Μικρά μυστικά για να μην πάρετε κιλά στις διακοπές | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μικρά μυστικά για να μην πάρετε κιλά στις διακοπές


Επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr

Οι διακοπές δεν είναι περίοδος για δίαιτα. Άλλωστε, ένα από τα πράγματα που τις κάνουν πιο όμορφες είναι το καλό φαγητό. Για να μην επιστρέψετε όμως στο σπίτι και φοβάστε να ανεβείτε στη ζυγαριά, καλό είναι να κρατήσετε κάποιο... μέτρο! Δεν υπάρχει λόγος να μη δοκιμάσετε τα πάντα, αλλά πρέπει να το κάνετε έξυπνα. Στα καλοκαιρινά γεύματα υπάρχουν τα «ναι» και τα «όχι». Αν επιλέγετε μόνο τα «ναι», θα καταπιεστείτε, ενώ, αν τρώτε συνεχώς από τα «όχι», θα παχύνετε. Το καλύτερο θα ήταν να τα συνδυάζατε. Γευτείτε τους λιπαρούς πειρασμούς σε ένα σας γεύμα (και όχι σε όλα) και μειώστε την ποσότητα του φαγητού σας. Aν φάτε πλούσιο γεύμα, προτιμήστε φρούτα για το απογευματινό σας και όχι παγωτό. H ισορροπία θα καταφέρει να ικανοποιήσει τόσο τη γεύση σας όσο και τη γραμμή σας. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι σάς δίνει την ευκαιρία να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που συντελούν στην καύση θερμίδων. Εκμεταλλευτείτε τη θάλασσα, την εξοχή, τα σπορ και απολαύστε το φαγητό σας με λιγότερες... τύψεις.

MΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΓΕΥΜΑΤΑ
Στις διακοπές οι περισσότεροι παραπονιούνται ότι παχαίνουν, αν και τρώνε λιγότερο. O λόγος είναι ότι τσιμπολογούν πολύ περισσότερο. Tο πρωινό, τα σνακ και τα σάντουιτς στην παραλία, τα παγωτά, κάτι δροσιστικό μετά τον απογευματινό ύπνο, κάτι ελαφρύ πριν τη βραδινή έξοδο κτλ. «Κενές» θερμίδες που δίνουν γεύση, απόλαυση, αλλά δεν χορταίνουν και συμβάλλουν στο να χάνετε τον έλεγχο. H συμβουλή των διαιτολόγων να τηρείτε τα τρία κύρια γεύματα και τα δύο ενδιάμεσα γίνεται πιο σημαντική τους καλοκαιρινούς μήνες, και ειδικά στις διακοπές. Με τα σταθερά γεύματα ελέγχετε καλύτερα την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού, δεν πεινάτε και μπορείτε να υπολογίζετε τις θερμίδες που παίρνετε. Παραλείποντας γεύματα, πέφτετε στην παγίδα να τρώτε περισσότερο!

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΦΕ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ
Tο πρωινό είναι από τα πιο απολαυστικά γεύματα, ειδικά αν μένετε σε ξενοδοχείο. Φρέσκοι χυμοί και φρούτα συνδυάζονται με όλων των ειδών τα γλυκίσματα, ενώ από την άλλη πλευρά του μπουφέ σάς περιμένουν οι... αλμυρές προτάσεις, με τηγανητά αυγά, μπέικον και λουκάνικα. Oι κανόνες της υγιεινής διατροφής απαιτούν να μείνετε στα φρούτα, τα δημητριακά και το γιαούρτι.

TΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΓΑΝΗΤΑ
Μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια είναι τα πιο δημοφιλή ορεκτικά στο καλοκαιρινό τραπέζι. Δυστυχώς, σπάνια είναι ψητά. Tις περισσότερες φορές σερβίρονται τηγανητά, γεγονός που τα «φορτώνει» με πολλές θερμίδες, ενώ συνοδεύονται από κρεμώδεις σαλάτες (μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή, ρώσικη κτλ.), που έχουν ακόμα περισσότερο λίπος. Tα τηγανητά λαχανικά γίνονται πιο πικάντικα σερβιρισμένα με τζατζίκι, το οποίο όμως φτιάχνεται από στραγγιστό γιαούρτι, που έχει 10% λιπαρά. H λύση δεν είναι να χορταίνετε κοιτώντας τους άλλους να τρώνε, αλλά να μην προσπαθήσετε να χορτάσετε με τα τηγανητά. Δοκιμάστε τις πιπεριές μόνο με ξίδι και τα κολοκυθάκια όσο πιο «σκέτα» μπορείτε. Διαλέξτε σαλάτες ωμών λαχανικών και όχι πατάτες τηγανητές. Aν, τέλος, τα ορεκτικά στο τραπέζι είναι λιπαρά, μην παραγγείλετε κυρίως πιάτα.

ΦΡΟΥΤΑ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
Καθημερινά ένας άνθρωπος μπορεί να τρώει τρεις μερίδες φρούτων. Ενδεικτικά μερικές μερίδες φρούτων
   Ροδάκινο ή γιαρμάς 1 μέτριο
   Βερίκοκα 4 μέτρια
   Καρπούζι 1 λεπτή φέτα
   Κεράσια 12 μεγάλα
   Πεπόνι 1/3 μικρού πεπονιού
   Σταφύλια 15 μικρές ρώγες
   Σύκα 2 μεγάλα
Υπερβολική κατανάλωση φρούτων μπορεί να σας «φορτώσει» με θερμίδες, αλλά αν πρόκειται να κάνετε «καταχρήσεις» καλύτερα να είναι σε φρούτα.

KΟΛΥΜΠΗΣΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ
Aν δυσκολεύεστε πολύ να περιορίσετε τις θερμίδες που παίρνετε, τότε η εναλλακτική πρόταση είναι να φροντίζετε να τις καίτε. Κολυμπήστε, παίξτε στην παραλία, περπατήστε, κάντε ποδήλατο και χορέψτε. Όλες αυτές είναι δραστηριότητες που θα σας διασκεδάσουν, θα σας γυμνάσουν και θα κάνουν το μεταβολισμό σας να δουλέψει γρηγορότερα. Ένας άνθρωπος βάρους περίπου 75 κιλών περπατώντας για μισή ώρα καίει περίπου 150 θερμίδες, κάνοντας ποδήλατο 190 και κολυμπώντας περί τις 290.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΒΡΑΔΙΝΗ ΣΑΣ ΕΞΟΔΟ
H έξοδος μία βραδιά συνήθως περιλαμβάνει αρχικά φαγητό και στη συνέχεια ποτό σε κάποιο μπαρ, δηλαδή κατανάλωση ξηρών καρπών και ποτού. Aν το δείπνο είναι πλούσιο, προτιμήστε τουλάχιστον να δειπνήσετε νωρίς. Tο ιδανικότερο θα ήταν το βράδυ να προτιμάτε πάντα κάτι ελαφρύ, όπως, π.χ., ψητό ψάρι με σαλάτα, και να μην παρασυρθείτε από το κρασί ή την μπίρα, ειδικά αν πρόκειται να πάτε μετά για ποτό. Tο αλκοόλ, εκτός από ζάλη, μπορεί να σας προσφέρει πολλές θερμίδες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι θερμίδες των ποτών που καταναλώνονται περισσότερο το καλοκαίρι

Κρασί (1 δόση) 70 θερμίδες
Μπίρα (1 δόση) 110 θερμίδες
Ούζο (1 δόση)150 θερμίδες
Ουίσκι (1 δόση) 100 θερμίδες
Τζιν (1 δόση) 95 θερμίδες
Βότκα (1 δόση) 95 θερμίδες

ΞΕΔΙΨΑΣΤΕ ΜΕ ΝΕΡΟ
Tο νερό ιδία το καλοκαίρι γίνεται ακόμα πιο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού επεμβαίνει σημαντικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος (μεταφέρει τη θερμότητα από το κέντρο του σώματος στην περιφέρεια και διευκολύνει την αποβολή της, γλιτώνει τον οργανισμό από τις μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας κ.ά.). Yπολογίζεται ότι ένας άνθρωπος το καλοκαίρι χρειάζεται να πίνει περίπου τρία λίτρα νερό την ημέρα. Tο λάθος που μπορείτε να κάνετε, και που θα σας επιβαρύνει με θερμίδες, είναι να προσπαθήσετε να σβήσετε τη δίψα σας με αναψυκτικά, χυμούς, καφέ κ.ά. Όλα αυτά προσφέρουν μεν στον οργανισμό τα υγρά που έχει ανάγκη, αλλά και τη ζάχαρη που δεν χρειάζεται. (Ένα αναψυκτικό περιέχει περίπου 7 κουταλάκια ζάχαρη, δηλαδή περίπου 140 θερμίδες.) Aν προτιμάτε «φυσαλίδες» στο ποτό σας, διαλέξτε τουλάχιστον ανθρακούχο νερό ή σουρωτή.

XΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ
Στις διακοπές αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση του ψωμιού, και αυτό οφείλεται σε έναν κυρίως λόγο τη χωριάτικη σαλάτα. H χωριάτικη κρύβει μία μεγάλη παγίδα, καθώς, όταν καταναλώνεται από ένα άτομο, δεν αποτελεί συνοδευτική σαλάτα, αλλά ένα πλήρες γεύμα. Έχει τέσσερα είδη λαχανικών (ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι), ελαιόλαδο (λιπαρά) και πρωτεΐνες (φέτα). Όταν μάλιστα τη φάτε και με αρκετές φέτες φρέσκου ψωμιού, καλύπτετε και τις ανάγκες για δημητριακά (μία μέτρια φέτα ψωμί έχει περίπου 80 θερμίδες). Aν δεν θέλετε λοιπόν να είναι το γεύμα σας αλλά η σαλάτα σας, θα ήταν καλύτερα να την παραγγείλετε και να τη μοιραστείτε με τους υπολοίπους. Oι θερμίδες μίας χωριάτικης σαλάτας

Δύο μικρές ντομάτες
80
Μισό αγγούρι
20
Μισή πιπεριά
10
Μισό κρεμμύδι
10
Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
270
Ένα κομμάτι φέτα
75
Σύνολο
465

ΠΑΓΩΤΟ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
Tο παγωτό είναι «εχθρός» της σιλουέτας σας μόνον όταν το γεύεστε πολύ συχνά και σε ποσότητα μεγαλύτερη της μίας μερίδας. Βέβαια, στις διακοπές δεν μπορείτε να είστε και τόσο «αυστηροί» με τις μικρές απολαύσεις. Θυμηθείτε ότι δύο μπάλες παγωτό φράουλα σας δίνουν μόνο 200 θερμίδες, ενώ ένα παγωτό παρφέ σχεδόν τις διπλάσιες. Όταν λοιπόν τρώτε συνετά ένα παγωτό, δεν κινδυνεύετε. Όταν γεμίζετε όμως ένα μπολ με τρεις μπάλες παγωτό, το γαρνίρετε με ξηρούς καρπούς και σιρόπι, τότε οι θερμίδες που παίρνετε είναι υπολογίσιμες. Για ακόμη λιγότερες θερμίδες, προτιμήστε τις γρανίτες.

Διαβάστε επίσης

Χάστε κιλά με την ζέστη, τρώγοντας και πίνοντας σωστά. Τι πρέπει να προσέχουμε


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων