Ελαιόδεντρα με βιβλιάρια "υγείας" για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ελαιόδεντρα με βιβλιάρια "υγείας" για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,8-2 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 20-40 χρόνια, στη λεκάνη της Μεσογείου
Ακόμη και βιβλιάρια παρακολούθησης της "υγείας" κάθε ελαιοδέντρου, πέραν της χάραξης νέας στρατηγικής και υιοθέτησης όλων των σύγχρονων εργαλείων της τεχνολογίας, θα ήταν καλό να επιστρατεύσουν στη φαρέτρα τους οι παραγωγοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,8-2 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 20-40 χρόνια, στη λεκάνη της Μεσογείου. Τα παραπάνω ανέφερε ο διευθυντής του UC Davis Olive Center, της Καλιφόρνιας, δρ. Dan Flynn, μιλώντας από το βήμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Κέντρου Ελιάς, που πραγματοποιείται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με διοργάνωση του Κέντρου Ελιάς Krinos - Perrotis College.
Όπως είπε, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν θα είναι τόσο σοβαρές για την ελαιοκαλλιέργεια όσο για άλλες, όπως, μεταξύ άλλων, στα σιτηρά και στις αμπελοκαλλιέργεις, ενώ διευκρίνισε ότι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θα σημάνει για την ελαιοκαλλιέργεια σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και τα Βαλκάνια, ένα μικτό αποτέλεσμα, με μερικές περιοχές να κερδίζουν και άλλες να χάνουν από την αύξηση της θερμοκρασίας. 
    Στους χαμένους της Μεσογείου, όπως εκτιμά ο κ. Flynn, θα βρίσκεται η Ιταλία, ενώ ειδικά για περιοχές της Μέσης Ανατολής, είπε ότι λόγω των επιπτώσεων δεν αποκλείεται να σημειωθεί μείωση, ως και 80% ,στα κέρδη ανά εκτάριο. Χαμένες θα είναι και οι περιοχές με καλλιέργειες ελιάς, που βασίζονται μόνο στα όμβρια ύδατα, κάτι όμως που δεν αφορά τις καλλιέργειες για επιτραπέζια ελιά, επειδή είναι όλες αρδευόμενες.
Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Γιώργος Κουμπούρης, επισήμανε ότι οι ποικιλίες ελιάς που έχουν περισσότερες πιθανότητες προσαρμογής, είναι οι γηγενείς, που έχουν δοκιμαστεί σε διάφορες κλιματικές αλλαγές στη διάρκεια των αιώνων. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα έρευνας πέντε χρόνων, που έγινε σε φυτείες ελιάς στη Μεσσηνία και στην Κρήτη, ανέλυσε τους χάρτες που αφορούν τους τρεις μεγάλους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι καλλιέργειες και αφορούν σε λειψυδρία, διάβρωση των εδαφών και τις πλημμύρες, που, όπως διευκρίνισε, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται δύο ή και τρεις μαζί, σε μία περιοχή.
Επίσης, ο κ. Κουμπούρης, υπογράμμισε την ανάγκη για την ολιστική διαχείριση των αγροκτημάτων, με την ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων των υγιών δένδρων, όπως και τη χρήση κομπόστ, προκειμένου να μειωθεί και να είναι, όπως υπογράμμισε, απολύτως στοχευμένη η χρήση λιπασμάτων.
Στο μεταξύ, στο συνέδριο τονίστηκε ότι η επιτραπέζια ελιά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στις πρώτες δύο θέσεις των εξαγώγιμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων (ετήσιες εξαγωγές στα 450 εκατ. ευρώ), ενώ τονίστηκε ότι η ελιά Χαλκιδικής αυξάνει ολοένα και περισσότερο τη δημοφιλία της στη διεθνή αγορά, ακολουθώντας κατά πόδας την πορεία της ελιάς Καλαμών, που είναι η αδιαμφισβήτητη "βασίλισσα" μεταξύ όλων των βρώσιμων ελιών.
    Για να διατηρήσει και να ισχυροποιήσει τη θέση της η ελληνική επιτραπέζια ελιά, θα πρέπει να διαμορφωθεί μία έστω και άτυπη εθνική στρατηγική για την προώθησή της στην παγκόσμια αγορά, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο - παραγωγικά, ερευνητικά και εμπορικά, όπως προτάθηκε.
    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και εισαγωγέας τροφίμων σε Καναδά και Αμερική, Αλέξανδρος Γεωργιάδης, επισήμανε ότι μπορεί μεν η επιτραπέζια ελληνική ελιά να ακολουθεί μια πετυχημένη πορεία, θα πρέπει όμως να οχυρωθεί από τις ελληνοποιήσεις, που την τελευταία διετία - τριετία έχουν επιτρέψει σε Αιγύπτιους και Τούρκους, που "χτυπάνε τις τιμές" και να κάνουν "χρυσές" δουλειές. "Δεν θα πρέπει με τη βρώσιμη ελιά να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε με το ελληνικό ελαιόλαδο στο παρελθόν. Δεν πρέπει να γίνονται βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά παιχνίδια με όπλο τις τιμές. Τα διεθνή συμβόλαια απαιτούν σταθερή παραγωγή, σε ποσότητες, ποιότητες και σε καμία περίπτωση πρόσκαιρα παιχνίδια με τις τιμές. Η χαλκιδικιώτικη ελιά ανεβαίνει ακριβώς επειδή παραγωγοί και μεταποιητές αντιδρούν σωστά στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει στον ανταγωνισμό ανεβάζοντας τον πήχυ έναντι των άλλων χωρών.
    Υπογραμμίζεται, ότι στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrrotis College, δρ. Πάνος Κανέλλης, ο διευθυντής των προπτυχιακών προγραμμάτων του Perrotis College, Κωνσταντίνος Ρότσιος, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Νέλο Γεωργούδης και ο επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Γεώργιος Ντούτσιας. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων