Γιορτή σημαίνει χαρά. Μπορεί οι φετινές γιορτές να είναι χαρούμενες; Απλά πράγματα που θα βελτιώσουν την διάθεσή σας. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιορτή σημαίνει χαρά. Μπορεί οι φετινές γιορτές να είναι χαρούμενες; Απλά πράγματα που θα βελτιώσουν την διάθεσή σας.



Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Aν στην σημερινή Ελλάδα είναι κάποιος χαρούμενος μάλλον θα παρεξηγηθεί. Οι φετινές γιορτές βρίσκουν όλους με την φοβία για το τι μπορεί να συμβεί στην χώρα το προσεχές διάστημα και με πλήρη έλλειψη ελπίδας για κάτι καλύτερο. Ακούσματα όπως για 250,000 συνανθρώπους να μην έχουν να φάνε και να καταφεύγουν στα συσσίτια, παιδιά που πεινάνε και τους χιλιάδες αστέγους κάνουν το κλίμα των εορτών του 2011 ιδιαίτερα βαρύ. Τις ημέρες των εορτών και κυρίως το κλείσιμο του οικονομικού έτους, είναι συνυφασμένο και με το κλείσιμο επιχειρήσεων. Τα κλεισμένα μαγαζιά που είναι σε κάθε γειτονιά συνηθισμένο φαινόμενο συνοδεύονται και με απολύσεις και με χιλιάδες Έλληνες που θα ενταχθούν στο τεράστιο πλήθος των ανέργων.
Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και πολλούς άλλους οι φετινές εορτές κάθε άλλο παρά χαρούμενες μπορεί να είναι. Και φυσικά οι αβεβαιότητα και τα καθημερινά ακούσματα επιτείνουν την όλη ψυχολογία των ημερών. Αρα η τυχόν μελαγχολία και η πιθανή κατάθλιψη στις φετινές εορτές είναι μάλλον γενικό φαινόμενο και όχι ειδικό.
Οι πολλές αναφορές σχετικά με την κατάθλιψη των εορτών δεν είναι κάτι που έχει σχέση με τις φετινές εορταστικές μέρες. Επιδημία είναι αφού οι φετινές γιορτές αποτελούν μια ιδιαίτερα στρεσογόνα περίοδο που πολλές φορές μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην επιτρέπει  πολλούς να γιορτάσουν και να μην μπορούν να ταυτιστούν με την εορταστική διάθεση που γενικώς επικρατεί την περίοδο των εορτών.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις των ανθρώπων που δεν έχουν την δυνατότητα να βρεθούν κοντά στην οικογένεια ή στους φίλους τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γενικότερα σε αυτούς καλή διάθεση. Για αυτό το λόγο, δεν χρειάζεται κάποιος να πιεστεί να κάνει πράγματα που δεν θέλει.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφεται δραματική αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης αλλά και αυτοκτονιών τους τελευταίους μήνες γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη οικονομική κρίση που περνά η χώρα και συνεπώς στην ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων.
Όμως πρέπει ή καλύτερα επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση πρώτα για εμάς αλλά και για τους γύρω μας, την οικογένεια πολύ δε περισσότερο αν υπάρχουν παιδιά.

Τι μπορειτε να κάνετε, με απλά πράγματα;

  • Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βελτιώσετε με όποιο τρόπο μπορείτε τη διάθεση σας, να φέρεστε όσο καλύτερα μπορείτε στον εαυτό σας και να κάνετε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα σας, αλλά σε μια λιγότερο πιεστική περίοδο.
  • Περπατήστε, πηγαίνετε να δείτε μια ταινία, κυκλοφορείστε και κάντε πράγματα που δεν κάνετε καθημερινά. Απλά πράγματα που δεν είναι ανάγκη να σχετίζονται με ιδιαίτερα έξοδα. Όμως η αλλαγή από την καθημερινότητα προσφέρει στην βελτίωση της διάθεσης.
  • Μια πολύ καλή συμβουλή για να νιώσετε καλύτερα είναι να προσφέρετε στους συνανθρώπους σας ό,τι μπορείτε και ό,τι έχουν ανάγκη, όχι επειδή πρέπει αλλά επειδή αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα Βρείτε κάποιον ο οποίος να χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από ότι εσείς και θυμηθείτε ότι η προσφορά αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο κομμάτι των εορτών. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και αξίες στη ζωή.
  • Προσπαθήστε να τηρήσετε ισορροπία ανάμεσα στην κατανάλωση του φαγητού, στην άσκηση, στην ξεκούραση και στον ύπνο. Όλοι αυτοί είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες που θα μπορέσουν να σας εξασφαλίσουν μια καλύτερη ψυχολογική διάθεση σε όλη τη διάρκεια των εορτών.
  • Προσπαθήστε να μην επιβαρύνετε την τσέπη σας με αλόγιστα έξοδα. Κάντε ένα προγραμματισμό για το ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε για δώρα. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι να αγχωθείτε για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, μεγαλύτερο από αυτό της εορταστικής περιόδου. Aλλωστε δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται, ότι τα συμβολικά δώρα τις περισσότερες φορές είναι και τα καλύτερα!
  • Ένα ακόμη πολύ ουσιαστικό κομμάτι των εορτών αποτελεί η συγχώρεση. Προσπαθήστε να συγχωρέσετε και να αφήσετε πίσω σας όλες τις κακίες που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα. Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να δηλητηριάζεται με αρνητικά συναισθήματα και ξεκινήστε την νέα χρονιά από την αρχή.
  • Μην αφήνετε τα προβλήματα να καθορίζουν τη διάθεση σας. Προβλήματα ειδικά αυτήν την εποχή έχουν πια όλοι. Μικρά μεγάλα. Καλό θα ήταν λοιπόν να αφήνατε την επίλυση τους για μετά τις γιορτές και να προσπαθήσετε να τα βγάλετε για λίγο από το μυαλό σας.
  • Τέλος προσπαθήστε να αγαπήσετε τον εαυτό σας, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω σας. Νιώστε ότι είστε ευλογημένοι που έχετε την υγεία σας και ότι έχετε πάνω από όλα την καλή πρόθεση να προσπαθήσετε για σας τους ίδιους.
  • Αν παρόλα αυτά ανησυχείτε και παρατηρείτε ότι η διάθεση σας παραμένει ίδια, έχετε εντοπίσει δυσκολία στον ύπνο, ή είστε ιδιαίτερα ευσυγκίνητοι, καλό θα ήταν να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου ειδικού.




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

1

1 σχόλιο

stavros είπε...

Αυτά τα "ιατρικά" για κακίες κτλ στην πραγματικότητα δε βοηθάνε ή ίσως βοηθάνε κάποιους γιόγκι για τη νιρβάνα τους. Κατηγοριοποιούμε τα συναισθήματα σε "θετικά" και "αρνητικά". Όλα έχουν το λόγο τους. Τώρα αν κάποιος πχ χωρίς λόγο γελά, ή γελοίος είναι ή θέλει ψυχίατρο. Άλλο αυτό. Όμως όσο ποιο λογικός είναι κάποιος σήμερα, τόσο ποιο πολλά "αρνητικά" συναισθήματα έχει. Και όσο βλέπει ότι οι άλλοι συνεχίζουν να είναι πρόβατα και λύκοι, σαν άλλος Διογένης ψάχνει με το φανάρι για ανθρώπους. (Τα "αρνητικά" συναισθήματα του λαού οδήγησαν στις επαναστάσεις και στην πρόοδο της κοινωνίας μέσω της συνεχούς κατάκτησης ολοένα και περισσοτέρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν η κοινωνία δεν προχωράει μπροστά, τότε δε θα μείνει απλώς στάσιμη, αλλά θα χάσει και την πρόοδο που απέκτησε.) Όσο η ελεημοσύνη χρησιμοποιείται για να αισθανόμαστε εμείς καλά, τότε θα μας είναι συμφέρον να μπορούμε πάντα να ελεούμε, ενώ στην περίπτωση που δεν θα είναι δυνατόν να γίνει αυτό, θα νοιώσουμε ότι χάνουμε το "ελιξήριο" της ψυχικής μας υγείας. Μακάρι όλοι να ζουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να νοιώθουν ότι τους χαρίζουν τις βιολογικές τους ανάγκες. Καιρός να ασχοληθούμε τώρα με τη σωτηρία του νου μας και τότε θα έρθει και η σωτηρία της ψυχής μας, αφού ο νους είναι τα μάτια της ψυχής.Τώρα είναι καιρός να αφήσουμε τη "σωτηρία" της ψυχής μας κατά μέρος πριν είναι πολύ αργά (πολύ ασχοληθήκαμε μ' αυτήν τόσους αιώνες στον μεσαίωνα σαν πρόβατα, και πολύ ωφελήθηκαν από αυτό σαν λύκοι). Διότι ως γνωστόν όσο υπάρχουν πρόβατα, πάντα θα υπάρχουν λύκοι. Πόσοι έχουν καταλάβει ότι πράγματα κατεστημένα όπως είναι πχ το εμπόριο ότι είναι "νόμιμη" κλοπή; Το χρήμα και η εξουσία ότι είναι λάθος τρόποι διαβίωσης και βιώσιμης ανάπτυξης της ανθρωπότητας και πρέπει να καταργηθούν; Σήμερα η φιλαρχία και η φιλαργυρία είναι ποιο επικίνδυνες και ισχυρές από κάθε άλλη εποχή, λόγω της τεχνολογίας η οποία δίνει περισσότερη δύναμη και εξουσία στους πλούσιους, συν ότι ο πλανήτης δε θέλει και πολύ να γεμίσει ραδιενέργεια, πείνα κτλ. Ότι χρειάζονται καινούριοι νόμοι και νέο σύστημα; Για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός το έτος 2025 θα χρειαστούν τρόφιμα 7200 εκατομμύρια τόνους, ενώ η τρέχουσα παραγωγή είναι 4.600 εκατομμύρια τόνους. Αν βελτιωθεί μάλιστα η διατροφή των λαών όλων των χωρών στη σημερινή προηγμένη, τότε χρειαζόμαστε 9.200 εκατομμύρια τόνους. Είναι προφανές ότι οι στόχοι δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν λόγω: (1) Δεν υπάρχουν περιθώρια για την αύξηση της γεωργικής γης σε όλο τον κόσμο, σε αντίθεση μειώνεται κάθε χρόνο και μετατρέπεται σε δρόμους, οικισμούς, κ.λπ., και (2) Τα περιθώρια αύξησης των αποδόσεων έχουν στενέψει. Πηγή: Γενική Γεωργία, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Νόμοι για ίσο καταμερισμό της απόδοσης της εργασίας και της ευθύνης. Μετατροπή του παγκοσμίου κεφαλαίου σε παραγωγή πρώτων αναγκών, μέσω της εργασίας όλων και κατάργηση των κοινωνικών διακρίσεων και τάξεων, του χρήματος, των "διάσημων" και των "άσημων". Όποιος έχει κάποιο ταλέντο, να το μοιράζεται χωρίς ιδιοτέλεια ή ανησυχία για τα προς το ζην δηλαδή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΑΡΡΩΣΤΙΑ.

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων