Όλα τα είχαν οι γιατροί, τα εργαστήρια, οι κλινικές, η προσαρμογή στον ΠΔ 84/2001 τους μάρανε | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Όλα τα είχαν οι γιατροί, τα εργαστήρια, οι κλινικές, η προσαρμογή στον ΠΔ 84/2001 τους μάρανε

Θυμηθήκαμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί στα ιατρεία ένα προεδρικό διάταγμα, που από τότε που βγήκε το 2001 άλλαξαν πάρα πολλά σε όλο το σύστημα υγείας αλλά αυτό παραμένει σε ισχύ.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή  σύνταξης, medlabnews.gr

Σε αυτήν την χώρα έχουμε χάσει το μέτρο. Ε δεν έχουμε λεφτά, ε δεν πληρώνουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές και χρωστάμε, σε γιατρούς οφειλές από το 2008, εφαρμόζουμε clawback, rebate, υποκοστολογίσεις ιατρικών εξετάσεων και τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία και η εφευρετικότητα των εκάστοτε κυβερνόντων σε όρους, προκειμένου να βγάλουμε από την μύγα ξίγκι, θέλουμε όμως όλα να λειτουργούν, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη ή και ακόμα καλύτερα.

Έτσι απαιτούμε να εφαρμόζονται όλοι οι ποιοτικοί έλεγχοι, να εφαρμόζονται τα πάντα με ασφάλεια, να πληρώνονται ΙΚΑ, εφορίες και λοιπά στην ώρα τους γιατί διαφορετικά δεν παίρνεις ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, που χωρίς αυτές δεν μπορείς να πληρωθείς τα ελάχιστα που έχουν απομείνει για να πληρωθείς από το χρεοκοπημένο κράτος. 

Έτσι ξανά θυμηθήκαμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί στα ιατρεία ένα προεδρικό διάταγμα, που από τότε που βγήκε το 2001 άλλαξαν πάρα πολλά σε όλο το σύστημα υγείας αλλά αυτό παραμένει σε ισχύ. Έγιναν προσπάθειες να το αντικαταστήσουν αλλά μάταια. Ο Αβραμόπουλος, λίγο πριν φύγει από το Υπουργείο, εξέδωσε ένα νέο ΠΔ το 2009 αλλά με το που ήρθε η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να το καταργήσει. Έκτοτε έγιναν οι μνημονιακοί νόμοι, υπήρξε τάχα μου η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, βγήκαν εγκύκλιοι και τελικά καταλήξαμε στο να έρχεται μετά από 15 χρόνια η κυβέρνηση σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ και να ζητά να εφαρμοστεί ο ΠΔ84 διαφορετικά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι φορείς.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργεί το συγκεκριμένο ΠΔ και αποτέλεσε αιτία για μια ολόκληρη δεκαετία να εκδίδονται αποφάσεις παράτασης της προσαρμογής από το Υπουργεία Υγείας ήταν τα πολεοδομικά προβλήματα που κουβαλούσε. Ένα από τα σημαντικότερα ήταν η αλλαγή χρήσης του χώρου που στεγάζεται το ιατρείο. Ακόμα και σήμερα συμβαίνουν ιστορίες τρέλας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πατέρας γιατρός ακτινολόγος στην επαρχία συνταξιοδοτήθηκε και θέλει να μεταβιβάσει το ιατρείο στον γιο του, ακτινολόγος και αυτός. Το ιατρείο 40 ετών και ο μηχανικός του επαρχιακού ιατρικού συλλόγου (οι άδειες εκδίδονται από τους συλλόγους) ζητά να αλλάξει η χρήση του χώρου από κατάστημα που είναι τώρα σε ιατρείο. Αυτό συνεπάγεται μια κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα το ιατρείο να μην μπορεί ακόμα να προσαρμοστεί στο ΠΔ του 2001. 
Μάλιστα συμβαίνουν και αρκετά τραγελαφικά όπως ότι υπάρχουν πολεοδομικοί νόμοι όπως του 2011 που διευκολύνουν τις διαδικασίες δεχόμενοι ακόμα και τις υπεύθυνες δηλώσεις ιδιωτών μηχανικών, όμως ο εκάστοτε μηχανικός που έχει επιφορτιστεί με τις βεβαιώσεις λειτουργίας, τους αγνοούν. Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα η πολεοδομία να βεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται αλλαγή χρήσης και ο μηχανικός του συλλόγου, να απαιτεί αλλαγή χρήσης!!!

Όμως το ΠΔ δεν σταματά εδώ υπάρχουν μηχανήματα που έχουν καταργηθεί αλλά απαιτούνται προκειμένου να είναι κανείς σύννομος, με ό,τι τραγελαφικό συνεπάγεται αυτό.

Τελικά η ταλαιπωρία των ιατρών αυτά τα χρόνια δεν έχει τελειωμό. Μάλλον βρίσκονται σε διωγμό και θα πρέπει όσοι έχουν μείνει να κλείσουν και να αναλάβει την πρωτοβάθμία υγεία, το παραλυμένο Δημόσιο σύστημα υγείας. Α, είπα Δημόσιο και θυμήθηκα, ότι πολλά εργαστήρια σε Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας κλπ δεν έχουν προσαρμοστεί στο ΠΔ84. Αρα θα πρέπει να κλείσουν και αυτά. Και τότε τι μένει; Ο Ένας ιδιώτης που εγκαθίσταται σε όλη την Ελλάδα ή ο Γερμανός συνέταιρος που περιμένει στην γωνία;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων