Συνάντηση εκπροσώπων μηχανικών, δικηγόρων, οικονομολόγων με την διοίκηση του ΕΦΚΑ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συνάντηση εκπροσώπων μηχανικών, δικηγόρων, οικονομολόγων με την διοίκηση του ΕΦΚΑ

Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2018 οι εισφορές των αυταπασχολούμενων υπολογίζονται επί του 85% του εισοδήματος του 2016 και όχι επί του καθαρού εισοδήματος.

Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου εκπρόσωποι των μηχανικών, δικηγόρων και οικονομολόγων με τη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δικηγόρου Συλλόγου Αθήνας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη συνάντηση αυτή θα ζητηθεί (από τους μηχανικούς, δικηγόρους, οικονομολόγους) η επίλυση των προβλημάτων που άπτονται της νέας βάσης υπολογισμού των εισφορών, του συμψηφισμού των εισφορών, αλλά και του γεγονότος ότι ενήμεροι ασφαλισμένοι εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι στο σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2018 οι εισφορές των αυταπασχολούμενων υπολογίζονται επί του 85% του εισοδήματος του 2016 και όχι επί του καθαρού εισοδήματος.
Επίσης από τον ερχόμενο Μάρτιο, οι αυταπασχολούμενοι που δήλωσαν το 2016 μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, θα πρέπει να καταβάλλουν σε πέντε δόσεις τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβληθεισών και καταβλητέεων εισφορών.
Επιστροφές θα λάβουν όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015 και δεν έχουν καμία οφειλή προς τον ΕΦΚΑ.
Εξάλλου, από τον επόμενο μήνα, πρέπει να εξοφληθούν ό,τι υπόλοιπα έμειναν από τις "έναντι" καταβολές εισφορών, προκειμένου οι οφειλέτες αυτασφαλισμένοι να συνεχίσουν να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα.  
Ωστόσο, πολλοί είναι οι αυταπασχολούμενοι που εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι, αν και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους και αυτό λόγω της ελλιπούς επικοινωνίας μεταξύ των ηλεκτρονικών αρχείων του ΕΦΚΑ με τα τέως Ταμεία (πχ ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ)
Την ίδια μέρα που έχει ορισθεί η συνάντηση ΕΦΚΑ –ΔΣΑ-ΟΕΕ-ΤΕΕ λήγουν δύο σημαντικές προθεσμίες για τους αυταπασχολούμενους.
Συγκεκριμένα, έως τις 28/2 πρέπει:
- Να έχουν εξοφληθεί οι εισφορές του 2016 από τους δικηγόρους (ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΑ-ΤΑΝ) και οι εισφορές του β εξαμήνου του 2016 από τους μηχανικούς (ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ). Όποιος υπόχρεος δεν καταβάλλει τις εισφορές έως 28/2, χάνει την ασφαλιστική ενημερότητα του ακόμα και αν έχει καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, αλλά του  πρώτου διμήνου του 2018 τις ασφαλιστικές εισφορές του.
- Να έχουν εξοφληθεί οι μηνιαίες εισφορές 26,9% υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας για τον Ιανουάριο του 2018 με βάση το 1/12 του 85% του εισοδήματος του 2016 (σ.σ. 85% του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 2016 και των καταβλητέων εισφορών του 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016). Για να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα οι αυταπασχολούμενοι, θα πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον τις ελάχιστες εισφορές.
Οι οικονομολόγοι πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον 158 ευρώ (26,9% Χ βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη), ενώ οι μηχανικοί και δικηγόροι με πάνω από 5 έτη ασφάλισης (26,9% Χ Βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη μείον τη έκπτωση που τους αναλογεί αν έχουν δηλώσει εισόδημα από 7.032 ευρώ έως 57.000 ευρώ).
Τελευταίες πληροφορίες από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές των αυταπασχολούμενων υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Υπενθυμίζεται πως με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου, οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλλουν τόσο τις περσινές, όσο και τις φετινές εισφορές κατά τη διάρκεια του 2018.
του Δημήτρη Κατσαγάνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων