Οδήγηση χωρίς σωστή ενυδάτωση ίσον οδήγηση με λάθη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οδήγηση χωρίς σωστή ενυδάτωση ίσον οδήγηση με λάθη

Μπορεί, κατά την κοινή αντίληψη, καλός οδηγός να είναι ο προσεκτικός οδηγός ή ο έμπειρος, ωστόσο, νέες μελέτες έρχονται να ρίξουν φως στο «εγχειρίδιο της σωστής οδήγησης», αναδεικνύοντας την ενυδάτωση ως ένα πολύ πολύτιμο συνοδηγό.



του Γιάννη Γεωργίου, medlabnews.gr

Μπορεί, κατά την κοινή αντίληψη, καλός οδηγός να είναι ο προσεκτικός οδηγός ή ο έμπειρος, ωστόσο, νέες μελέτες έρχονται να ρίξουν φως στο «εγχειρίδιο της σωστής οδήγησης», αναδεικνύοντας την ενυδάτωση ως ένα πολύ πολύτιμο συνοδηγό.

Νέα έρευνα, που είδε το φως της δημοσιότητας, καταλήγει στο πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι οι οδηγοί, που διανύουν πολύωρες αποστάσεις, χωρίς να έχουν ενυδατωθεί σωστά, κάνουν τον ίδιο αριθμό σφαλμάτων, που κάνει κάποιος όταν οδηγεί υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών!.
Μάλιστα, ακόμη και η μέτρια αφυδάτωση των οδηγών μπορεί να οδηγήσει σε μια συμπεριφορά αντίστοιχη αυτής, που έχει ένας μεθυσμένος οδηγός. 
Η νέα έρευνα διεξήχθη από το Loughborough University, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης, και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Physiology and Behaviour.
Οι ερευνητές του Loughborough University διεξήγαγαν επί διήμερο μια σειρά από tests σε άνδρες οδηγούς, με τη βοήθεια ενός εξομοιωτή οδήγησης. Στη διάρκεια των tests, οι οδηγοί, που ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι, υπέπεσαν, κατά μέσο όρο, σε 47 σφάλματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Όταν οι συγκεκριμένοι οδηγοί βρέθηκαν σε κατάσταση αφυδάτωσης, ο αριθμός των λαθών υπερ-διπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 101!

Όπως οι μεθυσμένοι
Όπως παρατηρούν οι ερευνητές πρόκειται για αριθμό σφαλμάτων αντίστοιχο με αυτόν, στον οποίο υποπίπτουν οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και μάλιστα πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο ή έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για λάθη όπως η απότομη αλλαγή λωρίδων ή η καθυστέρηση στη χρήση των συστημάτων πέδησης, όπως το γκάζι και το φρένο.
Πρόκειται για λάθη που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια του ίδιου του οδηγούν και των συνεπιβατών, αλλά και των οδηγών/επιβατών άλλων οχημάτων, ακόμη και των πεζών.
«Οι περισσότεροι οδηγοί είναι εξοικειωμένοι και ενημερωμένοι για την αρνητική επίδραση του αλκοόλ στην οδηγική συμπεριφορά. Ωστόσο, ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ενυδάτωσης, κατά τη διάρκεια της οδήγησης», εξηγεί ο καθηγητής Ron Maughan, Επίτιμος Καθηγητής στο Loughborough University.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Ωστόσο, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν έναν νέο -ή τουλάχιστον μη αναγνωρισμένο ευρέως- κίνδυνο, ο οποίος σχετίζεται με την έλλειψη σωστής ενυδάτωσης.

Συμβουλές προς οδηγούς
Με τα λάθη των οδηγών να ευθύνονται για περίπου 7 στα 10 τροχαία, που συμβαίνουν -για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία- το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης συνιστά την προσοχή των πολιτών στο θέμα της ενυδάτωσης.
Σύμφωνα με τις συστάσεις, η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης του οργανισμού βελτιώνει τις γνωσιακές συμπεριφορές και τα αντανακλαστικά, και μειώνει τα συμπτώματα σοβαρών πονοκεφάλων, κόπωσης, αλλά και την απώλεια συγκέντρωσης.
Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA) για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές κάνουν λόγο για περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες, ποσότητα που αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά περίπου 1 λίτρο, ιδίως σε ζεστές χώρες όπως η Ελλάδα. Τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό 20%, ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν (κατά 80%) στην ενυδάτωση του οργανισμού.
Όλα τα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά περιέχουν, ανάλογα με το είδος τους, από 85% έως και 99% νερό, γεγονός που τα καθιστά μία εναλλακτική πηγή νερού, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση. 
Με το καλοκαίρι να είναι ante portas στην Ελλάδα, η ενυδάτωση αναδεικνύεται στο πιο πολύτιμο εφόδιο για ασφαλείς διαδρομές.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων