Οι έρευνες, αποδεικνύουν ότι τα μπαχαρικά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Τα συστατικά τους φαίνεται ότι μας παρέχουν προστασία από το διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό, αλλά και πολλές μορφές καρκίνου.
Στα μπαχαρικά ανήκουν : Κατά κύριο λόγο τα αποξηραμένα τμήματα των φυτών, όπως : 1) Τα μπουμπούκια (π.χ. γαρίφαλο), 2) οι φλούδες (π.χ. κανέλα), 3) Οι ρίζες (π.χ. κουρκουμάς). 4) Οι σπόροι (π.χ. σινάπι, κόλιαντρο, γλυκάνισο).
Τι προσφέρουν οι πολύτιμες ουσίες των μπαχαρικών.
Αντικαρκινικές ιδιότητες. Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα μπαχαρικά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Ειδικότερα στο κύμινο, στο γαρίφαλο, στο μπαχάρι, στους σπόρους του σιναπιού (από τους οποίους γίνεται η μουστάρδα) και στον κρόκο (σαφράν) αποδίδονται σημαντικές αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω των ουσιών που περιέχονται σε αυτά (τα καροτενοειδή, η κουρκουμίνη, οι κατεχίνες) έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Αντιμικροβιακά «όπλα». Η κανέλα, το κύμινο, οι σπόροι του σιναπιού, το κόλιαντρο, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το πιπέρι (άσπρο και μαύρο) ανήκουν στα μπαχαρικά με την ισχυρότερη αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, σύμφωνα με σχετική λίστα που διαμόρφωσαν οι βιολόγοι του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη (ξεκινώντας από τα πιο δυνατά αντιμικροβιακά προς τα λιγότερο ισχυρά). Επιπλέον, σε σχετική ινδική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Phytotherapy Research», μελετήθηκε η ικανότητα 35 διαφορετικών μπαχαρικών και βοτάνων να εξουδετερώνουν παθογόνους οργανισμούς (όπως το βακτήριο E.coli, ο βάκιλος Subtilis και ο σακχαρομύκητας Cerevisiae). Η κανέλα, το γαρίφαλο, το κύμινο και το μοσχοκάρυδο αναδείχτηκαν αποτελεσματικότατα βακτηριοκτόνα.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Νορβηγοί και ιάπωνες ερευνητές μελέτησαν τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών σε μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, το μπαχάρι και η κανέλα, καθώς και σε αρωματικά φυτά. Στα συμπεράσματα της μελέτης τους, οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρήση των μπαχαρικών και των αρωματικών βοτάνων ενδεχομένως να συνιστά πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, εφάμιλλη των φρούτων και των λαχανικών.
Πολυδύναμα» και χωνευτικά. Σήμερα υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για την ευεργετική δράση ορισμένων μπαχαρικών, όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο, στο διαβήτη τύπου 2. Επίσης, πολλά μπαχαρικά μελετώνται για την αντιφλεγμονώδη και την παυσίπονη δράση τους (π.χ. το γαρίφαλο). Πάντως, αν και οι σχετικές έρευνες είναι σε αρχικά στάδια, το βέβαιο είναι ότι, ενσωματώνοντας τα μπαχαρικά στην κουζίνα σας, έχετε πολλά οφέλη για την υγεία σας, τόσο άμεσα -από τα ίδια τα μπαχαρικά- όσο και έμμεσα - επειδή μέσω αυτών μειώνετε τη χρήση του αλατιού και των λιπαρών. Επίσης, παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για το αντίθετο, πολλά μπαχαρικά -όπως το κύμινο, το γλυκάνισο και ο μαραθόσπορος- διευκολύνουν την πέψη. Από την άλλη μεριά, όμως, ορισμένα μπαχαρικά (π.χ. το κάρι) μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο.
Τα καρυκεύματα ασπίδα ενάντια στις λιπαρές τροφές. Εάν θέλετε να σωθείτε από την επιβαρυντική για τον οργανισμό σας δράση των λιπαρών ενός «φουλ-έξτρα» παγωτού προσθέστε στον… πειρασμό λίγη κανέλα. Εάν πάλι επιθυμείτε διακαώς να γευτείτε ένα άκρως λιπαρό φαγητό με σάλτσες ή κρέμα γάλακτος, βάλτε του αρκετό πιπέρι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό. Αυτό συμβουλεύουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ένα μίγμα καρυκευμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει το στρες που προκαλούν οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές στην καρδιά. Κάθε φορά που τρώμε, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τις θερμίδες που λαμβάνονται από τους υδατάνθρακες για ενέργεια ενώ τις περίσσιες θερμίδες τις μετατρέπει σε τριγλυκερίδια τα οποία αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα για μετέπειτα χρήση.
Λιπαρά φαγητά = τριγλυκερίδια στο αίμα. Σύμφωνα με την επικεφαλής της νέας μελέτης η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition», καθηγήτρια Σίλα Γουέστ «όταν καταναλώνουμε ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, καταλήγουμε με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στον οργανισμό είναι ανεβασμένα, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Ανακαλύψαμε ότι η προσθήκη καρυκευμάτων σε πλούσιες σε λιπαρά τροφές μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά περίπου 30% σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο σε λιπαρά γεύμα που δεν περιέχει καρυκεύματα». Η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της ετοίμασαν γεύματα σε δύο διαφορετικές ημέρες τα οποία και δοκίμασαν έξι άνδρες ηλικίας 30-65 ετών. Οι εθελοντές ήταν υπέρβαροι αλλά κατά τα άλλα υγιείς.
Το πιπεράτο πείραμα. Την 1η ημέρα οι ερευνητές προσέθεσαν δύο κουταλιές της σούπας καρυκεύματα σε κάθε γεύμα το οποίο αποτελείτο από κοτόπουλο με κάρυ, ψωμί με βότανα και μπισκότα κανέλας. Τη 2η ημέρα ετοίμασαν αντίστοιχα γεύματα τα οποία δεν περιείχαν όμως τα καρυκεύματα. Λάμβαναν δείγμα αίματος των εθελοντών κάθε 30 λεπτά επί τρεις ώρες μετά την κατανάλωση τόσο των ενισχυμένων φαγητών όσο και εκείνων που δεν περιείχαν καρυκεύματα. «Στα γεύματα που είχαν μπαχαρικά χρησιμοποιήσαμε δενδρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, κουρκουμίνη, μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο, σκόνη σκόρδου και πάπρικα» εξήγησε η δρ Αν Σκούλας-Ρέι που συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε ότι «επιλέξαμε τα συγκεκριμένα καρυκεύματα επειδή έχει φανεί ότι διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες». Η δόση των καρυκευμάτων που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε γεύμα παρείχε ποσότητα αντιοξειδωτικών αντίστοιχη με εκείνη που περιέχεται σε 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας. Όπως προέκυψε, όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν γεύματα με καρυκεύματα οι ποσότητες αντιοξειδωτικών στο αίμα τους αυξήθηκαν κατά 13% ενώ η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκε κατά περίπου 20% (τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να είναι τοξικά μακροπρόθεσμα και να οδηγήσουν σε συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες). «Αντιοξειδωτικά, όπως αυτά που περιέχονται στα μπαχαρικά, είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου των χρόνιων ασθενειών» ανέφερε η κυρία Γουέστ. Η δρ Σκούλας-Ρέι συμπλήρωσε ότι δύο κουταλιές της σούπας καρυκεύματα στο φαγητό δεν φάνηκε να προκαλούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις στους εθελοντές.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου