Τροφές και Ροφήματα για να ρίξετε το σωσίβιο της κοιλιάς. Συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τροφές και Ροφήματα για να ρίξετε το σωσίβιο της κοιλιάς. Συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Το πάχος της κοιλιάς είναι κάτι που απασχολεί έντονα τις γυναίκες στα 50 τους, καθώς το λίπος συσσωρεύεται σε αυτή την περιοχή και ως εκ τούτου, ενοχλεί αρκετά τις γυναίκες και είναι δύσκολο να φύγει. Simple Ways to Lose Belly Fat
της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Το πάχος της κοιλιάς είναι κάτι που απασχολεί έντονα τις γυναίκες στα 50 τους, καθώς το λίπος συσσωρεύεται σε αυτή την περιοχή και ως εκ τούτου, ενοχλεί αρκετά τις γυναίκες και είναι δύσκολο να φύγει. Το άγχος και η καθιστική ζωή όμως ευνοούν την συγκέντρωση λίπους στην συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα όλο και νεότερες γυναίκες να προσπαθούν με εξαντλητικές δίαιτες να βελτιώσουν την εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής.
Τα άτομα που παίρνουν επιπλέον βάρος στην κοιλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, ακόμη και θάνατο, από ότι τα άτομα που συσσωρεύουν λίπος σε άλλες περιοχές του σώματος στους. Το αποθηκευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί πρόβλημα για πάρα πολλούς. Αν και θεωρείται ανδρικό «προνόμοιο», η αύξηση κοιλιακού λίπους εμφανίζεται και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ανεξάρτητα από την αύξηση βάρους ή όχι.
Το κοιλιακό λίπος δεν είναι δυσκολότερο να χαθεί από ότι το λίπος σε άλλα σημεία του σώματός μας. Όταν χάνουμε βάρος με ένα καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μπορούμε να "κάψουμε" εύκολα το λίπος της κοιλιάς. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το λίπος της μέσης είναι μέσα από υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση. 


Τρώγοντας λιπαρά τρόφιμα όπως βούτυρο, φέτα, αλλαντικά και λιπαρά κρέατα επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με επιπλέον θερμίδες και αυξάνετε τις πιθανότητες να αποθηκεύσετε λίπος στην περιοχή της κοιλίας. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει μεμονωμένη αιτία που να προκαλεί αποθήκευση λίπους στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Τα γονίδια, η διατροφή, η ηλικία και ο τρόπος ζωής παίζουν επιπρόσθετο ρόλο. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το κοιλιακό λίπος. Διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά, αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε, ελέγξτε και μειώστε τις μερίδες σας. 
Οι υπερβολικές θερμίδες από το αλκοόλ, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά ή μεγάλου μεγέθους μερίδες φαγητών, μπορούν να αυξήσουν το κοιλιακό λίπος. Το σώμα μας έχει ανάγκη τις θερμίδες για τη σωστή λειτουργία του, αλλά οι θερμίδες που αποδίδονται από ένα γραμμάριο αλκοόλ είναι σχεδόν ίδιες με τις θερμίδες που αποδίδονται από ένα γραμμάριο λίπους. Το αλκοόλ φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το κοιλιακό λίπος. Αυτό συμβαίνει διότι όταν πίνετε αλκοολούχα ποτά, το συκώτι σας είναι απασχολημένο με το "κάψιμο" του αλκοόλ, αποθηκεύοντας έτσι τις τροφές που το συνοδεύετε ως λίπος. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ προκαλεί το αίσθημα της πείνας επηρεάζοντας τις ορμόνες που ρυθμίζουν το αίσθημα του κορεσμού. 

Το πρωινό είναι απαραίτητο, καθώς αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό κάθε μέρα. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών και υδατανθράκων, υπό μορφή δημητριακών, ψωμιού, φρούτων και φρουτοχυμών. Η έλλειψη του πρωινού δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για τη δημιουργία πείνας και στέρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την πιθανότητα για βουλιμικά «τσιμπολογήματα».  

Νερό για καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Ο πιο εύκολος τρόπος που οδηγεί σε μια επίπεδη κοιλιά είναι το να πίνετε άφθονο νερό. Η πλειοψηφία των μεταβολικών διαδικασιών στο σώμα μας γίνεται με τη βοήθεια του νερού. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερη ποσότητα νερού οδηγεί σε υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό γεγονός που καθιστά το σώμα μας ικανό να κάψει λίπος πιο γρήγορα από ποτέ. Ταυτόχρονα, το νερό λειτουργεί ως μέσο καθαρισμού των συστημάτων του σώματός μας απαλλάσσοντας μας από διάφορες τοξίνες. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η κατανάλωση άφθονων υγρών, τουλάχιστον 8 - 10 ποτηριών νερού ημερησίως. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μικρή ποσότητα από χυμό λεμονιού στο νερό σας, που θα βοηθήσει να κάψει και το επιπλέον λίπος από το σώμα σας.

Μειώστε το αλάτι. Το αλάτι, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Γι’ αυτό, μειώστε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και αντικαταστήστε το με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που νοστιμίζουν τα φαγητά.  

Πίνουμε ροφήματα. Υπάρχουν κάποια βότανα που μπορούν να γίνουν σύμμαχοί μας στο αδυνάτισμα, στο ξεφούσκωμα και στην απώλεια του λίπους από την κοιλιά. Μπορούμε, λοιπόν, καθημερινά να παρασκευάζουμε και να πίνουμε πριν από το γεύμα 1 φλιτζάνι έγχυμα (αφού βράσει το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κουταλάκι από το βότανο, το αφήνουμε για 5΄, σουρώνουμε και το πίνουμε) από ένα από τα παρακάτω βότανα: ταραξάκο (όχι αν έχουμε προβλήματα με τη χολή μας), αψιθιά, λουίζα, τσουκνίδα, ιβίσκος (τα δύο τελευταία δεν ενδείκνυνται αν έχουμε υπέρταση ή προβλήματα με τα νεφρά μας), σημύδα, σιναμική (όχι αν υποφέρουμε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) και γαϊδουράγκαθο. Καλό είναι όμως να μην πίνουμε το ίδιο βότανο για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός, αλλά να τα αλλάζουμε. 

Αποφεύγουμε τις ζωικές πρωτεΐνες. Οι εν λόγω πρωτεΐνες χρειάζονται τετραπλάσια ποσότητα νερού από τη δική τους για να μεταβολιστούν, οπότε επιβαρύνουν το σώμα με κατακρατήσεις, ενώ αποτελούν συχνά και πηγή λιπαρών. Μία καλή εναλλακτική λύση είναι οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. φακές με ρύζι), ή οι ξηροί καρποί. Εντάξτε στη διατροφή σας τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο,  τα καρύδια,  τους λιναρόσπορους, το πράσινο τσάι και το φυσικό φυστικοβούτυρο. Η πλούσια τροφή σε πρωτεΐνες θα σας βοηθήσει να ξαναχτίστουν οι μυς μετά την άσκηση  και περισσότεροι μυς σημαίνουν  λιγότερο λίπος. Μπορείτε επίσης να πάρετε σύνθετους υδατάνθρακες από μερικά δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά .

Τρώμε φυτικές ίνες. Μας προσφέρουν κορεσμό (μας χορταίνουν δηλαδή) ευκολότερα. Έτσι, μπορούμε να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού (και κατ’ επέκταση λιγότερες θερμίδες) σε ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Από την άλλη δημιουργούν μία κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Έτσι, από τη μία πλευρά χορταίνουμε ευκολότερα και από την άλλη πεινάμε αργότερα. Επειδή μπορεί να μας φουσκώσουν, αν έχουμε ευαισθησία, είναι σκόπιμο να τις προτιμάμε μαγειρεμένες και να αυξάνουμε σταδιακά τις ποσότητές τους ή να βγάζουμε από τα φρούτα τη φλούδα και να τα βράζουμε ή να τα ψήνουμε πριν τα φάμε. Οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. 

Αποφεύγουμε συγκεκριμένα τρόφιμα. Αυτές είναι οι τροφές που έχουμε παρατηρήσει ότι μας φουσκώνουν και οι οποίες δεν είναι οι ίδιες για όλους. Υπάρχουν όμως κάποιοι συνήθεις ύποπτοι, όπως για παράδειγμα η ντομάτα, τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, τα χόρτα, τα άγουρα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν σποράκια. Βέβαια, όλα αυτά τα τρόφιμα μπορεί να φουσκώνουν παροδικά, αλλά παράλληλα αυξάνουν τις κενώσεις και/ή τη διούρηση και τελικά μειώνουν το βάρος. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα, που είναι πολύ πλούσια σε αλάτι, όπως οι κονσέρβες, κάθε είδος έτοιμου φαγητού και τα αρτοποιήματα (συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού). Ο κύριος λόγος της αύξησης του αριθμού των ατόμων που έχουν λίπος στη κοιλιά είναι το πρόχειρο φαγητό. Τα περισσότερα από τα πρόχειρα φαγητό αποτελούνται  από ραφιναρισμένη ζάχαρη και υδατάνθρακες. Στην κατανάλωσή τους το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα αυξάνεται αμέσως και οδηγεί σε αυξημένη ποσότητα λίπους. Επίσης, αυτά τα τρόφιμα ενισχύουν την όρεξή μας με αποτέλεσμα  να θέλουμε να τρώμε περισσότερο από την απαιτούμενη ποσότητα. Καταργήστε από την κουζίνα σας όλων των ειδών “πρόχειρου” φαγητού, όπως πατατάκια, γλυκά, μπισκότα και άλλα παρόμοια προϊόντα. Όταν έχετε  όλα αυτά στο σπίτι σας, συχνά, θα είστε περισσότερο επιρρεπής για να τα καταναλώσετε. Τα φρέσκα τρόφιμα και τα λαχανικά θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτίμηση.

«Όχι» στα απλά σάκχαρα. Σοκολάτες, μπισκότα, γλυκά αυξάνουν απότομα το σάκχαρο, κουράζουν το πάγκρεας και μας παχαίνουν. 

Τροφές που βοηθούν σημαντικά στην απώλεια των κιλών στην κοιλιά

• Άπαχα γαλακτοκομικά.
• Δαμάσκηνα.
• Ελαιόλαδο.
• Καρότα.
• Κρεμμύδια.
• Μήλα.
• Μαρούλι.
• Μπρόκολο.
• Λάχανο.
• Σέλινο.
• Σπανάκι.
• Όσπρια.
• Πουλερικά.
• Ψάρια.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων