Τι πρέπει να φάτε πριν και μετά από ένα εμβόλιο, για να μειωθούν οι παρενέργειες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι πρέπει να φάτε πριν και μετά από ένα εμβόλιο, για να μειωθούν οι παρενέργειες

Ένας τρόπος για να μειώσουμε τις όποιες παρενέργειες από ένα εμβόλιο είναι η σωστή διατροφή

 επιμέλεια Θάλεια Γούτου, medlabnews.gr iatrikanea

Ένας τρόπος για να μειώσουμε τις όποιες παρενέργειες από ένα εμβόλιο είναι η σωστή διατροφή. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, καθώς και πιθανό πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Αυτά τα συμπτώματα είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι ότι το σώμα μας χτίζει ανοσία ενώ μέσα σε λίγες μέρες πρώτα θα εξασθενίσουν και στην συνέχεια θα εξαφανιστούν εντελώς.

Τρόφιμα και ποτά για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του εμβολίου

Πίνουμε τσάι από τζίντζερ για την ναυτία

Το τσάι από τζίντζερ είναι ιδανικό όταν αντιμετωπίζουμε γαστρεντερικά προβλήματα.Ψιλοκόβουμε το τζίντζερ αφού το έχουμε ξεφλουδίσει. Χρειαζόμαστε περίπου μία φέτα 2.5 εκατοστών για κάθε κούπα.

Βράζουμε πρώτα το τζίντζερ με το νερό σε δυνατή φωτιά και στην συνέχεια το αφήνουμε να σιγοβράσει για πέντε λεπτά ή δέκα αν θέλουμε έντονη γεύση.

Σουρώνουμε και σερβίρουμε με μια φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι για να δώσουμε περισσότερη οξύτητα.

Αν όχι, μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά μέλι η σιρόπι από σφένδαμο (maple syrup), για να μειώσουμε την έντονη γεύση του τζίντζερ.

Δεν νηστεύουμε ή κάνουμε αποτοξίνωση

Η ανοσία βασίζεται στις πληροφορίες που μεταδίδει ο οργανισμός μας από το εμβόλιο. Η σύνθεση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων απαιτούν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, υποστηρίζει ο Δρ. Ρόναλντ Χόφμαν από την Νέα Υόρκη.

Πίνουμε πολλά υγρά

Από νερό και τσάι μέχρι ανθρακούχο νερό, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών. Ο πυρετός που μπορεί να προκαλέσει ένα εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Ακολουθούμε την μεσογειακή διατροφή

Ακολουθούμε υγιεινή διατροφή λίγες εβδομάδες πριν από το πρώτο μας ραντεβού. Μια μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Η διατροφή δίνει έμφαση σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λίπη (όπως αυτά στο ελαιόλαδο), ψάρια, πουλερικά, φασόλια και αυγά.

Τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας είναι περιορισμένα. Μία έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 65 ετών που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε ένα πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο από τους συνομηλίκους που έτρωγαν δύο μερίδες ή λιγότερες.

Ακολουθούμε διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Για λίγες μέρες μετά το εμβόλιο ακολουθούμε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα μας σταθερό. Η έρευνα που επικεντρώνεται στον διαβήτη έχει δείξει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης τείνουν να είναι αντιφλεγμονώδη.

Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σε υγιή επίπεδα είναι τα πράσινα λαχανικά, τα περισσότερα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψωμί πολλαπλών δημητριακών, φρούτα όπως τα μούρα και τα μήλα, και φυσικά υγιείς άπαχες πρωτεΐνες, αυγά και ξηροί καρποί.

Τρώμε κοτόσουπα

Μία κοτόσουπα με πολλά καλομαγειρεμένα λαχανικά είναι εύπεπτη και θρεπτική.

Η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εμβόλιο διαφέρει από, οργανισμό σε οργανισμό. Η ηλικία παίζει ρόλο, όπως και το είδος του εμβολίου. Σημαντικό ρόλο παίζει το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, λέει ο Δρ. Τοντ Μπορν από την Ουάσινγκτον.

Προτείνει μάλιστα μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ενώ τονίζει πως καλό είναι «να ξεκινήσουμε δύο εβδομάδες πριν από το εμβόλιο και να συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά».

«Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες διατροφές ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση», εξήγησε. Και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση - από γιαούρτι και κεφίρ έως κίμτσι και λάχανο τουρσί - μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μικροβίων του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.

Παράλληλα είναι λάτρης της σούπας, καθώς αποτελεί ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και την συνιστά στους ασθενείς του κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μίας γρίπης. Μας προτρέπει μάλιστα να προσθέσουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, τριμμένο τζίντζερ, χυμό από μισό λεμόνι, φρέσκο ​​μαϊντανό, καρότο και ζωμό από κοτόπουλο η μανιταριών. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού στο τέλος.

Συνοδεύουμε την σούπα μας με ευχάριστη μουσική που μας αναζωογονεί. Τριάντα χρόνια έρευνας έδειξαν ότι το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.

Συνεπώς τρέφουμε και ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας ενώ ξεκουραζόμαστε και φροντίζουμε να έχουμε καλή διάθεση. Έτσι θα δώσουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα την ευκαιρία να ανταποκριθεί καλύτερα στο εμβόλιο ενώ θα ανακάμψουμε ταχύτερα.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων