Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει την τύφλωση (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει την τύφλωση (video)

Η Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την υγεία των οφθαλμών και να γίνουν κατανοητά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα μιας παθήσεως που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τουλάχιστον σε 80 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, παγκοσμίως.

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr 

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την υγεία των οφθαλμών και να γίνουν κατανοητά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα μιας παθήσεως που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τουλάχιστον σε 80 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, παγκοσμίως.
  
Το γλαύκωμα δεν είναι μόνο μια ασθένεια των ηλικιωμένων. Είναι καιρός να αλλάξουμε τη δημόσια αντίληψη για το γλαύκωμα που μπορεί να προσβάλει άτομα νεότερης ηλικίας.

Γνωστό ως "ύπουλος κλέφτης της όρασης" ή "σιωπηλή νόσος της τύφλωσης",  το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από βαθμιαία απώλεια της όρασης ως αποτέλεσμα του θανάτου των νευρικών κυττάρων στο μάτι, των κυττάρων δηλαδή που διαβιβάζουν τις οπτικές εικόνες μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.

Δεδομένου ότι το Οπτικό Νεύρο σιγά-σιγά αλλοιώνεται, μπορούν να εμφανιστούν μόνιμη απώλεια όρασης και τύφλωση. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος, αλλά δυστυχώς οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από τους μισούς από τους πάσχοντες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν την νόσο.

Όταν το γλαύκωμα ανιχνευθεί εγκαίρως και οι ασθενείς τεθούν σε κατάλληλη αγωγή, το 90% της τύφλωσης απο το γλαύκωμα θα μπορούσε να προληφθεί, αναφέρουν τελευταίες διεθνείς έρευνες.

Το γλαύκωμα,  σύμφωνα με την ΠΟΥ, είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο, καθώς πάνω  από 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο. Ευθύνεται για το 8% της καταγεγραμμένης τυφλότητας, ενώ δυστυχώς οι αριθμοί αναμένεται να επιδεινωθούν προκαλώντας τεράστια άμεση και έμμεση επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και καταδικάζοντας τους πάσχοντες σε δραματική επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος. H εξέλιξης του η οποία δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη.



Περισσότεροι από 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα τυφλωθούν από γλαύκωμα παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια (2020), σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Γλαυκώματος!

Η δυσοίωνη αυτή εκτίμηση  οφείλεται στο γεγονός ότι το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως καθώς στα αρχικά  στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και όταν διαγνωστεί η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.

Το γλαύκωμα είναι πάθηση η οποία προσβάλλει τα οπτικά νεύρα του ματιού, τα οποία μεταδίδουν τα οπτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου, όπου εδρεύει το κέντρο της όρασης.  Το οπτικό νεύρο προσβάλλεται όταν αυξάνει η πίεση του ματιού.
Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς της 3ης ηλικίας, αν και σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί σε νέους ανθρώπους καθώς επίσης και σε παιδιά.

Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
  • H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση,
  • Tο οικογενειακό ιστορικό,
  • O λεπτός κερατοειδής, 
  • H μυωπία 
  • O σακχαρώδης διαβήτης
  • Ιστορικό οφθαλμικού τραύματος
  • Μακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης
Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι σήμερα και ο μόνος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για το γλαύκωμα. Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα διατήρησης της όρασης. 
  
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται το οικονομικό μόνο κόστος του γλαυκώματος. Αθροιστικά το μέσο άμεσο και έμμεσο (επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κ.λ.π.) ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 - 20.000 Ευρώ σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι οτι οι βλάβες που προκαλούνται απο το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμες. Οι διάφορες θεραπείες (φαρμακευτικές και χειρουργικές) μπορούν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τυχόν περαιτέρω απώλειες όρασης. Ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη των συνεπειών της νόσου.  Η ακριβής διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να αποτρέψουν τη ζημιά στο οπτικό νεύρο και να διατηρήσουν την όραση.  Η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και η προσεκτική αξιολόγηση του οπτικού νεύρου είναι πολύ σημαντικές εξετάσεις.  Δεδομένου οτι οι βλάβες που προκαλεί το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμες, το γλαύκωμα πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα του Γλαυκώματος προσφέρεται για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας την σοβαρότητα της νόσου και να κατανοήσουμε οτι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαμβάνει τις σοβαρές συνέπειες της νόσου.      

Καταρράκτης, η συχνότερη αιτία μείωσης της όρασης σε όλο τον κόσμο

Τι ανάγκες από βιταμίνες έχουν τα μάτια μας; Κατάλληλες τροφές για τα μάτια

Πονοκέφαλος, ξηροφθαλμία, θολή όραση, κουρασμένα μάτια, πόνος στον αυχένα οφείλονται στο Computer Vision Syndrome. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι συμβαίνει και βλέπουμε μυγάκια, κηλίδες ή τριχίτσες στα μάτια μας; Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι; (floaters)

Τσίμπλα, δάκρυα, κόκκινα ερεθισμένα μάτια οφείλονται σε επιπεφυκίτιδα



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων