Βότανα για καούρες, ναυτία, δυσπεψία, φουσκώματα, νευρικούς πόνους καισπασμούς στο στομάχι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Βότανα για καούρες, ναυτία, δυσπεψία, φουσκώματα, νευρικούς πόνους καισπασμούς στο στομάχι

Οι ενοχλήσεις στο στομάχι είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Μπορεί να είναι το καθημερινό στρες που δεν διευκολύνει τη σωστή πέψη και «χτυπάει» το στομάχι, η κακή διατροφή, τα βιαστικά και πρόχειρα γεύματα, ακόμα και η προδιάθεση του οργανισμού ή η δυσανεξία σε κάποια τροφή που επιμένουμε να τρώμε γιατί απλά ικανοποιεί τον ουρανίσκο μας. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε ένα στομαχόπονο, αλλά μπορεί να μεταφράζονται σε καούρες, ναυτία, δυσπεψία, φουσκώματα, νευρικούς πόνους και σπασμούς. Οι γαστρεντερικές διαταραχές δυστυχώς για πολλούς είναι καθημερινό φαινόμενο.

Οι ενοχλήσεις στο στομάχι είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Μπορεί να είναι το καθημερινό στρες που δεν διευκολύνει τη σωστή πέψη και «χτυπάει» το στομάχι, η κακή διατροφή, τα βιαστικά και πρόχειρα γεύματα, ακόμα και η προδιάθεση του οργανισμού ή η δυσανεξία σε κάποια τροφή που επιμένουμε να τρώμε γιατί απλά ικανοποιεί τον ουρανίσκο μας. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε ένα στομαχόπονο, αλλά μπορεί να μεταφράζονται σε καούρες, ναυτία, δυσπεψία, φουσκώματα, νευρικούς πόνους και σπασμούς. Οι γαστρεντερικές διαταραχές δυστυχώς για πολλούς είναι καθημερινό φαινόμενο.
Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε ότι υπάρχει τρόπος για φυσική αντιμετώπιση και θεραπεία από τα συμπτώματα αλλά και τις αιτίες που τα προκαλούν. Υπάρχουν πολλά βότανα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή διατροφή μας και προσφέρονται ως λύση στο πρόβλημα των γαστρικών διαταραχών. Πάντα βέβαια υπάρχουν και τα σπάνια δυσεύρετα βότανα που προσφέρονται για το ίδιο αποτέλεσμα. Μην ξεγελιέστε, κάτι που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Πάντα ο τρόπος κατανάλωσης ή εξωτερικής χρήσης παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα.
Παρακάτω θα αναφέρουμε μια μεγάλη γκάμα βοτάνων τα οποία αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα των γαστρικών διαταραχών και ανακουφίζουν. Ακριβώς επειδή είναι πολλά θα τα χωρίσουμε σε κατηγορίες βοτάνων και φρούτων.
Ξεκινώντας από τα ευεργετικά βότανα, θα αναφέρουμε το πλέον διαδεδομένο για στομαχικές διαταραχές.
Το χαμομήλι με τις σπασμολυτικές ιδιότητες του, αντιμετωπίζει την υπερέκκριση υγρών στο στομάχι, ενώ σε συνδυασμό με της χαλαρωτικές ιδιότητες του, καταπολεμά τους νευρικούς στομαχόπονους, την γαστρίτιδα, την ναυτία και τις καούρες που είναι αποτέλεσμα έντονου στρες.
Η βαλεριάνα, φυτό διάσημο για τις αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του, όταν γίνεται αφέψημα η ρίζα της, καταπολεμά τις καούρες.
Ο δυόσμος , η μέντα, καθώς επίσης και το μελισσόχορτο, έχουν σπασμολυτικές ιδιότητες, τονώνουν το πεπτικό σύστημα και καταπολεμούν την δυσπεψία, τους νευρικούς στομαχόπονους και τις διαταραχές. Επίσης είναι πολύ καλά χωνευτικά βότανα με δράση ενάντια στη ναυτία. Η μενθόλη που περιέχει κυρίως η μέντα, είναι δροσιστική και ηρεμεί το στομάχι μετά από εμετό.
Το θρούμπι ανοίγει την όρεξη, δρα ενάντια στη δυσπεψία, τις καούρες και τον στομαχόπονο, ενώ παράλληλα βοηθά στη ναυτία.
Η ρίγανη, ανακουφίζει από στομαχόπονους, ενώ η μαντζουράνα είναι ιδανική για δυσπεψία.
Ο μαϊντανός ανακουφίζει από στομαχόπονους και δυσπεψία, ενώ είναι πλούσιος σε βιταμίνες και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Το βαλσαμόχορτο, προσφέρεται για αντιμετώπιση του στομαχόπονου, φουσκώματα, ενώ με παρακολούθηση ιατρική μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και για έλκη.
Η αλχεμίλλη, βότανο λιγότερο διαδεδομένο, δρα ενάντια στη γαστρίτιδα, ενώ το ταραξάκο, είναι πολύ χρήσιμο σε καούρες και δυσπεψία.
Η μολόχα είναι ιδανική για οποιαδήποτε ενόχληση του πεπτικού συστήματος, από καούρες έως πόνους γαστρίτιδας, λόγω της μαλακτικής της δράσης.
Το γλυκάνισο ανακουφίζει από συμπτώματα καούρας, φουσκώματος και βοηθάει στη χώνεψη. Αντιμετωπίζει πόνους στομάχου και τη ναυτία με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το τζίντζερ είναι πολύ αποτελεσματικό για ναυτίες, τάση προς εμετό και στομαχικές διαταραχές.
Το δίκταμο ηρεμεί το πονεμένο στομάχι και τα έντερα, ενώ η λουΐζα, θεωρείται πολύ καλή για στομαχικές διαταραχές και δυσπεψία.
Η λεβάντα ενδείκνυται για δυσκολία στη χώνεψη και κοιλιακό πόνο.  Για δυσπεψία ή γαστρίτιδα επίσης συστήνεται ο βασιλικός, και το άκορο. Ενώ τα ραδίκια είναι ιδανικά για στομαχόπονους και επίσης την δυσπεψία αλλά αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μην τα προτιμήσετε.
Η γεντιανή, βότανο όχι τόσο διαδεδομένο, ανταποκρίνεται πολύ καλά στα συμπτώματα γαστρίτιδας, και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δυσπεψίας.
Η αχιλλέα, είναι μεν αποτελεσματική για δυσπεψία και διαταραχές στομαχικές αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν υπάρχει έλκος ή έστω υποψία έλους.
Ο μαραθόσπορος, όπως ακριβώς και το τίλιο, είναι αντιφλεγμονώδης και προστατεύει το στομάχι, ενώ παράλληλα σταματά πόνους και τον εμετό.
Το αγριμόνιο ή αγριμονιά αντιμετωπίζει τη δυσπεψία και είναι στυπτικό, οπότε βοηθάει και σε ανωμαλίες του εντέρου.
Η γνωστή σε όλους μαργαρίτα, χαλαρώνει το νευρικό στομάχι, καταπολεμά τις καούρες και αντιμετωπίζει την δυσπεψία.

Επίσης υπάρχουν πολλά φρούτα για την αντιμετώπιση του στομαχόπονου και διαταραχών, αν και τα περισσότερα είναι εξωτικά και με γεύση ιδιαίτερη για τα Ελληνικά γούστα.
Ο ανανάς για παράδειγμα, όταν τρώγεται φρέσκος βέβαια και όχι από κονσέρβα, είναι ιδανικός για τις καούρες, ενώ η παπάγια αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσπεψία.
Το πορτοκάλι είναι ευεργετικό για τον στομαχόπονο, κυρίως όταν προέρχεται από στρες και νεύρα όπως επίσης και το νεράντζι. Προσοχή όμως, όχι η κατανάλωση τους, γιατί περιέχουν οξέα φρούτων που δυσχεραίνουν την κατάσταση. Το αιθέριο έλαιο τους σε συσκευή αρωματοθεραπείας είναι που ευεργετεί.
Λίγες σταγόνες από χυμό λεμόνι, ανακουφίζουν από τη βαρυστομαχιά, ενώ το κυδώνι και το ροδάκινο ωμά αντιμετωπίζουν τη δυσπεψία. Πολύ καλά αποτελέσματα ενάντια στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, έχει επίσης η γλυκιά κολοκύθα και η μπανάνα.

Ακόμα υπάρχουν μεμονωμένα βότανα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση στομαχόπονου και πεπτικών διαταραχών, όπως ο άνηθος, ο κόλιανδρος, η τσουκνίδα και το γαϊδουράγκαθο. Για συμπτωματική αντιμετώπιση της γαστρίτιδας, το φασκόμηλο καθώς επίσης και το τζίνσενγκ είναι ευεργετικά, ενώ η δυσπεψία αντιμετωπίζεται και με γαρίφαλοκανέλλαδάφνη και μοσχοκάρυδο.
Παρά τον τεράστιο όγκο πληροφοριών αναγκαστήκαμε να παραλείψουμε κάποια βότανα γιατί ήδη η λίστα είναι υπερπλήρης. Κάποια από τα ανωτέρω βότανα μπαίνουν στην καθημερινότητα μας μέσω της μαγειρικής, κάποια τρώγονται ωμά όπως τα φρούτα που αναφέραμε ενώ τα υπόλοιπα, τα οποία δεν γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε, μπορούν να γίνουν έγχυμα ή αφέψημα, ή ακόμα να μπουν ως αιθέριο έλαιο σε συσκευή αρωματοθεραπείας.
Προσοχή όμως γιατί όλα τα βότανα έχουν παρενέργειες όταν η χρήση ξεπερνάει τα λογικά όρια. Επίσης, οτιδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες οπότε καλό είναι να είστε ενημερωμένοι. Τέλος κατά τη διάρκεια λήψης φαρμάκων και κατά τη διάρκεια θηλασμού ή εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο να έχετε την έγκριση του γιατρού σας για τη χρήση οποιουδήποτε βοτάνου.
Πηγή http://botanologio.com/herbs-against-stomachache/

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων