρώτη συνεδρίαση στις 23 Δεκεμβρίου 2016, ο Κορκονέας δήλωσε αμετανόητος για την πράξη του, λέγοντας πως “δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από κανένα 15χρονο”, με αποτέλεσμα ο συνήγορός του να παραιτηθεί από την υπεράσπισή του.
4. Οι ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας
Η άγρια επίθεση με καραμπίνα που εξαπέλυσε το 2013 ο φραουλοπαραγωγός Νίκος Βαγγελάτος κατά διακοσίων εργατών γης από το Μπαγκλαντές, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους στη Μανωλάδα Ηλείας, είχε προκαλέσει πανελλήνιο σοκ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2013, οι μετανάστες που εργάζονταν σε γεωργική επιχείρηση καλλιέργειας φράουλας, είχαν συγκεντρωθεί στη Νέα Μανωλάδα, ζητώντας τα δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών. Όμως, έπειτα από λίγη ώρα άρχισαν να δέχονται πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 από αυτούς.
Την υπεράσπιση του φραουλοπαραγωγού ανέλαβε ο διάσημος ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας. Ο επιχειρηματίας αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό και ακολούθως, 120 εργάτες γης, όλοι υπήκοοι Μπαγκλαντές κατέθεσαν μήνυση εναντίον του για διάπραξη των ιδίων αδικημάτων. Έναν χρόνο αργότερα, το δικηγορικό γραφείο του γνωστού ποινικολόγου γνωστοποίησε με ανακοίνωση και μάλιστα σε πανηγυρικό ύφος ότι η μήνυση εναντίον του φραουλοπαραγωγού, μπήκε στο αρχείο.
5. Υπόθεση Δημήτρη Λιγνάδη
Το 2021 ο Κούγιας “ξαναχτυπά”, συμμετέχοντας ως συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη του ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορούταν για τον βιασμό ανηλίκων από το 2010.
Η συγκεκριμένη κίνηση ξεσήκωσε την οργή μεγάλης μερίδας κόσμου ενώ και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο Αλέξης Κούγιας δέχτηκε σφοδρά πυρά για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μάρτυρες και τα θύματα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τον Μάρτιο του 2022, κατά την εξέταση του πρώτου μηνυτή, η πολιτική αγωγή χαρακτήρισε την εξέτασή του από την υπεράσπιση ως εκφοβιστική, αφού ο Αλέξης Κούγιας του έθετε συνεχώς ερωτήσεις γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Στη συνέχεια ο ποινικολόγος μήνυσε τον πρώτο καταγγέλλοντα, κατηγορώντας τον ότι έπεφτε σε αντιφάσεις. Σημειώνεται ότι το 2022 το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Δημήτρη Λιγνάδη για δύο περιπτώσεις βιασμού στην Επίδαυρο και στο διαμέρισμα του στην Αθήνα, χωρίς να του χορηγηθεί κανένα από τα ελαφρυντικά που ζήτησε. Τώρα η δίκη του από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου του 2025, όπου οι δικαστές θα κληθούν να αποφασίσουν αν ορθά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκασε τον σκηνοθέτη σε ποινή κάθειρξης 12 ετών.
6. Ρούλα Πισπιρίγκου
Η υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Πάτρα αποτελεί ένα ακόμα highlight στην καριέρα του ποινικολόγου.
Από την πρώτη στιγμή που ασκήθηκε δίωξη στη μητέρα για ανθρωποκτονία κατά συρροή και των τριών παιδιών της ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας βρέθηκε στο πλευρό της, υποστηρίζοντας με σθένος την αθωότητά της. “Είναι το μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλό από τότε που εγώ δικηγορώ” είχε αναφέρει ενώ προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη, η οποία είχε αποφασίσει για την ενοχή της πολύ πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, ο γνωστός ποινικολόγος διαμήνυσε ότι “αν η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν αθωωθεί, θα παρατήσω τη δικηγορία”.
Βέβαια κάτι τέτοιο ποτέ δε συνέβη κι ας καταδικάστηκε ομόφωνα σε ισόβια κάθειρξη η 36χρονη για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.
Λίγα λόγια για τη ζωή του Αλέξη Κούγια
Ο Αλέξης Κούγιας γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1951 στην Πετρούπολη, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Νομική αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε αποκτώντας τις απαραίτητες γνώσεις για τη δικηγορία.
Ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος το 1974. Για πρώτη φορά απασχόλησε τη δημοσιότητα το 1976 ως συνήγορος του Βαγγέλη Ρωχάμη και έκτοτε ακολούθησε μία καριέρα γεμάτη πολύκροτες υποθέσεις.
Στις 12 Μαΐου του 2005 τέθηκε σε προσωρινή αργία έξι μηνών, μετά από απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εξαιτίας του ξυλοδαρμού του Γρηγόρη Βαλλιανάτου στην πλατεία Κολωνακίου, λόγω παλαιότερης διένεξής τους. Στο παρελθόν είχε διαγραφεί μία φορά από τον σύλλογο.
Παράλληλα με τη νομική του πορεία, ο Αλέξης Κούγιας ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό. Ως νεαρός ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε ερασιτεχνικές ομάδες και το 1973 μεταγράφηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, όμως ένα τροχαίο τον άφησε εκτός γηπέδων για 18 μήνες. Στη συνέχεια, επέστρεψε στον Ολυμπιακό Λουτρακίου και τον Πέλοπα Κιάτου.
Αργότερα, ανέλαβε διοικητικά καθήκοντα σε πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, μεταξύ των οποίων η Α.Ε.Κ., η Παναχαϊκή, ο Π.Α.Σ. Γιάννινα, ο Ιωνικός Νίκαιας και ο Α.Ο. Αιγάλεω. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ε.Π.Α.Ε. Το 2022 πούλησε τις μετοχές της Π.Α.Ε. Α.Ε. Λάρισας και το 2024 παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και νομικού συμβούλου της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός Πειραιώς. Από το 2022 ήταν πρόεδρος του Π.Α.Σ. Κόρινθος.
Ο διάσημος ποινικολόγος έκανε δύο γάμους. Παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 1983, αλλά μετά από δύο μήνες η σύζυγός του Τίλντα (Μαρινέλλα) σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην Κηφισιά. Ο δεύτερος γάμος του πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2001 με το μοντέλο Εύη Βατίδου και ο γάμος τους διήρκησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2007. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Χρήστο Κούγια (9/3/2002) και την Μάιρα Κούγια (20/1/2005).
Αναφορικά με το πρόβλημα της υγείας του, ο Αλέξης Κούγιας εξήγησε πως όλα ξεκίνησαν το 2021 όταν μετά από ένα ατύχημα που είχε στην εθνική οδό την ημέρα του Αγίου Νεκταρίου, αποφάσισε για πρώτη φορά στη ζωή του να νηστέψει. Λίγες μέρες μετά, υποβλήθηκε σε γενικές εξετάσεις, όπου και ανακάλυψε ότι έχει καρκίνο.
«Το πρόβλημα της υγείας μου προέκυψε απρόοπτα μετά το ατύχημα που είχα στην εθνική οδό, του Αγίου Νεκταρίου, το 2021. Νήστεψα για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια και μετά τη νηστεία είπα να κάνω γενικές εξετάσεις. Όπως και έκανα. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι είχα καρκίνο, αλλά δεν είχα κάποιον σοβαρό καρκίνο. Είχα καρκίνο του προστάτη. Εγχειρίστηκα ύστερα από έξι μήνες, παρακολουθούμαι ακόμα. Σε αυτή τη διαδικασία, έχουν εισαχθεί στη μονάδα πολύ σημαντικά μηχανήματα, τα οποία μπορούν µε αξονικές και µαγνητικές τοµογραφίες να προβλέψουν εάν µπορεί να εκδηλωθεί καρκίνος σε κάποια μέρη του σώματος έπειτα από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», είχε εξηγήσει ο Αλέξης Κούγιας. Ειχε ο ιδιος διευκρινίσει :
Τέλος, Λόγω του γνωστού ατυχήματος με το αυτοκίνητο μου, που η ζωή μου σώθηκε από θαύμα, αντί του ετήσιου γενικού check up, υποβλήθηκα σε ένα έκτακτο έξι μήνες νωρίτερα του προβλεπόμενου.
Διαπιστώθηκε μετά από εξέταση πυρηνικής ιατρικής (PET SCAN) ότι ο καρκίνος είχε προσβάλει σε εμβρυακό στάδιο τους λεμφαδένες μου.
Με την ολοκλήρωση της δίκης Λιγνάδη, όπου η 24ωρη αγόρευση μου σε δυο μέρες επιδείνωσε τη κατάσταση της υγείας μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν, εισήχθην στο Νοσοκομείο METROPOLITAN και υπεβλήθην σε εξάωρη εγχείρηση όπου μου αφαιρέθησαν με ρομποτική μέθοδο, εκτός των καρκινογόνων, προληπτικά, τριάντα εννέα ακόμη λεμφαδένες.
Αυτό αποφάσισε ο θεράπων ιατρός μου Βασίλης Πουλάκης και οι συνεργάτες του και παρέμεινα στο Νοσοκομείο μέχρι και σήμερα 31/07/2022 με την απόλυτη διαβεβαίωση, μετά και από τα αποτελέσματα των παθολογοανατομικών εξετάσεων, ότι όχι μόνο πλέον δεν υπάρχει στον οργανισμό έστω και το παραμικρό καρκινικό κατάλοιπο, αλλά κυρίως ότι δεν υπάρχει και κανένας κίνδυνος εμφανίσεως νέου καρκινικού δείκτη σε οιοδήποτε μέρος του σώματος (μεταστάσεως) και γι’ αυτό εξήλθα άμεσα από το Νοσοκομείο με μόνη υποχρέωση την επί μόνο ένα μήνα ανάπαυση μου και την απουσία μου από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς καν την επίσκεψη, σε αυτό το χρονικό διάστημα έστω για μια μέρα στο Νοσοκομείο.
Αυτή η απρόοπτη εξέλιξη στη ζωή μου με βοήθησε να καταλάβω, δυστυχώς με το χειρότερο τρόπο, ποιοι πραγματικά άνθρωποι με αγαπούν και ενδιαφέρονται για μένα και ποιοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, απλώς χρησιμοποίησαν την επιστήμη μου και την ακέραιη προσωπικότητα μου.
Ευτυχώς είμαι τυχερός άνθρωπος και με βοηθάει ο Θεός και η αγάπη των χιλιάδων ανθρώπων που έχω βοηθήσει.
Αργότερα είχε ερωτηθεί είχε πει Δεδομένων των αποτελεσμάτων, που έδειξαν ότι μπορεί να εκδηλωθεί καρκινικός όγκος στο σώμα του μετά από 1-2 χρόνια, αποφάσισε να ακολουθήσει προληπτική θεραπεία. «Σε αυτό το σηµείο βρίσκοµαι τώρα. ∆ηλαδή, αν κάνω µια αξονική τοµογραφία, δεν φαίνεται τίποτα. Όµως, τα µηχανήµατα αυτά έδειξαν ότι µπορεί σε ένα-δύο χρόνια να εκδηλωθεί καρκινικός όγκος. Οπότε ακολουθώ αυτήν τη θεραπεία, η οποία δηµιουργεί κάποιες παρενέργειες, όπως µια αλλοίωση στο πρόσωπο, η οποία είναι εντελώς πρόσκαιρη και θα περάσει», είπε ο γνωστός δικηγόρος.
Ο κ. Κούγιας, εξήγησε ακόμα ότι η συγκεκριμένη θεραπεία, λέγεται ανοσοθεραπεία. «Προηγήθηκε µια ορµονοθεραπεία κορτιζόνης, η οποία µου πρόσθεσε 23 κιλά και µε ενόχλησε πάρα πολύ. Αυτό σταµάτησε πριν από έξι µήνες, οπότε έχω χάσει όλα αυτά τα κιλά που πήρα από την κορτιζόνη και έχω αυτή την κοµψότητα που έχω», ανέφερε.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν έχει επηρεαστεί ψυχολογικά από την κατάσταση της υγείας του, ο Αλέξης Κούγιας τόνισε πως κάτι το οποίο δεν του αλλάζει τον τρόπο ζωής, δεν μπορεί να τον «λυγίσει». «Θα µε λύγιζε κάτι που θα µε οδηγούσε στο να αλλάξω τρόπο ζωής. Εκτός της εβδοµάδος που έµεινα στο νοσοκοµείο για την εγχείρηση, δεν έχω ξαναπάει στο νοσοκοµείο για να µείνω ούτε µία µέρα. Πηγαίνω για λίγη ώρα, κάνω τη θεραπεία και φεύγω», δήλωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου