Φοιτητές από την Κίνα ξεκινούν μαθήματα στην Ελληνική Γλώσσα στο ΕΚΠΑ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φοιτητές από την Κίνα ξεκινούν μαθήματα στην Ελληνική Γλώσσα στο ΕΚΠΑ


Από Δευτέρα, ξεκινούν τα μαθήματα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών... Κάτι που δεν θα αποτελούσε είδηση, εάν δεν υπήρχε η ιδιαιτερότητα, ότι φέτος, μαζί με τους επιτυχόντες των περυσινών πανελλαδικών εξετάσεων, θα φοιτήσουν στη Φιλοσοφική Σχολή και 20 φοιτητές από την Κίνα και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beijing Foreign Studies University).
Για τους περισσότερους από αυτούς, η επαφή τους με την ελληνική γλώσσα έγινε πριν από δύο χρόνια, όταν ήρθαν στην Ελλάδα και τα Ιωάννινα και ξεκίνησαν από το μηδέν την εκμάθηση των νέων ελληνικών στο διδασκαλείο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Φέτος, ήρθαν στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν τον τρίτο χρόνο σπουδών τους, πριν γυρίσουν στην Κίνα και ολοκληρώσουν, με το τέταρτο έτος, τις σπουδές τους στην Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό.
Το πρόγραμμά τους, ήδη «φορτωμένο», περιλαμβάνει το μάθημα των Νέων Ελληνικών στο διδασκαλείο του ΕΚΠΑ και το υποχρεωτικό και ειδικά σχεδιασμένο για αυτούς μάθημα της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και της Ευρωπαϊκής Τέχνης. Ωστόσο, έχουν την ελευθερία να επιλέξουν και μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα της Φιλοσοφικής και η διάδραση με τους Έλληνες φοιτητές και η εμπειρία των διαλέξεων στα ελληνικά είναι κάτι που περιμένουν με ανυπομονησία, αλλά και με αγωνία.
«Θα παρακολουθήσουμε και μαθήματα, μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές, στα Ελληνικά. Ελπίζω να τα καταφέρουμε», λέει χαμογελαστή η Αμάντα σε άψογα ελληνικά. «Ναι, είμαστε αρκετά αγχωμένοι με αυτό το κομμάτι», παραδέχεται, επίσης χαμογελαστή η Ντενίζ, μετά την υποδοχή της ομάδας τους από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και καθηγητές της Φιλοσοφικής.
Και, αν τα ονόματά τους δεν φαίνονται πολύ? κινέζικα, είναι επειδή συστήνονται με το? ευρωπαϊκό τους όνομα. Δύο από τα αγόρια, ωστόσο, πρόσθεσαν -σε άπταιστα ελληνικά- ότι πλέον, εκτός του κινεζικού και του αγγλικού ονόματος, έχουν και ελληνικό και προτιμούν να συστήνονται με αυτό στην Ελλάδα. «Ο δάσκαλός μας στα Γιάννενα μας έδωσε ελληνικά ονόματα», εξηγεί ο? Ανδρέας. «Εμένα στην αρχή μου έδωσε το 'Φίλιππος', αλλά δε μου άρεσε και ζήτησα άλλο», συμπληρώνει ο? Αλέξανδρος.
Προκαλεί εντύπωση το πόσο «ανοικτοί» είναι στο να εγκλιματιστούν στην ελληνική καθημερινότητα. «Χαιρόμαστε πολύ που ήρθαμε εδώ», λέει ο Ανδρέας, «είναι εντυπωσιακή εμπειρία να είμαστε εδώ τρία χρόνια. Ειδικά στην Αθήνα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα από διάφορα τμήματα και υπάρχουν και ευκαιρίες για πρακτική ή και για δουλειά». «Μακάρι να περάσουμε ωραία, να έχουμε πρόοδο στα ελληνικά και να μάθουμε για την Ελλάδα γενικά», καταλήγει.
Το ενδιαφέρον για τις σπουδές Ελληνικών, και μάλιστα στην Ελλάδα, από κινέζους φοιτητές, ίσως να ξενίζει. Τι έκανε τα παιδιά αυτά να στραφούν στις ελληνικές σπουδές; «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για διερμηνείς ελληνικών στην Κίνα», εξηγεί η Ντενίζ, «άρα, για εμάς, η φοίτηση εδώ σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες πίσω στην Κίνα». Την επαγγελματική αποκατάσταση προέταξε και ο Αλέξανδρος σαν το πρώτο κίνητρο για να πάρει την υποτροφία και να σπουδάσει εδώ. «Ήθελα πολύ την υποτροφία, κυρίως γιατί είχα προσδοκίες για το επαγγελματικό μου μέλλον», λέει, ωστόσο προσθέτει ότι η επαφή του με την Ελλάδα τον έκανε να την αγαπήσει και να εκτιμήσει τον πολιτισμό και την ιστορία της.
«Τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον των διμερών μας σχέσεων (σ.σ. μεταξύ Ελλάδας και Κίνας), βασιζόμαστε πάνω τους», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάο Γουεντσί (Gao Wenqui), Σύμβουλος και Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής (Counselor and Deputy Head of Mission) της πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, και ευχήθηκε «να αδράξουν τη μέρα, ακόμα και την? ώρα, για να μάθουν όσα περισσότερα μπορέσουν», από την παραμονή τους στην Ελλάδα και την ελληνική πρωτεύουσα.
«Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στο πολύ θετικό ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για την Παιδεία της χώρας μας και στην εκτίμηση και το σεβασμό που τρέφουμε εμείς, ως ελληνικό πανεπιστήμιο, για το αξιόλογο αυτό πανεπιστήμιο της Κίνας και τις δυνατότητες του για γόνιμες συμπράξεις με το δικό μας», σχολίασε στη συνέχεια ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Από την πλευρά της, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ελένη Καραμαλέγκου, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι «δύο χώρες με μεγάλους πολιτισμούς», που συνεργάζονται στον «κατεξοχήν ευαίσθητο και ουσιαστικό τομέα της Εκπαίδευσης, με στόχο την εξειδικευμένη γνώση αλλά και την ευρύτερη Παιδεία». «Το πρόγραμμα σπουδών των φοιτητών στη Σχολή μας είναι ειδικώς σχεδιασμένο, ώστε να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες των φιλοξενουμένων μας και να συνδυάζεται με τα άλλα τρία χρόνια σπουδών τους», επεσήμανε.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συνοδεύεται από μεγάλες προσδοκίες, από ελληνικής πλευράς, καθώς υπάρχουν ήδη «στα σκαριά» και συζητούνται νέες συνεργασίες, με άλλα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κίνας.
ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων